Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Η τροπολογία για τα ληξιπρόθεσμα, η έλλειψη ρευστότητας και η χαμένη ατμομηχανή της ανάπτυξης



Με στόχο να πληρωθούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους υγείας, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχωρά σχετική τροπολογία.

Πρόθεση της ηγεσίας και προσωπικά του υπουργού κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή ήταν η συγκεκριμένη τροπολογία να περάσει στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια («Τροποποίηση διατάξεων Κώδικα Ελληνικής ιθαγένειας - Ενσωμάτωση στην ελληνική έννομη τάξη των Οδηγιών 2011/98/ΕΕ σχετικά με την ενιαία διαδικασία υποβολής αίτησης για τη χορήγηση στους πολίτες τρίτων χωρών ενιαίας άδειας διαμονής και εργασίας στην επικράτεια κράτους μέλους και σχετικά με κοινό σύνολο δικαιωμάτων για τους εργαζομένους από τρίτες χώρες που διαμένουν νομίμως σε κράτος μέλος και 2014/36/ΕΕ σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής πολιτών τρίτων χωρών με σκοπό την εποχιακή εργασία και άλλες διατάξεις») –το οποίο σήμερα θα συζητηθεί κατ' άρθρο, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται εφικτό.

Στόχος πάντως είναι να κατατεθεί η τροπολογία αυτή όσο το δυνατόν πιο άμεσα, ενδεχομένως σε άλλο νομοσχέδιο.

Η τροπολογία για τα ληξιπρόθεσμα αφορά σε 200 εκατ. ευρώ, ποσό που θα μοιραστεί στους περισσότερους παρόχους υγείας, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι ο ΕΟΠΥΥ κλείνει τους λογαριασμούς του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο οι προμηθευτές αναλωσίμων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων έχουν λαμβάνειν περί το 1,2 δις ευρώ, τόσο από τον ΕΟΠΥΥ όσο και από τα νοσοκομεία. Η κατάσταση αυτή, όπως είναι φυσικό, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα σε κλάδους που κάποτε ήταν υγιείς και βιώσιμοι και τώρα οδηγούνται σε μαρασμό, αλλά και τεράστιο πρόβλημα σε χιλιάδες εργαζομένους.

Η έλλειψη ρευστότητας και η διαρκώς αυξανόμενη ανεργία -κυρίως σε νέες ηλικίες- σε συνδυασμό με την δραματική δημοσιονομική κατάσταση αποτελούν αυτή την στιγμή εκρηκτικό μείγμα για την χώρα, κάτι που επεσήμανε και ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής σε χθεσινοβραδινή εκπομπή στο MEGA. Τα τελευταία 5 χρόνια, σύμφωνα με τον υπουργό, δεν αυξήθηκε ούτε μία μονάδα το ΑΕΠ, ενώ οι νέοι Έλληνες, αντί να αποτελούν την ατμομηχανή της οικονομίας και της ανάπτυξης της Ελλάδας, επιλέγουν να μεταναστεύσουν και να αποτελέσουν την ατμομηχανή της ανάπτυξης του εξωτερικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου