Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες ο ΕΟΠΥΥ

Φυντανίδου Ελενα - ΤΟ ΒΗΜΑ

Συναγερμός για την επίσκεψη του «κουαρτέτου» στο υπουργείο Υγείας την Τρίτη.

«Εχει αναρωτηθεί ο επικεφαλής του "κουαρτέτου" κ. Καρόνε τι θα γίνει αν σταματήσουν να παρέχουν υπηρεσίες περίθαλψης στην Ελλάδα οι ιδιώτες; Τότε θα ξεσπάσει η πραγματική υγειονομική κρίση ! 

Ο «υπεύθυνος» για την περίθαλψη 10 εκατομμυρίων Ελλήνων Οργανισμός, ο οποίος πονοκεφαλιάζει τις ηγεσίες των υπουργείων Υγείας, Εργασίας και Οικονομικών από την εποχή της σύστασής του, βρίσκεται και αυτή τη φορά σε περίοπτη θέση στην ατζέντα της τρόικας ή του... κουαρτέτου, όπως ονόμασαν την ομάδα των διαπραγματευτών στελέχη του υπουργείου Υγείας, μια και θα αποτελείται από εκπροσώπους τεσσάρων φορέων, αν τελικώς έρθει και ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Επικεφαλής της ομάδας θα είναι ο αρμόδιος για θέματα φαρμακευτικής πολιτικής κ. Τζουζέπε Καρόνε.

Το email από τον κ. Καρόνε, με το οποίο ορίστηκε η συνάντηση της Τρίτης, έφθασε στο υπουργείο Υγείας το μεσημέρι της Πέμπτης. Αμέσως έπεσε «σήμα» προς όλους τους διευθυντές των υπηρεσιών του υπουργείου και τους αρμοδίους των φορέων, δηλαδή του ΕΟΠΥΥ, του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), να προετοιμαστούν το Σαββατοκύριακο. Την Παρασκευή δε, έγινε μεγάλη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή στελεχών όλων των Οργανισμών.


Το μεγάλο αγκάθι

Το μεγάλο αγκάθι εξακολουθεί να παραμένει ο ΕΟΠΥΥ. Οι αρμόδιοι του Οργανισμού είναι έτοιμοι να συναντηθούν με τους θεσμούς, αφού κάθε μήνα ετοιμάζουν τα δεδομένα, πλην όμως διαπιστώνουν ότι η συνολική δαπάνη έχει «ξεφύγει» σε όλες τις παροχές υγείας. Και πώς μπορεί άλλωστε να γίνει διαφορετικά, όταν δημόσιες δομές (πρωτοβάθμια περίθαλψη, κέντρα αποκατάστασης κ.τ.λ.) για να απορροφήσουν την αυξημένη ζήτηση δεν έχουν αναπτυχθεί, ενώ στο σύστημα υγείας εντάχθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα 1,5 εκατομμύριο ανασφάλιστοι πολίτες λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης. «Εχει αναρωτηθεί ο επικεφαλής του "κουαρτέτου" κ. Καρόνε τι θα γίνει αν σταματήσουν να παρέχουν υπηρεσίες περίθαλψης στην Ελλάδα οι ιδιώτες; Τότε θα ξεσπάσει η πραγματική υγειονομική κρίση, η οποία θα πλήξει και τους ασφαλισμένους που σήμερα μπορούν ενδεχομένως να εξυπηρετηθούν έχοντας μια συμμετοχή. Εχει αντιληφθεί τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της Ελλάδας; Δεν είναι δυνατόν να υποχρεώνεις κάποιον που φορά 42 νούμερο παπούτσι να φορέσει 37» λέει στέλεχος του υπουργείου Υγείας. «Ενας προϋπολογισμός που συντάχθηκε στο πόδι, που δεν έχει υπολογίσει όλα αυτά τα δεδομένα, πώς θα μπορέσει να εκτελεστεί;»αναρωτιέται. Και συνεχίζει: «Η αλήθεια είναι ότι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ ουσιαστικά επιβλήθηκε χωρίς να υπολογιστεί ότι λόγω των συνθηκών θα βρεθούμε το 2015 σε χειρότερη μοίρα σε σχέση με το 2012». Η ετήσια κρατική επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ. Ο Οργανισμός υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να λαμβάνει από τα Ταμεία περί τα 3,6 δισ. ευρώ το έτος. Παρά ταύτα τα Ταμεία δίνουν για περίθαλψη ό,τι... περισσέψει από τις συντάξεις και οφείλουν στον ΕΟΠΥΥ από το 2012 περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Ενα άλλο πρόβλημα που ανακύπτει είναι η μη «είσπραξη» από τον ΕΟΠΥΥ του ποσού το οποίο προκύπτει από το clawback (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής χρημάτων όταν γίνεται υπέρβαση του προϋπολογισμού) του δεύτερου εξαμήνου του 2014. Αυτό συμβαίνει διότι ο έλεγχος των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών του 2013 για τα διαγνωστικά κέντρα δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς υπάρχουν ενστάσεις των παρόχων στην Επιτροπή Διαιτησίας. Το αποτέλεσμα είναι να μην έχουν ακόμη υπολογιστεί το clawback και το rebate του 2014. Να σημειωθεί ωστόσο ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας από παλιά δεν συμφωνούσαν με την εφαρμογή του clawback, ενός δηλαδή κατ' ουσίαν τιμωρητικού μέτρου, και ζητούσαν τη λήψη διαρθρωτικών μέτρων.

Τρίτο ζήτημα το οποίο αναμένεται να δυσαρεστήσει τους θεσμούς είναι η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους παρόχους και προμηθευτές, οι οποίες εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 1,2-1,3 δισ. ευρώ. «Κάθε οφειλή που υπερβαίνει τους τρεις μήνες θεωρείται ληξιπρόθεσμη» εξηγούν στελέχη του υπουργείου Υγείας, προσθέτοντας ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει εξοφλήσει τους παρόχους μόνο για τον μήνα Φεβρουάριο. Χρήματα για να ολοκληρωθεί η αποζημίωση του συνόλου των παρόχων για τον Μάρτιο δεν διατίθενται αυτή τη στιγμή. Ετσι σε αυτή τη φάση προχωρεί μόνο η εξόφληση του δεύτερου δεκαπενθημέρου των φαρμακοποιών (περίπου 75 εκατ. ευρώ και 150 εκατ. ευρώ απαιτούνται για το σύνολο των ιδιωτών παρόχων). Ωστόσο πρόσφατα ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου απέσπασε τη δέσμευση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ ότι το αργότερο ως τις αρχές Αυγούστου θα εκταμιευθούν οι αποζημιώσεις του Μαρτίου για την πληρωμή γιατρών, εργαστηρίων, διαγνωστικών κέντρων και λοιπών παρόχων. Την ίδια στιγμή οι ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών δρομολογούν την επανεργοποίηση του ειδικού λογαριασμού αποζημίωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ο οποίος έχει λήξει από τον Δεκέμβριο του 2014 και ως εκ τούτου δεν χρηματοδοτείται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Μεταφορά εισφορών

Τέταρτο ζήτημα, η αυτόματη μεταφορά των εισφορών υπέρ Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για ένα θέμα που «ταλαιπωρούσε» ανέκαθεν τα στελέχη του Οργανισμού, αφού - όπως προαναφέρεται - έπρεπε κάθε φορά να «παρακαλούν» τους αρμοδίους των Ταμείων για να λάβουν τις εισφορές που ο ΕΟΠΥΥ δικαιούνταν. «Εξαιτίας και αυτού του ζητήματος ο ΕΟΠΥΥ βρίσκεται σε οικονομική ασφυξία και δεν μπορεί να πληρώσει τους παρόχους. Ακόμη και σήμερα ο Οργανισμός λαμβάνει κάποια χρήματα από το υπουργείο Εργασίας αφού πρώτα καταβληθούν οι συντάξεις. Το γεγονός ότι το μέτρο αυτό δεν έχει προχωρήσει δεν θα αρέσει καθόλου στην τρόικα, η οποία εκτιμώ ότι θα επιπλήξει ιδιαιτέρως τους αρμοδίους στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας. Αυτοί έχουν το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης» σχολιάζει παράγων του χώρου της Υγείας.

Υγειονομική κρίση

Η Επιτροπή και ο έλεγχος της συνταγογράφησης

Δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί ο έλεγχος της συνταγογράφησης και των παρακλινικών εξετάσεων σε πραγματικό χρόνο, καθώς και η συγκρότηση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ. Η Επιτροπή, όταν συγκροτηθεί, θα έχει τη δυνατότητα να διαπραγματεύεται με όλους τους συμβαλλόμενους παρόχους τις αμοιβές τους, τους όρους των συμβάσεων του Οργανισμού και τις τιμές των ιατροτεχνολογικών υλικών και φαρμάκων.

Πάντως είναι κοινός τόπος ότι οι αριθμοί έχουν τη σημασία τους, αλλά μεγαλύτερη αξία έχει η ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια, κάτι το οποίο επίσης πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι εκπρόσωποι του «κουαρτέτου», ειδικά σήμερα που η υγειονομική κρίση είναι εντονότερη από κάθε άλλη μνημονιακή χρονιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου