Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Κ. Λουράντος: H κατάρρευση του ΕΣΥ και η φιλοσοφία του Έλληνα θα σταθούν εμπόδιο στις αλυσίδες.



Μπορεί στην Ευρώπη το 46% των φαρμακείων να ανήκει σε αλυσίδες, στην Ελλάδα όμως, και παρά την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, δεν έχει εμφανιστεί ανάλογο επιχειρηματικό σχήμα.

IATRONET.GR

«Η κατάρρευση του ΕΣΥ, αλλά και η φιλοσοφία του Έλληνα για τις διαπροσωπικές σχέσεις θα φράξει το δρόμο για την είσοδο αλυσίδων στον κλάδο μας. Δεν πρόκειται να γίνουμε ποτέ Ευρώπη», μας λέει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κωνσταντίνος Λουράντος, χαρακτηρίζοντας τις αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας για την απελευθέρωση του επαγγέλματος του Φαρμακοποιού –κατά των οποίων έχει γίνει αίτημα ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας – ως αντισυνταγματικές.
Σημειώνεται ότι στην προσφυγή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής υποστηρίζει, ότι για τον καθορισμό των προϋποθέσεων χορήγησης αδειών φαρμακείων απαιτείται σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 43 του Συντάγματος, η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος και όχι η έκδοση υπουργικής απόφασης όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κανείς από την κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει τη δύναμη της σχέσης που έχει ο Έλληνας με τον φαρμακοποιό του. Μία σχέση που είναι όχι απλά προσωπική αλλά δεσμός φιλίας, ασφάλειας (που αισθάνεται ο πελάτης) και αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Στο πλαίσιο αυτής, αναφέρει χαρακτηριστικά, ο ασθενής προμηθεύεται τα απαραίτητα για την υγεία του φάρμακα, ακόμη και αν δεν έχει το ποσό να τα πληρώσει. Και αναρωτιέται: ποια αλυσίδα θα δεχτεί τα τεφτέρια, καθώς ο διαχειριστής του καταστήματος δεν θα είναι ο φαρμακοποιός που θα εκτελεί απλά χρέη υπαλλήλου;

Την ίδια στιγμή, επισημαίνει, η κατάρρευση του ΕΣΥ είναι ολοκληρωτική, όπως επιβεβαιώνουν τα εκατοντάδες παραδείγματα ανά την Ελλάδα. Αναφέρει δε την περίπτωση της Μυτιλήνης όπου οι ασθενείς ψάχνουν να βρουν ογκολόγο ή τα Κύθηρα όπου δεν υπάρχει οφθαλμίατρο. Τα θλιβερά αυτά κενά, υπογραμμίζει ο ίδιος, προσπαθεί να τα καλύψει ο εκάστοτε φαρμακοποιός, ο οποίος δίνει τα απαραίτητα φάρμακα στο ασθενή με την προοπτική να πάρει κάποια στιγμή και την αντίστοιχη συνταγή. 
Μπορεί, όπως λέει, κάποια στιγμή να εμφανιστούν και στην Ελλάδα αλυσίδες φαρμακείων, όμως σε καμία περίπτωση δεν θα ισχύσουν αντίστοιχες καταστάσεις με αυτές που συμβαίνουν σε ευρωπαϊκά κράτη.

Τι ισχύει στην Ευρώπη

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Stochasis, τρεις είναι οι μεγαλύτερες πολυεθνικές αλυσίδες φαρμακείων στην Ευρώπη.

Πρώτη με έδρα τις ΗΠΑ είναι η Alliance Boots με 3.050 φαρμακεία –επιπλέον 5.750 φαρμακεία συνεργατών- τα οποία αναπτύσσονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Λιθουανία, την Ιταλία, τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή.

Δεύτερη είναι η Celecio, που επίσης εδρεύει στην Αμερική. Αυτή λειτουργεί περί τα 2.200 φαρμακεία –επιπλέον 4.300 συνεργαζόμενα φαρμακεία και franchises- στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, την Ιρλανδία, τη Νορβηγία και την Ολλανδία.
Τρίτη μεγαλύτερη αλυσίδα είναι η γερμανική Phoenix με 1.580 φαρμακεία – επιπλέον 9.500 συνεργαζόμενα φαρμακεία και franchises- τα οποία δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία την Ολλανδία, τη Νορβηγία, τη Σερβία και τις Χώρες της Βαλτικής.

Ποσοστό 85% των φαρμακείων στη Σουηδία το ελέγχουν αλυσίδες, στο Ηνωμένο Βασίλειο το ποσοστό φθάνει στο 61%, στην Ολλανδία στο 39%, στην Ιρλανδία στο 35%, στην Ουγγαρία στο 22%, στην Πολωνία στο 21%, στην Ελβετία στο 19% και στη Φιλανδία οι αλυσίδες ελέγχουν μόλις το 3% των φαρμακείων.

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

1 σχόλιο: