Ιοκάστη Αλειφεροπούλου - virus.com.gr
«Πυρετώδεις» είναι οι προετοιμασίες τα τελευταία 24ωρα στο υπουργείο Υγείας, ενόψει της επίσκεψης των Θεσμών, κατά πάσα πιθανότητα την Τρίτη. Η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή ήταν μόνο μία από τις πολλές έκτακτες συσκέψεις που συγκαλούνται αυτές τις ημέρες, σε όλα τα επίπεδα, με στόχο να προετοιμαστούν με τον καλύτερο τρόπο οι ομάδες επικοινωνίας.
Λίγο πριν την κρίσιμη συνάντηση με την αντιπροσωπία των δανειστών, στο «φόντο» και της επιστροφής του ΔΝΤ, το Virus μίλησε με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή για τις «κόκκινες γραμμές και τις επιδιώξεις στην Υγεία.
«Δύο πράγματα τα οποία ξεκαθάρισα και προς την κυβέρνηση είναι η μη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και οι προσλήψεις» δηλώνει ο κ. Κουρουμπλής, θέτοντας το ύψος του «πήχη» για το υπουργείο του.
Η δαπάνη για το φάρμακο
«Το μήνυμα που στείλαμε στις Βρυξέλλες ήταν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μειωθεί η δαπάνη του φαρμάκου στο 1,6 δις ευρώ. Αυτό το αποτρέψαμε πριν έρθουν καν στην Ελλάδα» υποστηρίζει ο Π. Κουρουμπλής.
Όπως γίνεται αντιληπτό, τα 2 δις ευρώ στα οποία βρίσκεται σήμερα η δαπάνη του φαρμάκου, έχοντας υποστεί συνεχείς μειώσεις μέσα στα τελευταία 5 χρόνια, είναι το κατώτερο όριο που δέχεται η ελληνική πλευρά, αφού όπως όλα δείχνουν η υπέρβαση στο τέλος του χρόνου θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την περσινή η οποία έφτασε τα 400 εκατομμύρια ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, η σύγκλιση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκου την περασμένη εβδομάδα, είχε χαρακτήρα προεργασίας μπροστά στη συνάντηση με το κουαρτέτο των Θεσμών, προκειμένου οι όποιες αποφάσεις ληφθούν σχετικά με την ανατιμολόγηση των σκευασμάτων, να είναι σε αρμονία με τη νέα συμφωνία που θα προκύψει από τη διαπραγμάτευση.
«Θα πρέπει να συμφωνήσουμε την Τρίτη και με βάση αυτό θα φτιάξουμε την καινούργια υπουργική απόφαση, πάνω στην οποία θα χτιστεί η ανατιμολόγηση» λέει ο υπουργός Υγείας, αναδεικνύοντας την ανάγκη να συγκεντρωθεί παράλληλα η διάσπαρτη νομοθεσία για τα φάρμακα σε έναν ενιαίο νόμο.
Οι μειώσεις τιμών σε μια σειρά σκευάσματα θα πρέπει ωστόσο να θεωρούνται βέβαιες, στη βάση της εφαρμογής των λεγόμενων προαπαιτούμενων μέτρων (δες ΕΔΩ), με την κυβέρνηση να βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με εκβιαστικές πρακτικές στην αγορά φαρμάκου. Ο λόγος για μία πολυεθνική εταιρεία που εμπορεύεται φάρμακα υψηλού κόστους και η οποία – σύμφωνα με τον υπουργό – απειλεί να αποσύρει τα προϊόντα της.
«Πρόκειται για μια μεμονωμένη περίπτωση η οποία θα αντιμετωπιστεί με πολύ αποφασιστικό τρόπο» αναφέρει ο Π. Κουρουμπλής. «Εγώ ξεκαθάρισα και στο παρελθόν όταν κάποιες εταιρείες προσπάθησαν να μειώσουν τη ροή του φαρμάκου και τις κάλεσα μία-μία στο γραφείο μου και τους κατέστησα σαφές ότι δεν δέχομαι τέτοιες συμπεριφορές» τονίζει. Για το θέμα, άλλωστε, υπάρχει και ευρωπαϊκό ενδιαφέρον όπως λέει ο Υπουργός: «Μου είπαν, δώστε μας ονόματα και θα τους αντιμετωπίσουμε κι εμείς. Θα καταλάβουν ότι δεν μπορούν να παίζουν με την υγεία των ανθρώπων».
Οι προσλήψεις
Η δεύτερη «γραμμή» άμυνας του υπουργείου Υγείας είναι οι προσλήψεις. Όπως υποστηρίζει ο Π. Κουρουμπλής οι 4.500 θέσεις μόνιμου προσωπικού για τις οποίες έχει δεσμευτεί τόσο ο ίδιος όσο και ο πρωθυπουργός (δες ΕΔΩ) θα γίνουν κανονικά.
«Πήραμε την έγκριση και προχωρούμε τη διαδικασία για τις προσλήψεις, η οποία είναι χρονοβόρος. Κάλεσα το ΑΣΕΠ να επισπεύσουν όσο μπορούν. Ήδη, 200 διασώστες αυτές τις μέρες θα πάνε στο ΕΚΑΒ. Έχω βάλει στο πρόγραμμα κι άλλους 100» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στο μεταξύ, οι επείγουσες ανάγκες επιδιώκεται να καλυφθούν με επικουρικό προσωπικό. Προς τούτο, το υπουργείο Υγείας έχει πιστώσει συνολικά 40 εκατομμύρια ευρώ στους λογαριασμούς των νοσοκομείων, προκειμένου να αναζητήσουν ιατρικό προσωπικό με το νέο σύστημα των επικουρικών (δες ΕΔΩ).
«Αυτό έχει την εξής έννοια. Να πάρουμε επικουρικό προσωπικό άμεσης ανάγκης για 2 χρόνια συν 6 μήνες, οπότε μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα να μπορέσουμε να έχουμε υλοποιήσεις (φέτος και του χρόνου) προσλήψεις μόνιμου προσωπικού» εξηγεί ο κ. Κουρουμπλής.
Η συνάντηση με το Σταθάκη
Οι ανάγκες ενίσχυσης των δομών υγείας με ανθρώπινο δυναμικό, είναι ωστόσο, πολύ μεγαλύτερες και κυρίως άμεσες. Το ζήτημα αυτό, θα βρεθεί στο επίκεντρο έκτακτης συνάντησης την οποία θα έχει ο Π. Κουρουμπλής με το Γιώργο Σταθάκη σήμερα στην Αριστοτέλους, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί η πρόταση που είχε καταθέσει η ελληνική πλευρά στις Βρυξέλλες για την έμμισθη απασχόληση άνεργων επαγγελματιών υγείας, που θέλουν να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία (δες ΕΔΩ). Η πρόταση αφορά σε 13.000 προσλήψεις παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού, 24μηνης διάρκειας για 6 συνολικά χρόνια.
«Αυτό εφόσον το πάρουμε θα είναι καταλυτικό για την αναβάθμιση της Υγείας, ενώ θα στηρίξει και την προσπάθεια για την πρωτοβάθμια φροντίδα» εκτιμά ο Π. Κουρουμπλής.
Οι δύο άνδρες θα συζητήσουν, επίσης, για τη διασύνδεση της εκπαίδευσης με την Υγεία, με στόχο την αξιοποίηση των εκπαιδευτικών δομών υγείας προς όφελος συνολικά της κοινωνίας. Την προοπτική αυτή ο υπουργός Υγείας την είχε συζητήσει πρόσφατα στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης (δες ΕΔΩ) με τους εκπροσώπους των Επιστημών Υγείας.
«Έχουμε ήδη ετοιμάσει μια θεματολογία των νέων που θα μπορούν να αναπτυχθούν παραγωγικά στο χώρο της υγείας, γιατί θέλουμε η υγεία να έχει συμβολή στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Είναι ένα όραμα που μπορεί να γίνει και πράξη» λέει ο Π. Κουρουμπλής.
«Αν δεν ενεργοποιηθούμε θα υποστούμε την ήττα του μέλλοντος» καταλήγει ο υπουργός Υγείας.
Ο αριστερός άφραγκος τεμπέλης που πληρώνεται με λεφτά που μας δίνει η τρόικα έχει και κόκκινες γραμμές. Αν ήμουν η τρόικα θα είχα πραγματικά τρομοκρατηθεί. Ουάου!
ΑπάντησηΔιαγραφή