Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Απέτυχε οικονομικά το πείραμα Medicare στις ΗΠΑ

Απέτυχε οικονομικά το πείραμα Medicare στις ΗΠΑ

Της Νικολέτας Ντάμπου 

Απέτυχε οικονομικά το πείραμα συντονισμού του προγράμματος Medicare στις ΗΠΑ. Ένα πείραμα αξίας 57 εκατομμυρίων δολαρίων πραγματοποίησε το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στις ΗΠΑ, προκειμένου να επιτύχει καλύτερη και πιο αποτελεσματική φροντίδα στα ομοσπονδιακά χρηματοδοτούμενα Κέντρα Υγείας. Δυστυχώς, το πείραμα δεν φαίνεται να επιτυγχάνει τους αρχικούς στόχους του προγράμματος, που ήταν η εξοικονόμηση χρημάτων, ανέφερε ειδική έκθεση του Υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ. 

Το πείραμα για τον συντονισμό της θεραπείας για τους ασθενείς υψηλού κινδύνου, Medicare, που πραγματοποιήθηκε σε εκατοντάδες κοινότητες ήταν ένα από τα πολλά προγράμματα που διευθύνονται από το Υπουργείο Υγείας και το Κέντρο Καινοτομίας Ανθρωπίνων Υπηρεσιών. Για την λειτουργία αυτών των ειδικών κέντρων δόθηκαν από το Υπουργείο Υγείας 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα πάνω από μια δεκαετία, προκειμένου να δοκιμαστούν νέοι τρόποι για τη βελτίωση της ιατρικής φροντίδας, αλλά και την εξοικονόμηση χρημάτων στο σύστημα υγείας της χώρας. 

Πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος ήρθαν τα πρώτα αποτελέσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του. Το 69% των κλινικών είχε λάβει πλήρη πιστοποίηση ως «ιατρικά σπίτια». Τα ιατρικά σπίτια είχαν ως σκοπό τους να συντονίζουν την ιατρική φροντίδα των ασθενών σε νοσοκομεία και αίθουσες έκτακτης ανάγκης. Δυστυχώς, οι ελπίδες του Υπουργείου Υγείας (HHS) ήταν ότι το ποσοστό αυτό θα έφτανε το 90%. 

Ένας άλλος στόχος του προγράμματος ήταν η περικοπή των περιττών επισκέψεων στα νοσοκομεία. Δυστυχώς όμως, οι εισαγωγές ασθενών στα επείγοντα περιστατικά αυξήθηκε στα Κέντρα εκείνα που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, σε σύγκριση με τα Κέντρα που δεν συμμετείχαν. Το ίδιο αποτέλεσμα φάνηκε να έχουν και τα έξοδα μεταξύ των Κέντρων. Η εταιρεία RAND, μια ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της μελέτης που εκπονήθηκε από το Κέντρο ΝΝ για Medicare και Medicaid Services, ή CMS, ανέφερε στο πόρισμα της ότι, «φαίνεται ότι το πρόγραμμα δεν θα επιτύχει εξοικονόμηση δαπανών στην υγεία». 

Υπήρξαν συζητήσεις για την επέκταση του προγράμματος με επιπλέον τρία έτη, όμως ο νόμος απαιτεί να σταματούν τα πειράματα που δεν παρουσιάζουν αποτελέσματα εξοικονόμησης χρημάτων ή βελτίωση της φροντίδας. Έτσι, το πρόγραμμα, τελικώς, έληξε άδοξα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου