Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Δημοσθένης Παπαμεθοδίου: ομιλία στη ΓΣ του ΠΙΣ

-Κίνημα Νέων Γιατρών (ΚΙ.Ν.Ι.): 

Αρχικά θέλω να σας υπενθυμίσω τις επισημάνσεις που είχα κάνει στη σύντομη ομιλία μου στη ΓΣ για τις εκλογές του ΔΣ πριν από ένα περίπου χρόνο:

1. Από τη νέα «αριστερή» κυβέρνηση, που έλαβε πρόσφατα την εντολή διακυβέρνησης, δεν πρέπει να αναμένουμε τίποτα θετικό για δύο κυρίως λόγους: 

α) δεν τροποποίησε και άρα, θα εφαρμόσει τον υφεσιακό προϋπολογισμό των προηγούμενων, και β) ο Βαρουφάκης, υπουργός οικονομικών (και όπως αποδεικνύεται πουλέν των Σόιμπλε και Σόρος) υπέγραψε την παράταση άρα την αποδοχή του μνημονίου.

2. Αποτελεί ευθύνη των γιατρών η προστασία της δημόσιας υγείας και η ενημέρωση της κοινωνίας. Σε ένα χρόνο έχουν επιδεινωθεί όλοι οι δείκτες υγείας, όπως ακριβώς αναμενόταν από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές. Με το αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων και τη μετανάστευση των νέων, ο ελληνικός πληθυσμός συρρικνώνεται.

3. Μετά την επίθεση σε μισθωτούς και συν/χους, είχαμε τη στοχοποίηση των εργαστηριακών γιατρών και ερχόταν η σειρά όλων των ελεύθερων επαγγελματιών συναδέλφων, αφού επιδίωξη των μνημονίων, οπουδήποτε εφαρμόστηκαν, είναι η συρρίκνωση και υπαλληλοποίηση της μεσαίας τάξης.

4. Ο ρόλος του ΠΙΣ ως το ανώτερο όργανο δεν πρέπει να περιοριστεί στη διαχείριση της μιζέριας της υποχρηματοδότησης. Μια πίττα που διαρκώς μικραίνει οδηγεί σε φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού και ανθρωποφαγίας.

Η χρόνια παθογένεια του ελληνικού κράτους αποτελεί άλλη μια φορά η δικαιολογία για την διάλυση της κοιν. ασφάλισης και την εξοντωτική φορολογική πολιτική.

Η αντιμετώπιση του ασφαλιστικού από τις ηγεσίες των συνδ/κών φορέων μας πάσχει από 3 σοβαρά σφάλματα:

1. Συνομιλεί με τον υπ. Εργασίας, αποδεχόμενη κατά αυτόν τον τρόπο ως βάση συζήτησης το εκτρωματικό σχέδιο για την ασφάλιση. Συνομιλεί με μια κυβέρνηση που έχει διακοσμητικό και μόνο χαρακτήρα, αφού βάσει του 3ου μνημονίου έχει απεμπολήσει τη δυνατότητα διακυβέρνησης και καμία απόφαση δεν μπορεί να πάρει χωρίς την έγκριση των δανειστών. Κάποιοι αντιλαμβανόμενοι αυτό το γεγονός, θέλουν να συζητήσουμε (φανερά ή κρυφά!) απευθείας με την τρόικα και να ζητιανέψουμε επιείκεια από τους «θεσμούς», αγνοώντας(;) ότι πολιτική της ΕΕ είναι η εναρμόνιση της χώρας μας που έχει άνω του 30% ελ/τίες με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 12%.

2. Το αίτημα εξαίρεσης του κλάδου μας ρίχνει νερό στο μύλο του κοιν. αυτοματισμού: θα στοχοποιηθούμε, όχι άδικα αυτή τη φορά, από τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες. Ακόμα και να πετύχουμε την εξαίρεσή μας είτε αποκλειστικά ως γιατροί είτε ως επιστήμονες, θα καρατομηθούμε με συνοπτικές διαδικασίες σε 2ο χρόνο και χωρίς κανένα σύμμαχο από την κοινωνία.

3. Περιορίζουμε το πλαίσιο διεκδίκησης στο ασφαλιστικό, αλλά πώς και σε ποιο πλαίσιο θα γλυτώσουμε ως κλάδος; Τα ελλείμματα του κράτους μεταφέρθηκαν στον οικογενειακό προϋπολογισμό με αποτέλεσμα να διογκώνονται τα χρέη της ελληνικής οικογένειας. Ο ΟΟΣΑ και διεθνείς οργανισμοί αναφέρουν σε πρόσφατες μελέτες τους τον αυξανόμενο ρυθμό φτωχοποίησης του ελλ. πληθυσμού. Μετατρεπόμαστε ταχέως σε τριτοκοσμική χώρα. Συνάδελφοι, έχετε συνομιλήσει με γιατρούς από τον τρίτο κόσμο για τις συνθήκες εργασίας τους και για τις αποδοχές τους; Έχετε επισκεφθεί τα ιατρεία τους; Κυριαρχεί σε αρκετούς η ψευδαίσθηση ότι θα γλυτώσουμε ακολουθώντας ο καθένας ένα μοναχικό δρόμο. Ατομικές λύσεις, όταν όλα καταρρέουν γύρω μας, δεν μπορούν να υπάρξουν ή θα είναι προσωρινές και με μεγάλο κόστος. 

Ζούμε γενικότερα την κατάρρευση πολλών ψευδαισθήσεων και μυθευμάτων. Βιώνουμε ότι ακριβώς μας έλεγαν ότι θα παθαίναμε αν αλλάζαμε νόμισμα και βγαίναμε από το Ευρώ. Ο μύθος της διαπραγμάτευσης και η δυνατότητα παραμονής στο Ευρώ χωρίς λιτότητα, που διακήρυσσε η κυβέρνηση, κατάρρευσε παταγωδώς. Στις διαπραγματεύσεις πάντα κερδίζει ο πιο ισχυρός και στην περίπτωσή μας όποιος ελέγχει το νόμισμα. 

Η χώρα μας χρεοκόπησε και άλλες φορές στο παρελθόν όταν το νόμισμά της ήταν συνδεδεμένο με άλλα νομίσματα ή το χρυσό. Θα ζήσουμε ακόμα χειρότερες καταστάσεις. 

Έρχεται το διπλό νόμισμα για την οριστική υποτίμηση εργασίας και αξιών. Ο χρόνος της ομιλίας μου είναι περιορισμένος, αλλά ρωτήστε κάποιον φίλο σας νομικό τι σημαίνει στη διεθνή νομολογία η μετατροπή της χώρας μας σε χώρο και του ελληνικού λαού σε πληθυσμιακή οντότητα, που μας οδηγεί προς μια συνολικότερη υποβάθμισή μας. 

Ακούστηκε από τον επικεφαλής της ΕΝΟΣΥ ότι θα πρέπει να επιλέξουμε αν θέλουμε να γίνουμε Βενεζουέλα ή Ιρλανδία την οποία θεωρεί επιτυχημένο παράδειγμα αν και έχει υποστεί σημαντική αύξηση της φτώχειας και δραματική συρρίκνωση του πληθυσμού της λόγω αθρόας μετανάστευσης. Προτιμώ το παράδειγμα της Ισλανδίας που διέγραψε το χρέος της, φυλάκισε τραπεζίτες και πρωθυπουργούς και έχει το μεγαλύτερη ανάπτυξη σε όλη την Ευρώπη σύμφωνα με το ΔΝΤ που επιβάλλει τις ακριβώς αντίθετες πολιτικές στην πατρίδα μας!

Υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις πχ η κατάληψη που κάναμε στο υπουργείο Εργασίας, οι συγκεντρώσεις, οι πορείες, αλλά αφενός δεν επαρκούν και αφετέρου η συμμετοχή των συναδέλφων είναι απογοητευτική. Η αποχή και ο ωχαδελφισμός μάς οδηγούν σε ομαδική αυτοκτονία. Δεν πρέπει να ζήσουμε σα δούλοι. Απαιτείται κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και συντονισμός της δράσης μας με όλες τις κοινωνικές ομάδες.

6/2/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου