Επενδυτικό πρόγραμμα τριετίας δια χειρός ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, είναι έτοιμη να καταθέσει προς την κυβέρνηση η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, το φθινόπωρο.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Ωστόσο προαπαιτούμενο για την κατάθεση του ελπιδοφόρου αυτού - για την οικονομία- προγράμματος είναι να υπάρχουν οι σταθερές εκείνες προϋποθέσεις όπως μία συνολική φαρμακευτική πολιτική, σταθερό φορολογικό πλαίσιο και αναπτυξιακός νόμος που θα στηρίζει τις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας.
Το θέμα αυτό, απασχόλησε την συνάντηση που είχαν χθες, οι εκπρόσωποι της ΠΕΦ, του ΣΦΕΕ και της ΟΣΦΕ με τους υπουργούς Υγείας και Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, κ. κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και Γιώργο Σταθάκη.
Είναι ώρα η Ελλάδα και ειδικότερα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία να βγει προς τα έξω τονίζει στο onMed ο πρόεδρος της ΠΕΦ κ. Θεόδωρος Τρύφων προσθέτοντας ότι οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, έχουμε έτοιμο σχέδιο επενδύσεων με συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία μπορούμε να δώσουμε στην κυβέρνηση, δείχνοντας έμπρακτα ότι στηρίζουμε την εθνική οικονομία.
Ωστόσο, συνεχίζει θα πρέπει και η κυβέρνηση να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Για παράδειγμα, θα πρέπει κάποια στιγμή, να επιβραβεύσει την καινοτομία και ειδικότερα τα προιόντα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας πουν αγγίζουν την οριακή καινοτομία, κάτι που συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη.
Από την άλλη πλευρά, συνεχίζει πάντα ο πρόεδρος της ΠΕΦ, δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για επενδύσεις και επενδυτικό πλάνο, όταν δεν έχουμε στα χέρια μας βασικά εχέγγυα, όπως μία συνολική φαρμακευτική πολιτική, ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο και έναν επενδυτικό νόμο, που στηρίζει έμπρακτα την υψηλή τεχνολογία και τις εταιρείες που επενδύουν σε αυτή.
Σε μεγάλο βαθμό πάντως, η «μπάλα» βρίσκεται στο «γήπεδο» του υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος ετοιμάζει νέο αναπτυξιακό νόμο που θα είναι έτοιμος τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί που αφορούν σε επιδοτήσεις στην Αττική, και εδώ ο κ. Σταθάκης θα πρέπει να βρει τρόπο να άρει τα εμπόδια, ή να δημιουργήσει εν πάση περιπτώσει κίνητρα για τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες αποδεδειγμένα στήριξαν και εξακολουθούν να στηρίζουν όλα τα χρόνια της κρίσης και την υγεία και τους ασθενείς αλλά και την οικονομία, αφού δεν σταμάτησαν να επενδύουν.
Αναφορικά με την οριακή καινοτομία, όπως είχε τονίσει και πριν λίγο καιρό στο onMed ο επιστημονικός διευθυντής της ΠΕΦ κ. Μάρκος Ολανδέζος,
« Ο δρόμος που καλούμαστε πλέον να περπατήσουμε τώρα, είναι η καινοτομία, προκειμένου να πάμε στην επόμενη ημέρα. Καινοτομία αυξητική ή οριακή, η λεγόμενη incremental innovation ή πραγματική καινοτομία (breakthrough innovation). Η αυξητική ή οριακή καινοτομία, συνεχίζει, είναι όταν οι βιομηχανίες, πάνω σε υφιστάμενες δραστικές και μόρια, θα μπορέσουν να αλλάξουν κάποιες παραμέτρους, να βελτιώσουν ή να τροποποιήσουν τα μόρια και τις δραστικές αυτές. Με αυτόν τον τρόπο, έχουμε ένα καινούριο σκεύασμα, μια πιο εξελιγμένη θεραπεία, από την οποία στόχος είναι να κερδίσουν όλοι, ο ασθενής, η οικονομία και η βιομηχανία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου