Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Στο στόχαστρο 700.000 παροχές των Ταμείων



Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Capital.gr

Περικοπές στις κύριες συντάξεις άνω των 2000 ευρώ, στις επικουρικές πάνω από τα 150-170 ευρώ , στα εφάπαξ κατά τουλάχιστον 20% και στα μερίσματα του Δημοσίου κατά 40% εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να βγάλει από το αδιέξοδο στο οποίο έχουν πέσει οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Πιο συγκεκριμένα, πλευρές του εναλλακτικού σχεδίου το οποίο φέρεται να συνεχίζουν να εξετάζουν κύκλοι του Υπ. Εργασίας είναι:

· Η επιβολή πλαφόν 2000 ευρώ στις κύριες συντάξεις, η οποία θα έφερνε μία μεσοσταθμική μείωση 15% σ΄αυτή την κατηγορία.

· Η μείωση 2% έως 15% ή ακόμα και 30% στις επικουρικές συντάξεις άνω των 150 -170 ευρώ.

· Η μείωση 20% των εφάπαξ σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. 

· Η μείωση έως 40% των μερισμάτων που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι του δημοσίου.

Έτσι περίπου 700.000 παροχές (κύριες συντάξεις, επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ και μερίσματα) θα βρεθούν σε κίνδυνο σε περίπτωση που ένα τέτοιο σενάριο συμφωνηθεί με τους δανειστές, θεσπιστεί και εφαρμοστεί αμέσως μετά. Στόχος η εξοικονόμηση τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ μέχρι τέλος του 2016. 

Στόχος η έξοδος από το "βάλτο" της διαπραγμάτευσης

Το σενάριο αυτό δεν είναι εντελώς καινούριο, αλλά επανέρχεται λόγω του "βαλτώματος" με το οποίο απειλείται η διαπραγμάτευση υπ. Εργασίας – δανειστών.

Ο κίνδυνος αυτός φάνηκε ξεκάθαρα κατά την τελευταία επίσκεψη των ανωτάτων κλιμακίων των θεσμών την περασμένη εβδομάδα.

Έχει, μάλιστα, αποτυπωθεί και στη λίστα των αιτημάτων την οποία άφησαν στον Υπ. Εργασίας, κ. Κατρούγκαλο οι θεσμοί κατά την τελευταία συνάντησή τους την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου. Στόχος του υπ. Εργασίας - μέχρι την επάνοδο των ανωτάτων κλιμακίων των θεσμών σε δέκα μέρες για την πιθανόν "αποφασιστική" διαπραγμάτευση – είναι να κλείσει κατά το δυνατόν το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές, χωρίς όμως να διαρραγούν οι βασικές "κόκκινες γραμμές", δηλαδή η απόδοση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και η μη περικοπή των κύριων συντάξεων .

Έτσι θα μπορούσε να εξακολουθεί να είναι ρεαλιστική η κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στα τέλη Φεβρουαρίου και η ψήφιση του μέχρι τα μέσα Μαρτίου, σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη στο Capital.gr.

Η "ακτινογραφία" του plan b

Πιο αναλυτικά, προκειμένου να κλείσει η "τρύπα" τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ (αν και ορισμένοι κυβερνητικοί κύκλοι την ανεβάζουν ακόμα και στο 1-1,2 δις. ευρώ) στο συνταξιοδοτικό πακέτο των 1,8 δις. ευρώ για το 2015 -16 εξετάζει :

· Την εξοικονόμηση από τη μείωση των εφάπαξ 150 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η έμμεση εξοικονόμηση για το 2016 ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ, μιας και κανένα εφάπαξ δεν πρόκειται να δοθεί μέχρι τέλος του έτους, δεδομένου ότι θα χρειαστούν έως έξι μήνες για τον επαναϋπολογισμό των εφάπαξ (με βάση τις 62000 αιτήσεις που έχουν ήδη κατατεθεί από 1.9.2013) και το νέο Ασφαλιστικό δεν αναμένεται να έχει θεσπιστεί νωρίτερα από τον προσεχή Μάρτιο.

· Από μία μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 2 έως 30% θα μπορούσε να προκύψει άμεση εξοικονόμηση 400 εκατ. ευρώ, όπως προβλέπει εξάλλου και ο κρατικός προϋπολογισμός του 2016 που έχει ψηφίσει η κυβερνητική πλειοψηφία. Αν εφαρμοστεί αυτό το σενάριο, αναμένεται να θιγούν τουλάχιστον 300.000 επικουρικές συντάξεις (ή περίπου το ¼ του συνόλου τους).

· Σε περίπτωση που κοπούν κατά 30-40% τα μερίσματα που λαμβάνουν σήμερα περίπου 280.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), τότε θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν κοντά στα 150 -200 εκατ. ευρώ.

· Από την επιβολή πλαφόν 2000 ευρώ στις κύριες συντάξεις οι οποίες ξεπερνάν το ποσό αυτό δεν αναμένονται μεγάλες εξοικονομήσεις (περίπου 100 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση), μιας και –σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος "Ήλιος" οι συντάξιούχοι που βρίσκονται σε αυτή την κλίμακα και θα μπορούσαν να υποστεί μία μείωση 15% (μεσοσταθμικά) δεν ξεπερνάν τις 50.000 επί συνόλου 2,6 εκατομμυρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου