ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
«Μεγάλη πανεπιστημιακή κλινική στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης αναζητά ειδικευόμενο Ορθοπεδικής-Τραυματιολογίας». «Ενα από τα πιο φημισμένα κέντρα αποκατάστασης του ευρωπαϊκού κόσμου, με έδρα τη Λουκέρνη της Ελβετίας, επιθυμεί να προσλάβει έναν επιμελητή αθλητίατρο». Θέσεις εργασίας για αναισθησιολόγους και γιατρούς με εμπειρία στη γηριατρική σε κρατικά νοσοκομεία της Μεγάλης Βρετανίας (NHS). Προσφορά εργασίας σε οικογενειακούς γιατρούς στη Σουηδία με μηνιαίες αποδοχές που φτάνουν τις 7.500 ευρώ. Αυτές είναι ορισμένες από τις πρόσφατες «αγγελίες» που φιλοξενεί η ιστοσελίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Η σύγκριση με τις αντίστοιχες προσφορές για θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, στην ίδια ιστοσελίδα, προκαλεί θλίψη. Για τον γιατρό που ψάχνει δουλειά «εντός των τειχών» προσφέρονται κυρίως μερική απασχόληση για την κάλυψη προγραμμάτων δήμων ή και αθλητικών διοργανώσεων, κάλυψη μόνο εφημεριών νοσοκομείων, παιδικές κατασκηνώσεις κ.ο.κ.
Η μετανάστευση έχει γίνει μονόδρομος τα τελευταία χρόνια για νέους Ελληνες ειδικευμένους γιατρούς, όπως αποτυπώνεται από τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΙΣΑ, που το πρώτο εξάμηνο του 2015 έχει ήδη εκδώσει 790 πιστοποιητικά για το εξωτερικό. Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις του ΙΣΑ, το τελευταίο δίμηνο υπάρχει αυξητική τάση στη μετανάστευση των γιατρών.
Με βάση τα στοιχεία του ΙΣΑ, από το 2010 έως σήμερα έχουν φύγει για το εξωτερικό μόνο από την Αθήνα 7.581 γιατροί. Εως το 2009 ο Σύλλογος εξέδιδε σε ετήσια βάση περί τα 550 πιστοποιητικά, και μάλιστα η αναλογία ανειδίκευτων και ειδικευμένων ήταν 50-50. Από το 2010 η εικόνα άλλαξε. Ο αριθμός των πιστοποιητικών αύξανε συνεχώς, φτάνοντας στην κορύφωσή του το 2012, και πλέον τα πιστοποιητικά σε ειδικευμένους γιατρούς είναι υπερδιπλάσια έναντι των ανειδίκευτων.
Ειδικότερα, το 2010 εκδόθηκαν από τον ΙΣΑ 835 πιστοποιητικά, το 2012 έφτασαν τα 1.808, το 2013 ήταν 1.488, πέρυσι 1.380 και εφέτος (έως τις 14 Ιουλίου) 790.
Οι περισσότεροι ειδικευμένοι που φεύγουν είναι χειρουργοί (36 το 2015), καρδιολόγοι (33), γυναικολόγοι (32) και αναισθησιολόγοι (30). Η πιο δημοφιλής χώρα είναι η Αγγλία, (399 έχουν φύγει το 2015) και ακολουθούν οι Γερμανία (83), Σουηδία (57), Κύπρος (50), Ελβετία (42) και ΗΠΑ (34). Εφέτος, 27 γιατροί επέλεξαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εννέα τη Σαουδική Αραβία και δύο το Ντουμπάι.
Και οι νοσηλευτές
Κύμα φυγής καταγράφεται τα τελευταία χρόνια και στους νοσηλευτές. Με περισσότερους από 8.000 νοσηλευτές άνεργους, τα διαφημιστικά εταιρειών που αναζητούν νοσηλευτές για εργασία στο εξωτερικό και οι συζητήσεις με φίλους που το έχουν ήδη τολμήσει είναι δελεαστικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ενωση Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ) από το 2005 έως και το 2009 είχε εκδώσει 58 πιστοποιητικά καλής επαγγελματικής κατάστασης (ένα από τα έγγραφα που χρειάζονται για το εξωτερικό), έναντι 74 το 2010, 357 το 2012 και 349 το 2014. Πέρυσι, μόνο το 1ο Περιφερειακό Τμήμα Αττικής και Νήσων Αιγαίου της ΕΝΕ εξέδωσε 226 πιστοποιητικά, ενώ στο ίδιο τμήμα από τις αρχές του 2015 έως και την περασμένη Πέμπτη είχαν υποβληθεί 129 σχετικές αιτήσεις. Οπως και οι γιατροί, έτσι και οι νοσηλευτές, στη συντριπτική τους πλειονότητα, προτιμούν την Αγγλία, και ακολουθούν οι Γερμανία, Κύπρος και Σουηδία. «Το τελευταίο πεντάμηνο βλέπουμε μία αυξανόμενη προσέλευση μελών μας που υποβάλλουν αίτηση για τη συγκεκριμένη βεβαίωση», σημειώνει στην «Κ» η κ. Λιάνα Μπελαλή, γενική γραμματέας του 1ου ΠΤ της ΕΝΕ και προσθέτει, «στην πλειονότητά τους είναι άνεργοι και πρώην εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Είναι ένα υγιές και παραγωγικό κομμάτι».
«Μέσα στη κρίση, μία μεγάλη απώλεια είναι ότι χάνονται τα καλύτερα μυαλά», δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης «Φεύγει από τη χώρα το πιο υψηλά εξειδικευμένο προσωπικό. Και η Ελλάδα θα καταλήξει μία χώρα γερόντων χωρίς νέους ανθρώπους που θα μπορούν να πάρουν στις πλάτες τους την ανάπτυξη. Φεύγουν κυρίως έτοιμοι και έμπειροι γιατροί. Ετσι, σε λίγο θα έχουμε ένα πολύ γηρασμένο ΕΣΥ με αδυναμία να στελεχώσουμε τις υπηρεσίες».
Με 7 ελληνικα πανεπιστημια και με πολλα του εξωτερικου να παραγουν νεους ιατρους καθε χρονο, το μοναστηρι ναναι καλα,καλογεροι παντα θα βρεθουν...
ΑπάντησηΔιαγραφή