Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Το νέο ΠΕΔΥ φθάνει το 2017 και φέρνει τις ΤΟΜΥ!

Πέμπτη 28 Ιούλιος 2016

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Health Report.gr

Με κάποιους μήνες καθυστέρηση θα έρθει τελικώς το νέο ΠΕΔΥ και θα φέρει μαζί του τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ)

Μπορεί αρχικά να είχε υπολογισθεί ότι οι αλλαγές στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα έρχονταν νωρίτερα, όμως όλα δείχνουν πως θα υπάρξει τουλάχιστον μια 6μηνη καθυστέρηση.

Εξάλλου το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αν όλα πάνε καλά, το Φθινόπωρο.

Άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε στο Συμβούλιο Κυβερνητικής Πολιτικής ότι οι πρώτες μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα λειτουργήσουν εντός του 2017.

Οι σχεδιασμοί πάντως δεν αλλάζουν και το νέο ΠΕΔΥ θα ξεκινήσει την πιλοτική του λειτουργία από 4 πόλεις.

Έγκυρες πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι τα αγκάθια για την έναρξη του νέου ΠΕΔΥ αλλά και των νέων μονάδων που θα βρίσκονται στις γειτονιές και θα ονομάζονται ΤΟΜΥ, εστιάζονται στις μετακινήσεις προσωπικού.

Εξάλλου θα πρέπει να γίνει μετακίνηση των εργαζομένων με βάση τις ανάγκες που θα προκύψουν σε κάθε Μονάδα ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός με το υπουργείο Εσωτερικών δεδομένου ότι α υπάρξει και εθελοντική κινητικότητα.Δείτε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες για την κινητικότητα: «Έρχεται κύμα κινητικότητας σε νοσοκομεία-ΠΕΔΥ! Όλες οι λεπτομέρειες»

Ταυτόχρονα δεν είναι ακόμη σαφές τι θα γίνει με τους γιατρούς του ΠΕΔΥ καθώς στο νομοσχέδιο που θα παρουσιασθεί το Φθινόπωρο θα πρέπει να περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για τις εργασιακές τους σχέσεις και προς ώρας δεν έχει καταλήξει ηηγεσία του υπουργείου Υγείας τι θα κάνει με όσους γιατρούς είχαν απολυθεί και επέστρεψαν με δικαστική απόφαση στο δημόσιο σύστημα.

1 σχόλιο:

  1. Και όπως πάντα το πρόβλημα σε αυτά τα μεγαλεπήβολα σχέδια είναι ένα:το οικονομικό. Πού θα βρουν τα λεφτά κοινώς για στελέχωση και λειτουργία σε πλήρες ωραριο των δομών αυτών. Επίσης άλλο πρόβλημα είναι το προσωπικό. Εθελοντική κινητικότητα λέει, οκ αλλά είναι ό,τι λέει το όνομά της εθελοντική και όχι βάσει του σχεδιασμού . Για αναγκαστική κινητικότητα θα έχουμε τα γνωστά. Ξαφνικές αποφάσεις της διοικησης για μετακινησεις, προσφυγές στα δικαστήρια από τους θιγόμενους ΔΥ, ασφαλιστικά μέτρα, συνέχιση της ίδιας κατάστασης, δικάιωση από τα δικαστήρια επιστροφή στις θέσεις τους και άδεια τα ΤΟΜΥ κοκ
    Αθανατο ελληνικό δημόσιο
    Μετα ο κόσμος θα απορεί γιατί και αυτό το σύστημα απέτυχε

    ΑπάντησηΔιαγραφή