Τρίτη 19 Απριλίου 2016

ΣΦΕΕ: Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στο Φάρμακο


Άμεση συνάντηση ζητάει εκ νέου ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) με επιστολή του στον Υπουργό Υγείας, προκειμένου να του θέσει μια σειρά από επείγοντα θέματα του κλάδου και να αναζητήσουν, από κοινού, βιώσιμες λύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή ο ΣΦΕΕ υπογραμμίζει την αστοχία επιβολής μέτρων και την απουσία μηχανισμού ελέγχου που έχουν οδηγήσει σε υπέρβαση τόσο στην εξωνοσοκομειακή όσο και στην ενδονοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη. Τα προβλήματα κλιμακώνονται και «δημιουργούν έντονη ασφυξία στον κλάδο του φαρμάκου για το υπόλοιπο της χρονιάς». Όπως υποστηρίζουν, ο κλάδος του φαρμάκου καταλήγει να διαθέτει δωρεάν 1 στα 3 αποζημιούμενα φάρμακα.
Το μέγεθος της υπέρβασης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης το πρώτο δίμηνο του 2016 καταδεικνύει, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, την αστοχία επιβολής μέτρων, την απουσία μηχανισμού ελέγχου του όγκου συνταγογράφησης και «την ανεπάρκεια της προϋπολογισμένης φαρμακευτικής δαπάνης να καλύψει τις πραγματικές φαρμακευτικές ανάγκες του πληθυσμού της χώρας». Η υπέρβαση φαίνεται να πλησιάζει τα €69 εκατομμύρια, κατά 77% υψηλότερη από την αντίστοιχη του 2015!

Την ίδια ώρα, σημαντική αναμένεται και η υπέρβαση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης σε πολλά νοσοκομεία. Όπως τονίζει ο ΣΦΕΕ, η έως τώρα απουσία μηχανισμού παρακολούθησης της δαπάνης τροφοδοτεί τους φόβους ότι ο κλειστός προϋπολογισμός τελικά θα αποτελέσει τροχοπέδη στη λειτουργία των νοσοκομείων και στην πρόσβαση των ασθενών σε θεραπείες,

Πάντως, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις ζητούν διευκρινίσεις για τη διαχείριση της φαρμακευτικής δαπάνης για τους ανασφάλιστους. Αν και επικροτούν τις κινήσεις της κυβέρνησης, άγνωστο παραμένει το ύψος που τελικά θα λάβει. Να σημειώσουμε πως το ποσό που αφορά στην κάλυψη των δικαιούχων συνυπολογίζεται στη συνολική φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ και στο claw back, όπως αναφέρει και η σχετική εγκύκλιος που εξέδωσε ο Οργανισμός (εδώ).

Την ίδια ώρα, ο στόχος της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης διαρκώς μειώνεται τα ποσά clawback και rebates συνεχώς αυξάνονται.

Οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων υπογράφουν πως η εξεύρεση βιώσιμης λύσης είναι απαραίτητη, καθώς ο κλάδος δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει και «πλέον ο κίνδυνος ελλείψεων φαρμάκων και αποεπενδύσεων είναι ορατός, γεγονός που θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των θέσεων απασχόλησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου