Αιμίλιος Νεγκής - Virus.com
Σοκ και δέος στο φάρμακο. Οι δαπάνες για φάρμακα τόσο στον ΕΟΠΥΥ όσο και στα νοσοκομεία του ΕΣΥ δείχνουν να είναι εκτός ελέγχου με την υπέρβαση να ξεπερνά τα 210 εκατ. ευρώ στο τετράμηνο! Αν δεν ληφθούν μέτρα φαίνεται ότι οι φαρμακοβιομηχανίες θα επιβαρυνθούν με εκπτώσεις και επιστροφές περίπου 1 δις σε ετήσια βάση! Ποια ξένη επιχείρηση θα μείνει στη χώρα;
Στην υγεία, η κυβέρνηση δείχνει πραγματικά ότι βρίσκεται σε άλλο κόσμο. Προτεραιότητές της – λέει – ότι είναι η ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφαλίστων, οι προσλήψεις στα νοσοκομεία και η… «ηθικοποίηση» του συστήματος υγείας!
Στο μεταξύ, οι ανοιχτές «πληγές» αρχίζουν να κακοφορμίζουν. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο τομέας του φαρμάκου. Εδώ και 17 μήνες, δεν έχει ληφθεί ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο για να ελεγχθεί το κόστος και ο όγκος της συνταγογράφησης με τραγική συνέπεια οι δαπάνες να αυξάνονται ανεξέλεγκτα.
Παρ’ ότι επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν διαθέσιμα (τα κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό για να κρύψουν την παταγώδη αποτυχία τους), πληροφορίες μας αναφέρουν ότι στο πρώτο τετράμηνο του 2016 υπάρχει υπέρβαση κατά:
150 εκατ. ευρώ στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη για φάρμακα του ΕΟΠΥΥ
65,5 εκατ. στη δαπάνη για φάρμακα των νοσοκομείων του ΕΣΥ.
Συνολικά, δηλαδή, έχουμε μία υπέρβαση της δαπάνης κατά περίπου 220 εκατ. Αν συνεπώς δεν ληφθούν μέτρα, που να έχουν αποτέλεσμα στον έλεγχο της δαπάνης, τότε υπάρχει περίπτωση η υπέρβαση της δαπάνης να φθάσει τα 650 εκατ. ευρώ!
Αν λάβουμε υπόψη μας, δε, ότι οι εκπτώσεις που καλούνται σε ετήσια βάση να πληρώσουν οι φαρμακοβιομηχανίες είναι κάτι παραπάνω από 300 εκατ. συνάγουμε το συμπέρασμα ότι – εκτός απροόπτου – φέτος οι φαρμακοβιομηχανίες θα κληθούν να «επιστρέψουν» συνολικά περίπου 1 δις ευρώ! Όταν πέρσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν περίπου 630 εκατ. και πρόπερσι περίπου 400 εκατ.
Τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση; Να λάβει ουσιαστικά μέτρα ελέγχου της δαπάνης κυρίως σε ότι αφορά τα λεγόμενα «ακριβά φάρμακα», όπως ογκολογικά, βιολογικοί παράγοντες, αιματολογικά κλπ. Μέχρι στιγμής, το μόνο που κάνει είναι να παρεμβαίνει μόνο σε επίπεδο τιμών με συνεχείς ανατιμολογήσεις, ενώ είναι κοινό μυστικό ότι βασικοί παράγοντες αύξησης της δαπάνης είναι δύο:
Ο όγκος των συνταγών. Σε ετήσια βάση, ο αριθμός των συνταγών για φάρμακα όχι μόνο σε μειώνονται, αλλά αυξάνονται!
Η υποκατάσταση φθηνών φαρμάκων από ακριβότερα.
Επίσης, έχει καθυστερήσει δραματικά στην ενεργοποίηση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ. Μόλις πριν 10 ημέρες, ο ΕΟΠΥΥ κάλεσε τις τέσσερις εταιρείες που διαθέτουν τα νέα πανάκριβα φάρμακα για την ηπατίτιδα C (Gilead, Bristol-Myers Squib, Abbvie και Janssen), προκειμένου να καταθέσουν διάφορα στοιχεία μέχρι τις 13 Ιουνίου. Ωστόσο, ουδείς γνωρίζει ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί, ποια νομική μορφή θα έχει η όποια συμφωνία, ενώ ακόμη δεν έχει καν συζητηθεί να υπάρξει «Συμφωνία Εμπιστευτικότητας».
Καταλήγω. Το σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης της χώρας δεν είναι οικονομικά βιώσιμο. Αργά ή γρήγορα, κάποιες – αν όχι όλες – ξένες μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες θα φύγουν από τη χώρα ή θα περιορίσουν στο ελάχιστο τη δραστηριότητά τους.
Με απλά λόγια: Δεν μπορεί να είναι ένα σύστημα βιώσιμο, όταν σε μία αγορά της τάξης των 3 δις ευρώ (ΕΟΠΥΥ και ΕΣΥ), το ένα τρίτο πηγαίνει σε επιστροφές.Επίσης, τα χρέη για φάρμακα ΕΟΠΥΥ και ΕΣΥ είναι 1,2 δις! Είναι μαθηματικά βέβαιο λοιπόν ότι οδηγούμαστε στα βράχια…
Βέβαια, κάποιος μπορεί να πει: «Καλά να πάθουν οι πολυεθνικές. Τόσα χρήματα κέρδισαν σε βάρος της χώρας τη δεκαετία 2000-2009 με το μεγάλο πάρτι στην υγεία». Δεν θα έχει άδικο. Όμως, το αποτέλεσμα, θα είναι εξίσου καταστροφικό για τη χώρα μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου