Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

ΕΟΠΥΥ: Τα παράπονά σας στην...ΗΔΙΚΑ για την ενσωμάτωση των νέων κανόνων συνταγογράφησης



Health view.gr

“Νίπτει τας χείρας του” ο ΕΟΠΥΥ για την καθυστέρηση ενσωμάτωσης των νέων κανόνων ορθής συνταγογράφησης στο ePrescription, καθώς όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, κάθε πρόοδος γύρω από το θέμα επαφίεται πλέον “στις αρμοδιότητες και τις τεχνικές δυνατότητες της ΗΔΙΚΑ”.

Πιο συγκεκριμένα, ο Οργανισμός υπενθυμίζει πως οι εν λόγω κανόνες αποτελούν τμήμα ενός συνόλου μέτρων που είχαν αποσταλεί από τον Οργανισμό στο Υπουργείο Υγείας και στη συνέχεια στην ΗΔΙΚΑ, η οποία και διαχειρίζεται το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Οι νέοι αυτοί κανόνες, δε, αποτελούν προϊόν συμφωνίας μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων φορέων, αφού όπως διευκρινίζει ο ΕΟΠΥΥ, οι προτάσεις του στάλθηκαν για διαβούλευση στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι επιστημονικές απόψεις των Ιατρικών Εταιρειών, ενώ ζητήθηκε και η γνώμη του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου. Στη συνέχεια, υπενθυμίζει ο ΕΟΠΥΥ, αξιολογήθηκε και εγκρίθηκε από το Υπουργείο Υγείας, ώστε να ενσωματωθεί στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

“Η εφαρμογή τους είναι προς όφελος όλων. Αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση στην δαπάνη για διαγνωστικές εξετάσεις (περιορισμός claw back) με ταυτόχρονο όφελος για την Πολιτεία και τους χρήστες των υπηρεσιών υγείας” αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, από τον οποίο παράλληλα ξεκαθαρίζεται ότι δεν υπάρχει καμία απαγόρευση περαιτέρω συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων από τους επαγγελματίες υγείας.

Με την πλήρη εφαρμογή των νέων μέτρων ο ΕΟΠΥΥ, αξίζει να αναφερθεί, εκτιμά ότι θα υπάρξει εξοικονόμηση 15% επί του συνόλου της ετήσιας δαπάνης για διαγνωστικές εξετάσεις, ποσοστό που μεταφράζεται σε περίπου 50-60 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου