Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Πώς το κράτος "δημεύει" εισοδήματα

Από τους Σπύρο Δημητρέλη - Δημήτρη Κατσαγάνη
Capital.gr

Σε... "μεγαλομέτοχο" των ιδιωτικών επιχειρήσεων μετατρέπεται το κράτος με τους νέους φόρους και τις εισφορές που σχεδιάζει να επιβάλλει η κυβέρνηση στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Και αυτό γιατί όσοι από αυτούς δηλώνουν καθαρό εισόδημα πάνω από 42.000 ευρώ ετησίως κινδυνεύουν να καταβάλλουν έως και το 60% αυτού στην Eφορία και το ασφαλιστικό ταμείο τους, με τα επερχόμενα φορολογικά καιασφαλιστικά "χαράτσια".

Προκειμένου να κλείσουν οι "τρύπες" του κρατικού Προϋπολογισμού και του ασφαλιστικού με τα εντελώς αμφίβολης απόδοσης αυτά τα μέτρα , η κυβέρνηση τσακίζει άμεσα την επιχειρηματικότητα και μεσοπρόθεσμασκάβει ακόμα περισσότερο τον "λάκκο" των δημόσιων οικονομικών.



Ποιοι θίγονται περισσότερο

Η "απαλλοτρίωση" του μισού και πάνω εισοδήματος της μεσαίας τάξης οφείλεται προπαντός στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για:

φορολόγηση του 42% της κλίμακας του εισοδήματος που κυμαίνεται μεταξύ42.000-60.000 ευρώ και του 50% της κλίμακας του εισοδήματος άνω των 60.000 ευρώ.

Επιβολή εισφοράς 20% για τον κλάδο της κύριας σύνταξης και σχεδόν 7% για τον κλάδο της υγείας ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Έτσι η συνολική επιβάρυνση από φόρους και εισφορές αυτασφάλισης (π.χ., στον ΟΑΕΕ) για κάποιο επαγγελματία μπορεί να αυξηθεί ακόμα και κατά 44%.



Φορο-δήμευση στα εισοδήματα

Το ένα όχημα για να αυξηθεί η συνολική επιβάρυνση των επαγγελματιών είναι η νέα φορολογική κλίμακα που προτείνει στους "θεσμούς" η κυβέρνηση. Η κεντρική... ιδέα των αλλαγών στη φορολογική κλίμακα των επαγγελματιών που προτείνει η κυβέρνηση στους "θεσμούς" δίνει ένα τυράκι σε αυτούς που δηλώνουν λίγα, είτε επειδή βγάζουν λίγα, είτε επειδή δεν δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα, και τιμωρεί όσους δηλώνουν πολλά, είτε επειδή δεν μπορούν να κρύψουν εισοδήματα, είτε επειδή δηλώνουν το σύνολο των εισοδημάτων τους.

Τα παραπάνω γίνονται με την κατάργηση της κλίμακας αυτοτελούς φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και τη φορολόγησή τους με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων, χωρίς όμως να τους δίνεται η έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ που απολαμβάνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι. Έτσι, όσοι δηλώνουν ετήσιο εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ, θα επιβαρύνονται πλέον με τον απίστευτο φορολογικό συντελεστή 50%, ενώ ακόμα και αυτοί που έχουν μεσαίο εισόδημα θα επιβαρύνονται με φορολογικό συντελεστή 42% αντί για 26% που επιβαρύνονται σήμερα. Αντίθετα, όσοι δηλώνουν εισόδημα έως 25.000 ευρώ θα έχουν μικρή ελάφρυνση λόγω μείωσης του συντελεστή από το 26% στο 22%.


Ασφαλιστικό: "Καπέλο" έως 75% από τη διπλή εισφορά του 27%

Όχι μόνο τα μεγάλα εισοδήματα όπως διατείνεται η κυβέρνηση, αλλά και όσα ξεπερνούν μόλις τα 10.000-12.000 ευρώ θα πληγούν βάναυσα από τις νέες εισφορές που σχεδιάζει να επιβάλλει η κυβέρνηση στα πλαίσια του νέου ασφαλιστικού.

Η επιπλέον επιβάρυνση από το "χαράτσι" του 20% υπέρ του κλάδου της κύριας σύνταξης και το "χαράτσι" του 7% υπέρ του κλάδου υγείας για τους μεσαίας "τάξεως" επαγγελματίες φτάνει ακόμα και το 75%.

Έτσι, ένας επαγγελματίας που δηλώνει, π.χ., 70.000 ευρώ και σήμερα άνηκε στην 3η ασφαλιστική κλάση του ΟΑΕΕ θα πρέπει να καταβάλλει ετησίως 15.140 ευρώ περισσότερα χρήματα (+75%) αν περάσει το αθροιστικό χαράτσι του 27%.

Αξίζει να σημειωθεί πως με τα ίδια πάνω-κάτω χρήματα τα οποία θα κληθεί ο εν λόγω επαγγελματίας να πληρώσει, αντί να καταβληθούν στον ΟΑΕΕ από ένα συνεπή αυτασφαλισμένο που καταβάλλει κανονικά τις εισφορές του, θα μπορούσαν να προσληφθούν στην επιχείρησή του δύο άνεργοι με κατώτατο μισθό 586 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου