Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Κανόνες παραπομπής διαγνωστικών εξετάσεων - ΦΕΚ 2221 Β' 18-07-16



Στα παραπεμπτικά διαγνωστικών εξετάσεων που εκδίδονται από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση (e-prescription) που διαχειρίζεται η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. προστίθενται πεδία που αναγράφουν «ΔΙΑΓΝΩΣΗ» και «ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ» τα οποία πλέον ο θεράπων ιατρός θα πρέπει υποχρεωτικά να επιλέξει, αφού πρώτα έχει επιλέξει το πεδίο της Διεθνούς Ταξινόμησης της Νόσου (ICD-10). 

E11      Μη ινσουλινοεξαρτώμενος σακχαρώδης διαβήτης
D50.9   Σιδηροπενική αναιμία, μη καθορισμένη
E78.5   Υπερλιπιδαιμία, μη καθορισμένη.
E78.0   Αμιγής υπερχοληστερολαιμία
R53      Αίσθημα κακουχίας και κόπωσης
D50.0   Σιδηροπενική αναιμία που οφείλεται σε απώλεια αίματος (χρόνια)
Z10.0   Επαγγελματική ιατρική εξέταση
D64.0   Κληρονομική σιδηροβλαστική αναιμία
C50.0   Θηλής και θηλαίας άλω
R42      Ζάλη και ίλιγγος
Z00.0   Γενική ιατρική εξέταση
R10.0   Οξεία κοιλία
M54.5   Οσφυαλγία
N18.0   Νεφροπάθεια τελικού σταδίου
I25.1    Αθηροσκληρωτική καρδιοπάθεια
M54.2   Αυχεναλγία

Ακολούθως και με βάση το ICD-10 που επιλέγει ο θεράπων ιατρός ορίζονται συγκεκριμένες διαγνωστικές εξετάσεις για τις οποίες μπορεί να παραπέμψει είτε για διάγνωση είτε για παρακολούθηση τον ασθενή, όπως αναλυτικά περιγράφονται στο Παράρτημα Α που αποτελεί ενιαίο και αναπόσπαστο μέρος της παρούσας. Οι εξετάσεις «ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ» που αναφέρονται στο Παράρτημα Α επιτρέπονται μόνο μια φορά το μήνα για το ίδιο ICD-10 και για το ίδιο ΑΜΚΑ, ενώ οι εξετάσεις «ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ» της νόσου επιτρέπονται για το διάστημα περιοδικότητας που ορίζεται στο Παράρτημα Α. 


Το Παράρτημα Α περιλαμβάνει πακέτα εξετάσεων για τη διάγνωση και παρακολούθηση συνήθων καταστάσεων της υγείας και χρονίων νοσημάτων, καθώς και γενική εξέταση ρουτίνας στα πλαίσια ενός περιοδικού προσυμπτωματικού ελέγχου (check-up). 

Ειδικότερα, για τα πακέτα εξετάσεων που αφορούν χρόνια νοσήματα, η ένταξη τους στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης γίνεται σε διασύνδεση με αναπτυγμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα συνταγογράφησης, στην κατεύθυνση της ανάπτυξης ολοκληρωμένων κλινικών πρωτοκόλλων για τη διαχείριση των προβλημάτων υγείας των ασθενών με τα συγκεκριμένα νοσήματα. Σε περίπτωση που ο θεράπων ιατρός κρίνει ως αναγκαία για την κλινική διερεύνηση του ασθενούς, την παραπομπή του για εξετάσεις πέραν των οριζόμενων στο Παράρτημα Α, τότε θα του δίνεται η δυνατότητα να επιλέξει ένα πεδίο με τον προσδιορισμό «ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΕΣ». 

Όταν επιλέγεται το πεδίο «ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΕΣ», τότε προκειμένου να εκδοθεί το συγκεκριμένο παραπεμπτικό θα πρέπει να συνοδεύεται από αιτιολογία που θα συμπληρώνεται στο πεδίο «ΣΧΟΛΙΟ». Όταν για έναν γιατρό το ποσοστό επιλογής του πεδίου «ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΕΣ» υπερβεί το 15%, θα υπάρχει σχετικό ενημερωτικό μήνυμα επί της οθόνης πριν από την έκδοση του παραπεμπτικού, ενώ παράλληλα θα ενημερώνεται και ο ΕΟΠΥΥ με την έκδοση του παραπεμπτικού για περαιτέρω διερεύνηση αυτών των εξαιρέσεων. Το ποσοστό υπέρβασης υπολογίζεται από το σύνολο των διαγνωστικών εξετάσεων που συνταγογράφησε ο γιατρός στη διάρκεια ενός έτους, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου έως την 31η Δεκεμβρίου. 

Επιπροσθέτως, θα υπολογίζεται συνεχώς το μέσο παραπεμπτικό ανά ειδικότητα και ICD-10, όπου ως μέσο παραπεμπτικό ορίζεται ο μέσος όρος της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για τα παραπεμπτικά της ίδιας ειδικότητας και για το ίδιο ICD-10. Για τον υπολογισμό του μέσου παραπεμπτικού ανά ειδικότητα και ICD-10 λαμβάνεται υπόψη το αμέσως προηγούμενο έτος δηλαδή από 1 Ιανουαρίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου. Όταν ιατρός συγκεκριμένης ειδικότητας ξεπερνά το 20% του μέσου παραπεμπτικού, θα καταγράφεται η υπέρβαση. Για την υπέρβαση αυτή θα ενημερώνεται τόσο ο ιατρός με ειδικό μήνυμα στην οθόνη του Η/Υ του, όσο και ο ΕΟΠΥΥ. 

Στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση που διαχειρίζεται η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. και για τις κατηγορίες αξονικών και μαγνητικών τομογραφιών δημιουργούνται πακέτα εξετάσεων σύμφωνα με το Παράρτημα Β. Όταν ο γιατρός επιλέγει περισσότερες από μία εξετάσεις που ανήκουν σε κά- ποιο από τα πακέτα, τότε οι εξετάσεις αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ με έκπτωση ως εξής: η δεύτερη εξέταση αποζημιώνεται με έκπτωση 50%, η τρίτη εξέταση αποζημιώνεται με έκπτωση 75% και από την τέταρτη και μετά λαμβάνει έκπτωση 100%. Σε κάθε πακέτο εξετάσεων ως πρώτη εξέταση ορίζεται η ακριβότερη, δεύτερη η αμέσως φθηνότερη κ.ο.κ. 

Ομοίως και η συμμετοχή του ασφαλισμένου θα ακολουθεί τα ίδια ποσοστά έκπτωσης, δηλαδή για τη δεύτερη εξέταση το ποσοστό συμμετοχής του μειώνεται κατά 50%, για την τρίτη κατά 75% κτλ. Η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. έχει την υποχρέωση υλοποίησης της υπουργικής απόφασης ως διαχειριστής της εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης κατόπιν οδηγιών που οφείλει να λάβει από τον ΕΟΠΥΥ. Η εφαρμογή των κανόνων θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί το αργότερο μέχρι 20/07/2016. Η ισχύς έναρξης της παρούσας είναι η 21/07/2016. 

Για την πρώτη χρονιά εφαρμογής των ανωτέρω κανόνων ως έτος για τον υπολογισμό των ποσοστών υπέρβασης λογίζεται το έτος 2015.

8 σχόλια:

  1. ΦΤΑΝΟΥΜΕ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΙΑΝ, Ο ΦΕΒΡ ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΜΕΝΟΣ ΛΟΓΩ ΕΠΙΣΧΕΣΗΣ , ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ΄΄ΠΩΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ, ΕΦΟΡΙΑ ΕΝΦΙΑ, ΕΛΕΟΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτσε ρε φίλε. Εγώ ούτε Ιανουάριο έχω πάρει.

      Διαγραφή
  2. Δεν γίνεται δουλεια έτσι και δικαίως διαμαρτύρεται το Δ.Ν.Τ. Ειναι δυνατόν να σταθούμε ως χώρα με το να υπάρχει 100% έκπτωση στην 4η εξέταση. Από την πρώτη εξέταση έπρεπε να υπάρχει 100% έκπτωση. Οι κυβερνώντες είναι πραγματικά άσχετοι. Δίκιο έχει ο Σόιμπλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για μία ακόμη φορά τιμωρείται ο συνετός γιατρός που προσπαθούσε να μην κάνει κατάχρηση εξετάσεων, ούτε έγραφε σεντόνια για να φτάσει στην διάγνωση.
    Τιμωρείται και ο συνεπής ασθενής που δεν επίεζε τον γιατρό να του γράφει εξετάσεις απλώς γιατί έτσι τα είπαν στο καφενείο ή την πλατεία ή διάβασε τις βλακείες του διαδικτύου. Θα ήθελα μάλιστα να γνωρίζουμε ποιοί θα ελέγχουν το επιστημονικό μέρος της υπέρβασης και με ποιά κριτήρια θα επιλεγούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. OTAN ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ... ΤΟΤΕ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ . ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΝΑ ΚΑΤΣΟΥΝ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΟΥΝ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΣΑΝ ΣΤΟΧΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΚΟΙΝΟ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΓΙ ΑΥΤΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή