Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Η εφορία δεν μπορεί να επιβάλει πρόστιμα στους γιατρούς για μη έκδοση απόδειξης!



Του Στελιου Κράλογλου - http://www.capital.gr/

Οι γιατροί και όσοι άλλοι επαγγελματίες δεν υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ, ακόμα και να μην κόψουν απόδειξη, δεν κινδυνεύουν απο τα πρόστιμα της εφορίας!

Από τη Δευτέρα τίθεται σε ισχύ νέα αυστηρότερα πρόστιμα, 250 – 500 ευρώ, για όσους εντοπίζονται να μην κόβουν αποδείξεις. Ωστόσο, στο "απυρόβλητο" εξακολουθούν να παραμένουν όσοι δεν υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ όπως γιατροί, φροντιστήρια, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια αλλά και μικρές επιχειρήσεις και επιτηδευματίες με τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ. Ακόμα και εάν εντοπιστούν να μην έχουν εκδώσει αποδείξεις, οι φοροελεγκτές δεν θα τους επιβάλλουν κανένα πρόστιμο και απλώς θα καταγράφουν την παράβαση.

Βάσει της νομοθεσίας όποιος δεν εκδίδει αποδείξεις και παράλληλα δεν υπάγεται σε καθεστώς ΦΠΑ, δεν χρειάζεται να ανησυχεί καθόλου για το αν θα του επιβληθεί πρόστιμο.

Για όλους τους υπολοίπους φορολογούμενους που υπάγονται σε ΦΠΑ επανέρχονται τα τσουχτερά πρόστιμα 250 και 500 ευρώ. Θα καταλογίζονται για παραβάσεις που αφορούν στη μη έκδοση ή στην ανακριβή έκδοση αποδείξεων λιανικών συναλλαγών και λοιπών φορολογικών στοιχείων. 

Τα συγκεκριμένα ποσά είναι το κατώφλι των προστίμων καθώς οι ποινές συνεχίζουν να υπολογίζονται ως ποσοστό 50% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο

Προβλέπονται και γερές προσαυξήσεις, σε περίπτωση υποτροπής (εντός πενταετίας), που ξεκινούν από 500 ή 1000 ευρώ. Αν γίνει τρίτη φορά η ίδια παράβαση η προσαύξηση μπορεί να ξεκινήσει από τα 1000 ή τα 2000 ευρώ!

Έτσι στην περίπτωση όπου σε ένα καφέ διαπιστωθεί ότι δεν εκδόθηκαν 10 αποδείξεις στις οποίες αναλογεί ΦΠΑ 50 ευρώ, το πρόστιμο των 25 ευρώ που ισχύει σήμερα αυτόματα διαμορφώνεται στα 250 ευρώ.

Εάν ο ίδιος επιτηδευματίας μέσα σε μια πενταετία υποπέσει στην ίδια παράβαση, ακόμα και αν δεν έχει εκδώσει ακόμα και μία απόδειξη, το πρόστιμο διαμορφώνεται σε 500 ευρώ ενώ η εκ νέου διάπραξη της ίδιας παράβασης συνεπάγεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου