Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

"Αιμορραγία" εκατομμυρίων ευρώ του ΕΣΥ για μισθώματα

 HEALTHVIEW 
Σχέδιο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του ΕΣΥ και αναδιάταξης του υγειονομικού χάρτη, επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας. Ήδη ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής έχει δώσει εντολή στις διοικήσεις των υγειονομικών περιφερειών να προχωρήσουν σε καταγραφή όλων των δομών που «φιλοξενούνται» σε μισθωμένα κτίρια και άμεση μετεγκατάστασή τους σε κτίρια του δημοσίου. Στις περιπτώσεις που δεν είναι εφικτή η μετεγκατάσταση, η εντολή του υπουργού είναι κατηγορηματική: να μειωθούν οι τιμές των ενοικίων. 


Τα πρώτα στοιχεία της καταγραφής των δομών καταδεικνύουν «αιμορραγία» εκατομμυρίων ευρώ. Υπάρχουν δομές που στεγάζονται σε κτίρια με υψηλά ενοίκια αλλά δεν παρέχουν ουσιαστικό έργο.  Ενδεικτική είναι η περίπτωση 5 μονάδων του ΠΕΔΥ στον Πειραιά με ενοίκια ύψους 300.000 ευρώ το χρόνο, τα οποία ωστόσο είτε παραμένουν κενά είτε λειτουργούν ως αποθήκες! 
Από τα πρώτα στοιχεία που φθάνουν στο υπουργείο Υγείας φαίνεται ότι από την αναδιάταξη των μονάδων θα εξοικονομηθούν εκατομμύρια ευρώ. Για παράδειγμα, στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια με την μετεγκατάσταση των μονάδων ΠΕΔΥ σε ιδιόκτητα κτίρια του Δημοσίου προκύπτει ετήσια εξοικονόμηση τουλάχιστον 1,4 εκατ. ευρώ. 
Αντίστοιχα, στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια, ενδεικτική είναι η περίπτωση 5 δομών στην Καλλίπολη στον Πειραιά, όπου τα συγκεκριμένα κτίρια είτε δεν λειτουργούν είτε λειτουργούν σαν αποθήκες! Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου μόνον από το κλείσιμο αυτών των 5 κτιρίων θα εξοικονομηθούν πάνω από 300.000 ευρώ σε ετήσια βάση. Η συνολική ετήσια εξοικονόμηση από τον χωροταξικό ανασχεδιασμό των κτιρίων των δομών του ΠΕΔΥ φθάνει το ένα εκατ. ευρώ. 
Στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια, έχει προγραμματιστεί εντός Ιουλίου να γίνει μεταφορά της μονάδας υγείας Γρεβενών του ΠΕΔΥ, σε αυτόνομη πτέρυγα του νοσοκομείου Γρεβενών. Σημειώνεται ότι το ενοίκιο στην συγκεκριμένη μονάδα ξεπερνά τα 10.000 ευρώ. Ταυτόχρονα σχεδιάζεται η μετεγκατάσταση της κεντρικής υπηρεσίας της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας, σε ιδιόκτητο κτίριο του Δημοσίου, που σήμερα πληρώνει ενοίκιο 11.000 ευρώ το μήνα. 
Στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια άμεσα αναμένεται να γίνει η «μεταφορά» του ιατρείου Πολύγυρου στις Σέρρες όπου θα μετεγκατασταθεί στο γενικό νοσοκομείο της περιοχής. Στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια, το υπουργείο Υγείας υπολογίζει ότι θα εξοικονομήσει πάνω από 300.000 ευρώ ετησίως με την διαδικασία μετεγκατάτασης των δομών του ΠΕΔΥ σε ιδιόκτητα κτίρια. 
Στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια, υπάρχει μονάδα του ΠΕΔΥ στο Μεσολόγγι όπου το μίσθωμα φθάνει τις 7.500 το μήνα και στο κτίριο υπάρχει μόλις ένας γενικός γιατρός και ένας οδοντίατρος. Η συγκεκριμένη μονάδα θα «μεταφερθεί» άμεσα σε χώρο του νοσοκομείου Μεσολογγίου.
Στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια όλες οι μονάδες του ΠΕΔΥ θα μεταφερθούν. Εξαίρεση αποτελούν οι μονάδες στο Ρέθυμνο για τις οποίες όμως υπάρχει σχεδιασμός για μειώσεις στις τιμές των ενοικίων. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται μια εξοικονόμηση ύψους 200.000 ευρώ το χρόνο από τα ενοίκια που πλέον δεν θα χρειάζεται να καταβληθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου