Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Καθ. Γ. Υφαντόπουλος: Μεγάλες οι πληγές από το brexit σε όλη την Ευρώπη για υγεία, έρευνα, εργασία και φαρμακοβιομηχανία



Για ένα τσουνάμι με απρόβλεπτες συνέπειες σε πολιτικό, κοινωνικό, εργασιακό, ερευνητικό και υγειονομικό πεδίο, μιλάει ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Γιάννης Υφαντόπουλος, αναφερόμενος στο βρετανικό brexit.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Ο καθηγητής – οποίος γνωρίζει εκ βαθέων το βρετανικό σύστημα υγείας και την κουλτούρα των Βρετανών – καθώς έχει σπουδάσει μεταξύ άλλων στο University of York- δεν είναι καθόλου αισιόδοξος για την επόμενη ημέρα εξόδου των Βρετανών από την Ευρωπαϊκή «φαμίλια».
Οι πληγές θα είναι μεγάλες και πολλές, τονίζει, ενώ το πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι σε πρώτη φάση, θα πληγούν οι νέες ηλικίες μεταξύ 18 -35 ετών.

Και μπορεί η παραζάλη από το Brexit να είναι νωπή ακόμη και η όλη διαδικασία να πάρει αρκετό καιρό - δύο χρόνια εκτιμούν οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών – ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ωστόσο, πρόλαβε να ξεκαθαρίσει πως αυτό θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Από την άλλη πλευρά, η Άνγκελα Μέρκελ, εμφανίζεται πιο συνεργάσιμη και διαλλακτική, επισημαίνοντας, ότι θα πρέπει να περιμένουμε τους Βρετανούς, πριν πράξουμε κάτι.

Και ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά ακόμη τι μέλλει γενέσθαι σε πολιτικό επίπεδο, αφού οι Συντηρητικοί, χαρακτηρίζουν το brexit Greek Tragedy με τον Μπόρις Τζόνσον από σχεδόν ξενοφοβικός να εμφανίζεται εξωστρεφής και τα 2/3 των Εργατικών – οι οποίοι ήταν σκιώδεις υπουργοί- να παραιτούνται και οι παραιτήσεις αυτές να δημιουργούν αμφισβήτηση προς την ίδια την ιδεολογία του κόμματος, οι προβλέψεις κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι.

Η Βρετανία θα έχει καταστροφικές ανακατατάξεις όχι μόνο σε επίπεδο κεφαλαίου και παραγωγής, αλλά και σε ερευνητικό και εργασιακό επίπεδο, τονίζει ο καθηγητής Υφαντόπουλος.

Επομένως οι φαρμακοβιομηχανίες, θα πάνε εκεί που υπάρχει βιωσιμότητα κεφαλαίου. Άρα θα πάνε είτε στην Ινδία και την Κίνα είτε στις ΗΠΑ, ενώ το πιο σημαντικό είναι η πολιτική αβεβαιότητα που κυριαρχεί τώρα στην Βρετανία. Και όλοι γνωρίζουμε, ότι η αβεβαιότητα αυτή, επηρεάζει την επενδυτική και οικονομική πορεία μιας χώρας.

Ένας ακόμη λόγος που εκτιμούμε ότι θα επηρεαστούν οι φαρμακοβιομηχανίες και κυρίως οι εξαγωγικές, συνεχίζει ο συνομιλητής μας, είναι το γεγονός, ότι η πτώση στο τραπεζικό σύστημα είναι ήδη πολύ μεγάλη, παρατηρώντας τα μεγέθη του βρετανικού τραπεζικού συστήματος, που σημαίνει ότι αναπόφευκτα θα επηρεάσουν και τον κλάδο του φαρμάκου. Το brexit παρέσυρε ήδη και την παγκόσμια αγορά και ενώ το ευρώ ήταν το πρώτο νόμισμα στις αγορές τώρα γίνεται το δεύτερο μετά το δολάρια και άρα εκτιμούμε ότι δεν αργήσει η ώρα, που θα υπάρχει κυριαρχία της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας έναντι της ευρωπαϊκής.

Το brexit θα σημάνει καίριο πλήγμα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας το περίφημο NHS, συνεχίζει ο κ. Υφαντόπουλος, το οποίο εδραιώθηκε το 1948 και το οποίο αναμφισβήτητα αποτέλεσε σημείο αναφοράς για πολλά υγειονομικά συστήματα σε όλον τον κόσμο.

Πλήγμα όμως θα υπάρξει και στην αξιολόγηση των φαρμάκων, καθώς ας μην ξεχνάμε, ότι ο περίφημος Οργανισμός NICE (National Institute of Cilinical Excellence) εδρεύει στην Βρετανία. Ο εν λόγω Ρυθμιστικός Οργανισμός, αξιολογεί τα φάρμακα και τις νέες τεχνολογίες, συνεργάζεται με ανεξάρτητους φορείς και έχει δώσει τα φώτα του σε πανεπιστήμια και Ιδρύματα αναφορικά με θέματα κόστους – αποτελεσματικότητας. Αλλά και ο ΕΜΑ – ο αντίστοιχος ΕΟΦ της Βρετανίας- ένας επίσης αξιόπιστος Οργανισμός, που βρίσκεται στο Λονδίνο είναι πιθανό να φύγει από εκεί.

Και είναι πραγματικά παράδοξο, πως οι Βρετανοί, συνεχίζει ο καθηγητής Γιάννης Υφαντόπουλος που έδωσαν τα φώτα της έρευνάς τους και την φιλοσοφία τους σε όλον τον κόσμο, να αποφασίζουν τώρα να απομονωθούν. Δεν βλέπει άραγε ο Μπόρις Τζόνσον πως το ευρώ αποτυπώνει επάνω του γέφυρες; Αυτήν ακριβώς την φιλοσοφία δίδαξαν σε όλον τον κόσμο οι Βρετανοί και σε αυτήν ακριβώς την λογική οικοδομήθηκε η Ευρώπη, γεφύρωση των λαών, και ταυτόχρονα, γεφύρωση των εκπαιδευτικών, υγειονομικών και ερευνητικών συστημάτων που σημαίνει επιβίωση μέσα από την διαφορετικότητα.

Ας μην ξεχνάμε επίσης, συνεχίζει ο καθηγητής, ότι οι Βρετανοί, δίδαξαν την Ευρώπη με τις καινοτομίες τους μέσα από την διαρκή τους αφοσίωση στην έρευνα, στην καινοτομία και στην τεχνολογία. Η αποτυχία της Βρετανίας ωστόσο, ήταν ότι θα μπορούσαν να εκφράσουν μία δεύτερη άποψη έναντι στην κυριαρχία των Γερμανών και των Βρυξελλών, την οποία δεν έπραξαν, ενώ θα μπορούσαν να επηρεάσουν και τις μεταρρυθμίσεις.

Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει τέλος, ότι οι Βρετανοί εισήγαγαν το social impact, δηλαδή την κοινωνική διάσταση και τον αντίκτυπο της εφαρμοσμένης έρευνας, που σημαίνει η έρευνα να γίνεται πιο ανθρωποκεντρική και να μην είναι στείρα, να διαχέεται στην κοινωνία. Η βρετανική αυτή αντίληψη αναφέρει ο συνομιλητής μας, είναι κραταιά και ουσιαστική και στο Ερευνητικό Πρόγραμμα Horizon 2020 (στο οποίο ο καθηγητής Υφαντόπουλος έχει κρίσιμο ρόλο). Η βρετανική έρευνα σμίλεψε με τις απόψεις της την ευρωπαϊκή έρευνα και ο προβληματισμός τώρα, είναι πως μπορεί να χαθεί με το brexit, καταλήγει ο καθηγητής.

1 σχόλιο:

  1. ας προσεχαν οι γερμανοφιλοι ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ όταν η μερκελικη πολιτικη υπερ των τραπεζων οδηγουσαι τους συννομους ελληνες πατριωτες στα συσσίτια και στα κοινωνικα ιατρεια ποδοπατώντας κάθε αξιοπρεπεια , τωρα είναι αργα για ΔΑΚΡΥΑ, παντα οι λαοι αποφασιζουν γιαυτο οι ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ στην ΕΥΡΩΠΗ με κοινωωνικο ερεισμα ηταν και είναι ΕΠΙΤΥΧΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή