Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Υπεράριθμη η αναλογία γιατρών – πληθυσμού στην Ελλάδα λέει ο ΟΟΣΑ


Τον μεγαλύτερο αριθμό γιατρών σε σχέση με την αναλογία με του πληθυσμού της διαθέτει η Ελλάδα, συγκρινόμενη με όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης). Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία έκθεσης του (Πολιτικές για το νοσηλευτικό προσωπικό στις χώρες του ΟΟΣΑ), καταγράφεται ο χαμηλότερος αριθμός νοσοκόμων.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα είχε 6,29 γιατρούς ανά 1.000 κατοίκους, καταγράφοντας μεγάλη αύξηση από το 2000, όταν είχε 4,33 γιατρούς. Η διαφορά είναι μεγάλη από τις άλλες χώρες. Η Αυστρία, που είναι δεύτερη στη σειρά, είχε 4,99 γιατρούς ανά 1.000 κατοίκους το 2013 και η τρίτη στη σειρά Γερμανία είχε 4,05 γιατρούς, ενώ ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ ήταν 3,27 γιατροί. Όσον αφορά τους νοσοκόμους, το 2013 στην Ελλάδα αντιστοιχούσαν 3,62 σε 1.000 κατοίκους από 2,72 το 2000. Χαμηλότερο αριθμό από την Ελλάδα είχαν μόνο το Μεξικό (2,62) και η Τουρκία (1,83), ενώ ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ ήταν 9,09 νοσοκόμοι για 1.000 κατοίκους. Στην πρώτη θέση ήταν η Ελβετία (17,36).

«Παρά τις επανειλημμένες αιτιάσεις στα μέσα ενημέρωσης και σε δημόσιες συζητήσεις για αυξανόμενες υστερήσεις, ο αριθμός των γιατρών και των νοσοκόμων δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερος στις χώρες του ΟΟΣΑ», αναφέρει η έκθεση. «Το 2013, συνολικά 3,6 εκατομμύρια γιατροί και 10,8 εκατομμύρια νοσοκόμοι απασχολούνταν στις χώρες του ΟΟΣΑ έναντι 2,9 εκατομμυρίων γιατρών και 8,3 εκατομμυρίων νοσοκόμων το 2000. Ο αριθμός των γιατρών και νοσοκόμων αυξήθηκε ταχύτερα από τον συνολικό πληθυσμό σε όλες σχεδόν τις χώρες, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο λόγος των γιατρών προς τον πληθυσμό και λόγος των νοσοκόμων προς τον πληθυσμό», προσθέτει η έκθεση.

Το «μείγμα των δεξιοτήτων», όπως μετράται από τον αριθμό των νοσοκόμων ανά γιατρό, διαφέρει πολύ μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, «αντανακλώντας διαφορετικούς τρόπους οργάνωσης της παροχής νοσηλευτικής περίθαλψης και την κατανομή καθηκόντων μεταξύ διαφορετικών παρόχων νοσηλευτικής περίθαλψης». Στις μισές χώρες, το 2013 αντιστοιχούσαν από 2 έως 4 νοσοκόμοι ανά γιατρό. Το ποσοστό αυτό ωστόσο κυμαίνονταν από λιγότερο από έναν νοσοκόμο ανά γιατρό στην Ελλάδα έως 4,5 νοσοκόμους ανά γιατρό (ή παραπάνω) στη Φινλανδία, την Ιαπωνία, την Ιρλανδία και τη Δανία.

4 σχόλια:

  1. Ας μου εξηγησει τοτε καποιος γιατι οι αλλες χωρες ζητουν επιπλεον ιατρους, για να αυξησουν τον αριθμο των ιατρών τους και να εχουν καλυτερο επιπεδο υγειας ή για να συνταξιοδοτήσουν προωρα τους μεγαλυτερους ιατρους τους??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι χώρες που ζητούν γιατρούς τους θέλουν για τις έμμισθες θέσεις τις οποίες αποφεύγουν οι ενχώριοι,γιατί αυτοαπασχολούμενοι κερδίζουν περισσότερα.

      Διαγραφή
  2. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ 2 ΙΑΤΡΙΚΕΣ 1 ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΚΑΤΣΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΕΞΩ-ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ-.ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΑΤΥΧΗΣΑΝ. ΛΑΘΟΣ ΣΧΟΛΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για αυτό πρέπει να εισάγουμε περισσότερους γιατρούς...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή