Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Πενία...παρατάσεις κατεργάζεται



Healthview.gr

“Παράταση ζωής” σε μία σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων και οι συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους παρόχους, ήρθε να δώσει νέα τροπολογία που εντάχθηκε σε νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών και ψηφίσθηκε την Τετάρτη.

Πιο συγκεκριμένα, στο νόμο που αφορά κατά βάση την επικαιροποίηση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα προς ενίσχυση της καταπολέμησης της παράνομης εμπορίας καπνού και βιομηχανοποιημένων καπνών, προβλέπεται η παράταση της υπάρχουσας κατάστασης στους εξής ζωτικούς για την υγεία τομείς :


Οι συμβάσεις ιδιωτών παρόχων υγείας (γιατρών, διαγνωστικών εργαστηρίων, πολυϊατρείων, κλινικών και λοιπών παρόχων), οι οποίες είχαν ήδη παραταθεί έως 30/6/2016, παίρνουν νέα παράταση μέχρι τις 31/10/2016. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις αντίστοιχες συμβάσεις οδοντοτεχνιτών. Όπως αναφέρεται στοεισηγητικό κείμενο: “Η περαιτέρω παράταση όλων των παραπάνω συμβάσεων από τον ΕΟΠΥΥ με ήδη συμβεβλημένους ή/ και νέους παρόχους κρίνεται αναγκαία προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη και επαρκής παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους αφασλισμένους”

Συμβάσεις επικουρικών γιατρών: Δίνεται δυνατότητα παράτασης έως 30/9/2017 της θητείας των ήδη υπηρετούντων επικουρικών γιατρών. Η λήξη των συμβάσεων στις 30 Σεπτεμβρίου 2016, αναφέρεται στο νόμο, “θα διαταράξει την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων της χώρας και θα πλήξει τη δημόσια υγείας, εφόσον, συνεπεία της αποχώρησης των εν λόγω γιατρών, θα υπάρξουν κενά και περαιτέρω ελλείψεις ιατρικού προσωπικού σε βάρος της υγείας των ασθενών”.

Παράταση συμβάσεων για τον εφοδιασμό των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ του ΠΕΔΥ: Πρόκειται για περαιτέρω χρονική παράταση στις προβλέψεις του αρθρου 66 του ν. 4316/2014 σύμφωνα με την οποία: “Για λόγους δημοσίου συμφέροντος και κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης περί εφοδιασμού φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, με αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητή κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ.), παρέχεται η δυνατότητα εφοδιασμού των φορέων ΥΠΕ−ΠΕΔΥ, από τους προμηθευτές των Νοσοκομείων εποπτείας κάθε Υ.ΠΕ. με επέκταση των αντιστοίχων συμβάσεων, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις. Οι πρόσθετες αυτές πράξεις θα υπογράφονται από τον Διοικητή της οικείας Υ.ΠΕ. και τον προμηθευτή και θα πληρώνονται σε βάρος των πιστώσεων των προϋπολογισμών ΥΠΕ−ΠΕΔΥ”.

Στόχος της νέας παράτασης, όπως αναφέρεται την τροπολογία που ψηφίστηκε την Τετάρτη είναι “να εξασφαλιστεί η ομαλότητα του εφοδιασμού των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του ΠΕΔΥ, έως ότου ολοκληρωθεί η προσαρμογή των Δ.Υ.Πε. στο νέο πλαίσιο λειτουργίας τους, οπότε και θα δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα”.

Η λειτουργία της “Επιτροπής Παρατηρητηρίου Τιμών” μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Όπως αναφέρει το Υπουργείο: “Η ρύθμιση αυτή εξασφαλίζει, προς όφελος της δημόσιας υγείας, την κάλυψη των ζωτικών λειτουργικών αναγκών των δημόσιων νοσοκομείων μέχρις ότου καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση των κεντρικών διαγωνισμών ή/και των διαγωνισμών των δημόσιων νοσοκομείων. Επίσης δίνεται η δυνατότητα στο Υπουργείο Υγείας να εμποδίσει ενορχηστρωμένες πρακτικές εκ μέρους των προμηθευτών. Σημειώνεται ότι με τη λειτουργία της επιτροπής και μόνο από τη διαπραγμάτευση της προμήθειας φίλτρων αιμοκάθαρσης, έχουν μέχρι στιγμής εξοικονομηθεί 5 εκατ. ευρώ”. 

Στην ίδια τροπολογία, πρέπει να σημειωθεί, θεσμοθετείται και η εξομοίωση της διαδικασίας σε όλες τις κρίσεις ιατρών, ενώ νομιμοποιούνται και οι δαπάνες Νοσοκομείων και Δ.Υ.Πε., που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τέλος του 2015 και αφορούσαν “την κάλυψη των αναγκών τους, εφόσον υπάρχουν οι αντίστοιχες πιστώσεις στους προϋπολογισμούς τους”.

6 σχόλια:

  1. Νομίζω πως το βασικό πρόβλημα είναι όχι τόσο οι παρατάσεις αλλά η έλλειψη πληρωμών από το τραγικό δίδυμο Μπιρσίμη - Γεωργακοπουλου...Οι ανεκδιήγητοι αυτοί "κύριοι" οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική χρεωκοπία τους γιατρούς και σε διάλυση τον ΕΟΠΥΥ...Όταν με το καλό σε λίγους μήνες θα πάνε στα τσακίδια, να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν όχι απλά την μήνιν των γιατρών αλλά και τις ποινικές προεκτάσεις των πράξεών τους...Τους πληροφορώ λοιπόν πως οι ενέργειές τους δεν θα περάσουν ατιμώρητες...Πολλοί γιατροί ετοιμάζουν αγωγές και μηνύσεις προσωπικά εναντίον τους για σημαντικά αδικήματα, την επόμενη ακριβώς της καθαιρέσεώς τους και όταν θα πάψουν να έχουν την "πολιτική προστασία"...Τον εφιάλτη που ζουν οι γιατροί επί των ημερών τους θα το ζήσουν εντός ολίγου και αυτοί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΟΛΙΣ ΞΑΝΑ-ΗΛΕΓΞΑ ΤΟ e-dapy ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ 29-07-2016...ΚΑΙ ΤΙ ΕΚΠΛΗΞΗ!! ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ Η ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ...ΤΡΙΤΗ ΗΜΕΡΑ ΨΕΥΔΟΥΣ ΚΑΙ ΕΜΠΑΙΓΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΕΛΑΣΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΠΙΡΣΙΜΗ ΠΟΥ ΜΙΛΟΥΣΕ ΓΙΑ ΕΝΤΑΛΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ...ΨΕΜΑ-ΨΕΜΑ-ΨΕΜΑ - ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΥΣΗ ΤΟΥΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πουλάκι μου έχει πληρωθεί δηλαδή τον Φεβρουάριο και μιλάς κιόλας? Α πα πα πα πα, ακούς εκεί απαιτήσεις ενώ εγώ (και πολλοί άλλοι προφανώς) δεν έχω πληρωθεί ούτε πράξεις ούτε επισκέψεις πέραν του Ιανουαρίου (Αγ Παρασκευή)

      Διαγραφή
  3. Εσεις ψαχνετε τον Μαρτιο. Εμεις ουτε τον Ιανουαριο δεν εχουμε δει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μολις ολοκληρωθει το Δ.Υ.Πε θα δοθη η ολοκλητωτικη λυση λεει ο ΣΥΡΙΖΑ.Δηλαδει μακα...κες γιατροι ευχαριστουμε που εισασταν τοσο κοροιδα και αντε για σας και καλη σας τυχη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω μια ολόκληρωτικη λύση είχε και ο Χιτλερ. Μήπως εννοούν κάτι τέτοιο;

      Διαγραφή