Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Αίσχος! Άγριο “χαράτσι” σε ανάπηρους για τις συναλλαγές τους με το Δημόσιο


Σχεδόν ένα πενηντάρικο είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν όσοι αιτούνται την πιστοποίηση της αναπηρίας τους.Δεν φτάνει που για να πάρει σειρά επανεξέτασης σε ΚΕΠΑ ένα ΑμΕΑ θα πρέπει να περιμένει έως και 3 μήνες, υπομένοντας αναστολή των δικαιωμάτων του σε φάρμακα, περίθαλψη, επιδόματα, κ.λπ., μα θα πρέπει και να καταβάλλει παράβολο 46,14 ευρώ μόνο και μόνο για να καταθέσει την αίτησή του!

«Φρένο» στον παραλογισμό αυτό, επιχειρεί να βάλει ο ν.4331/2015, που ψηφίστηκε πρόσφατα (ΦΕΚ Α’ 69/02-07-2015). Στο άρθρο 3 του σχετικού νόμου προβλέπεται η κατάργηση του παραβόλου για τους ανασφάλιστους, τους άπορους και τους αιτούντες προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας. Ωστόσο, τα ΚΕΠΑ εξακολουθούν να ζητάνε το απαράδεκτο «χαράτσι» των 46,14 ευρώ.

Απαράδεκτο για την παρούσα οικονομική περίοδο συρρίκνωσης των εισοδημάτων των φτωχών λαϊκών στρωμάτων του πληθυσμού, χαρακτηρίζει το παράβολο η ΕΣΑμΕΑ, η οποία ζητά την άμεση έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου από το υπουργείο Εργασίας προκειμένου ο ν.4331/2015 να τεθεί σε άμεση εφαρμογή.

Η Ομοσπονδία τονίζει ότι σε δεύτερη αλλά άμεση φάση, θα πρέπει να υπάρξει νέα ρύθμιση με την οποία θα ανακουφίζονται όλοι οι όσοι καταθέτουν αίτηση για εξέταση από ΚΕΠΑ. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «με την παρούσα διάταξη, οι αιτούντες την πιστοποίηση της αναπηρίας τους για χρήση παροχών για παράδειγμα από το Υπουργείο Παιδείας (π.χ. μετεγγραφές) ή το Υπουργείο Οικονομικών (φοροαπαλλαγές κ.λπ.) ή το Υπουργείο Μεταφορών κ.λπ. είναι ακόμη υποχρεωμένοι να καταβάλλουν το παράβολο». Με λίγα λόγια, ένας πολύ μεγάλος αριθμός αναπήρων εξακολουθεί να είναι υπόχρεος στην καταβολή του παραβόλου, περνώντας από ΚΕΠΑ.

Στο «περίμενε» ακόμη και για 3 μήνες

Στο μεταξύ, η αναμονή για έλεγχο από ΚΕΠΑ καλά κρατεί… Από 20 έως 40 ημέρες κυμαίνεται ο χρόνος ανταπόκρισης στα προς εξέταση αιτήματα για τα περιστατικά που εξετάζονται για πρώτη φορά, ενώ 2 με 3 μήνες είναι η αναμονή για την εξέταση των ενστάσεων. Ο λόγος εν προκειμένω, είναι ότι σε περίπτωση ένστασης, οι γιατροί που συμμετέχουν στη Β/βάθμια Υγειονομική Επιτροπή δεν μπορούν να είναι οι ίδιοι που ήταν και στην Α/βάθμια. Την ίδια ώρα, σε ορισμένες περιπτώσεις η καθυστέρηση για τους ελέγχους από τα ΚΕΠΑ μπορεί να υπερβαίνει ακόμη και τους 3 μήνες. Οι περιπτώσεις που υπερβαίνουν το μέσο όρο αναμονής αφορούν στις ιατρικές ειδικότητες που συγκεντρώνουν μικρό πλήθος αιτημάτων, καθώς και σε περιπτώσεις που εξετάζονται κατ’ οίκον.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το Μάρτιο του 2015 προγραμματίστηκαν 1.206 Υγειονομικές Επιτροπές για την εξέταση 14.565 αιτημάτων. Τον ίδιο μήνα, υποβλήθηκαν 12.381 νέα αιτήματα, ενώ οι εκκρεμότητες στις 15 Απριλίου ανέρχονταν σε 6.117.

Η Διοίκηση του Ιδρύματος, ειδικά για τις περιπτώσεις που υποβάλλονται αιτήματα για παρατάσεις ήδη χορηγηθέντων συντάξεων κι επιδομάτων, ζητά από τους δικαιούχους να καταθέτουν τις αιτήσεις τους τουλάχιστον 2 μήνες πριν το χρόνο λήξης τους, προκειμένου να μην γίνει διακοπή της παροχής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου