Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

«Μπρα ντε φερ» ΕΟΠΥΥ και συμβεβλημένων γιατρών

Εγκλωβισμένοι οι ασφαλισμένοι
Παναγιώτα Καρλατήρα--
http://www.protothema.gr/


ΕΟΠΥΥ: «Μαύρη τρύπα» 1,5 δισ ευρώ από τις εισφορές των ασφαλιστικών ταμείων -Συμβεβλημένοι γιατροί ΕΟΠΥΥ: Είμαστε σε οριακά σημεία ρευστότηταςΜπρα ντε φερ μεταξύ ΕΟΠΥΥ και συμβεβλημένων γιατρών βρίσκεται σε εξέλιξη, με εγκλωβισμένους -ως συνήθως- τους ασφαλισμένους.

Για τους περίπου 5.500 κλινικούς και κλινικοεργαστηριακούς ιδιώτες γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό για να δέχονται έως 200 επισκέψεις ασφαλισμένων τον μήνα η επίσχεση υπηρεσιών είναι μονόδρομος, στη διεκδίκηση των ποσών που τους οφείλει ο ΕΟΠΥΥ. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών (ΕΝΙ) ΕΟΠΥΥ, κ. Γιώργος Ελευθερίου θα εισηγηθεί στο ΔΣ της Ένωσης να αρχίσει η επίσχεση από την ερχόμενη Δευτέρα. Εάν γίνει η επίσχεση, οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν για την επίσκεψή τους στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και θα καταθέτουν τις αποδείξεις για πληρωμή στον Οργανισμό.

Ο ΕΟΠΥΥ, από την πλευρά του, επικαλείται τις δυσχερείς όσο και πρωτόγνωρες καταστάσεις που ισχύουν στη χώρα, λόγω των capital control, αλλά και τις τεράστιες οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων για την περίθαλψη, ύψους 700 εκατ. ευρώ μόνο για το τρέχον έτος, και ζητεί από τους συμβεβλημένους γιατρούς να επιδείξουν υπομονή προς τον Οργανισμό και κοινωνικό πρόσωπο και αλληλεγγύη προς τους ασφαλισμένους. Σημειωτέον ότι ο ΕΟΠΥΥ οφείλει τις επισκέψεις αλλά και τις ιατρικές πράξεις από τον περασμένο Φεβρουάριο. Οι μηνιαίες οφειλές προς τους γιατρούς εκτιμώνται γύρω στα 8 εκατ. ευρώ.

Συμβεβλημένοι γιατροί ΕΟΠΥΥ: είμαστε σε οριακά σημεία ρευστότητας

«Όλοι οι ιατροί του ΕΟΠΥΥ με αίσθημα ευθύνης εξυπηρετούμε τους πολίτες, απλήρωτοι από τον περασμένο Φεβρουάριο. Οι τρέχουσες αυτές οφειλές σε συνδυασμό με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που εκκρεμούν από το 2011 και τις απλήρωτες οφειλές του 10% των επισκέψεων από το 2012, έχουν φέρει τους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ σε οριακά σημεία ρευστότητας» λέει στο protothema.gr ο πρόεδρος της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ κ. Ελευθερίου.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο οι συμβάσεις των ιδιωτών γιατρών με τον Οργανισμό έχουν λήξει και ανανεώνονται σιωπηρά κάθε τρίμηνο. Μάλιστα, τόσο το θέμα των συμβάσεων όσο και της μη εξόφλησης έχουν τεθεί υπόψη του υπουργού Υγείας από την Ένωση Ιατρών, χωρίς όμως να έχει δοθεί κάποια απάντηση. Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με τον κ. Ελευθερίου ότι δεν έχει απαντηθεί το αίτημά τους για συνάντηση με τον υπουργό.

Μέσω των 5.500 κλινικών και κλινικοεργαστηριακών γιατρών και των 2.500 εργαστηριακών γιατρών που έχουν συμβληθεί με τον Οργανισμό ουσιαστικά εξυπηρετείται το 90% των ασφαλισμένων, καθώς το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) ουσιαστικά δε λειτουργεί. Όλες οι μονάδες του πρώην ΙΚΑ, τα σημερινά πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ, μεταφέρθηκαν το 2013 στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) στελεχωμένες με το ήμισυ του προσωπικού που διέθεταν, χωρίς όμως να ολοκληρωθεί η επάνδρωσή τους με γιατρούς και λοιπό προσωπικό. Έτσι στην πράξη οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ απευθύνονται στο δίκτυο των ιδιωτών γιατρών του ΕΟΠΥΥ που από επικουρικό δίκτυο γιατρών έχει μετατραπεί στο βασικό δίκτυο γιατρών για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

«Η κατάσταση αυτή δεν είναι δυνατόν να συνεχισθεί άλλο, τα όρια αντοχής των ιατρών του ΕΟΠΥΥ έχουν εξαντληθεί προ πολλού» λέει ο κ. Ελευθερίου, εξηγώντας ότι «ειδικά το τελευταίο διάστημα λόγω των capital controls οι προμηθευτές μας απαιτούν άμεσα την πληρωμή όλων των αναλωσίμων. Κατόπιν αυτού η εξυπηρέτηση των πολιτών από τον ιδιωτικό τομέα της υγείας είναι σχεδόν αδύνατη. Η πολιτεία πρέπει να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της για τις σοβαρές παραλείψεις της».

ΕΟΠΥΥ: «μαύρη τρύπα» 1,5 δις ευρώ από τις εισφορές των ασφαλιστικών ταμείων

«Ο ΕΟΠΥΥ θα καταβάλλει τα οφειλόμενα στους γιατρούς για τον περασμένο Μάρτιο μέσα στην επόμενη εβδομάδα» διαβεβαιώνει μέσω του protothema.gr ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Δημήτρης Κοντός. Ζητεί όμως την κατανόηση των συμβεβλημένων γιατρών, δεδομένου ότι «γνωρίζουν όπως και όλοι οι πάροχοι ότι ο Οργανισμός δεν εξοφλεί εγκαίρως διότι δεν έχει καταστεί δυνατή η είσπραξη των ποσών που του αναλογούν από την κοινωνική ασφάλιση.

Μόνο για το τρέχον έτος ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να λάβει 700 εκατ. ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία, από τις εισφορές των ασφαλισμένων για την περίθαλψη. Ωστόσο, αυτά δεν αποδίδονται» λέει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ. Συνολικά οι οφειλές των ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ ξεπερνούν το 1,5 δις ευρώ, με κάποια ταμεία μάλιστα να οφείλουν εισφορές από το 2012.

4 σχόλια:

  1. Τι ωραια που τα εξηγει ο προεδρος του Εοπυυ.Γιατι ομως δεν παραιτειται ,αφου αδυνατει εμφανως να ανταποκριθει στις αναγκες της θεσης του?Η μαζικη επισχεση ειναι πλεον αναγκαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΕΝΑΝ ΝΕΟ ΓΕΝΙΚΟ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΙΑΤΡΟ ΜΕ ΚΑΛΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ(ΠΛΕΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΤΕΤΟΙΟΥΣ)ΚΑΙ ΟΡΕΞΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΛ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΥΓΕΙΑ.ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΥΤΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ.Ω ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΔΥΣΜΟΙΡΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ,ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΙ,ΠΑΘΟΛΟΓΟΙ ΚΛΠ ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΝΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΝΩ ΚΑΝΕΙΣ ΝΕΟΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΑΨΕΙ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΡΕΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΔΗΛ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ. ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΝΑ ΠΙΠΤΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΕΝΩ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΝΑ ΞΕΠΕΡΝΑ ΠΑΝΤΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ.ΑΣ ΜΗΝ ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ ΛΟΙΠΟΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επίσχεση τώρα,τέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καημενοι γενικοι-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ γιατροι...........................................

    ΑπάντησηΔιαγραφή