Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Διάλογος για ΕΤΑΑ με νέα πρόταση

Με τη δημοσιοποίηση νέας πρότασης για τις εισφορές, ο υπουργός Εργασίας καλεί σε νέο κύκλο διαλόγου τους επιστημονικούς φορείς, προσφέροντας εκπτώσεις που φτάνουν έως 50% για μεταβατική περίοδο 3 ετών | 

Συντάκτης: 

Ρελάνς, στην άρνηση των επιστημονικών φορέων να προσέλθουν στον διάλογο για τις εισφορές, επιχείρησε χθες το υπουργείο Εργασίας, δίνοντας μέσω συνέντευξης Τύπου την πρόταση που έχει κάνει για άμβλυνση των οξειών αντιδράσεων που επέφερε η αλλαγή του τρόπου καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών (υπολογισμός επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος σε ποσοστό 20% για την κύρια ασφάλιση, 6,95% για την επικουρική και επίσης 6,95% για την περίθαλψη).


Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου, προτείνεται να θεσμοθετηθεί μεν η ανωτέρω αλλαγή, αλλά να υπάρξει μια τριετής περίοδος προσαρμογής κατά την οποία οι νέες εισφορές θα έχουν μείωση που ξεκινά από το 50% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και αναπροσαρμόζεται κλιμακωτά ανά 1% για κάθε πρόσθετα 1.000 ευρώ εισοδήματος.

Βαθιά ελλειμματικό


Παράλληλα ο υπουργός Εργασίας έδωσε και στοιχεία που δείχνουν ότι το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), στο οποίοι ασφαλίζονται υγειονομικοί, νομικοί και μηχανικοί, είναι βαθιά ελλειμματικό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου:

● Η βιωσιμότητα του ΕΤΑΑ είναι οριακή και δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με βάση την υφιστάμενη καταβολή των εισφορών.

● Οι δύο από τους τρεις κλάδους του Ταμείου είναι βαρύτατα ελλειμματικοί. Ετσι, ο κλάδος σύνταξης του Ταμείου Νομικών το 2015 παρουσίασε έλλειμμα 68 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο καλύφθηκε με τη χορήγηση από τον ΕΚΑΓΕ κατά 40 εκατομμύρια ευρώ και το υπόλοιπο από τα αποθεματικά του.

Αντίστοιχα ο κλάδος σύνταξης του ΤΣΑΥ (υγειονομικοί) είχε 53 εκατομμύρια έλλειμμα που καλύφθηκε από τα αποθεματικά του.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, αυτό οφείλεται εν μέρει στην αδυναμία καταβολής των εισφορών από πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες, ακριβώς γιατί αντιστοιχούσε σ’ ένα εικονικό εισόδημα που δεν είναι το πραγματικό τους.

● Ο μέσος όρος των εισφορών αυτή τη στιγμή είναι χαμηλός σε σχέση με τη σύνταξη που δίνεται. Για παράδειγμα, ο μέσος όρος των εισφορών για την κύρια σύνταξη αντιστοιχεί σε εισοδήματα εικονικών κλάσεων κατά μέσο όρο 840 ευρώ.

Οι συντάξεις που δίνονται είναι πολύ μεγαλύτερες από το ποσό αυτό και ήταν δυνατόν να χρηματοδοτηθούν στο παρελθόν ακριβώς γιατί υπήρχαν κοινωνικοί πόροι.

● Τα 2/3 των εισφορών πληρώνονται από τους μισθωτούς, όσους δηλαδή από αυτούς τους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν και μια έμμισθη σχέση, μολονότι οι έμμισθοι είναι πολύ λιγότεροι σε σχέση με το σύνολο.

Μάλιστα το υπουργείο Εργασίας έδωσε και παραδείγματα για να δείξει τις επιβαρύνσεις που υφίστανται με το παλιό και το νέο σύστημα (πρόταση του υπουργείου με τις εκπτώσεις που θα ισχύσουν μόνο για μία τριετία).


Ωστόσο στις συγκρίσεις αυτές η πολιτική ηγεσία του υπουργείου «ξέχασε» να συμπεριλάβει και τις επιβαρύνσεις που υφίστανται οι ελεύθεροι επαγγελματίες από την εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και τα 120 ευρώ ανά έτος που καλούνται άπαντες οι αυτοαπασχολούμενοι να πληρώσουν στον ΟΑΕΔ.

Ως εκ τούτου σας παραθέτουμε ενδεικτικούς πίνακες με όλες τις επιβαρύνσεις.

1 σχόλιο:

  1. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΟΦΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΟΥ ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΠΑΝΤΑ(κωλοπετινιτσας τυπου)ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΓΙΑΤΙ ΠΑΙΡΝΕΙ 4000 ΕΥΡΩ ΣΥΝΤΑΞΗ?ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ ΕΑΝ ΕΚΑΝΕ ΜΙΑ ΕΞΑΓΩΓΗ ΔΟΝΤΙΟΥ ΤΟ ΜΗΝΑ.ΔΕΝ ΤΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΟΜΟΡΦΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή