Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

30 σταθμοί τηλεϊατρικής στα νησιά

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ο κάθε σταθμός γιατρού-ασθενούς είναι συνδεδεμένος με συσκευές κλινικών μετρήσεων, όπως το πιεσόμετρο,.

Ο ασθενής βρίσκεται μπροστά από έναν υπολογιστή. Απέναντί του, μέσα από την οθόνη, ο ειδικός γιατρός του δίνει οδηγίες. Μόλις «διάβασε» το καρδιογράφημα και κάποιες συμπληρωματικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε εκείνη τη στιγμή ο ασθενής. Ο ασθενής βρίσκεται στο Κέντρο Υγείας Αμοργού και ο γιατρός στο Χαϊδάρι, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αττικόν. Απόσταση άνω των 135 ναυτικών μιλίων, που εκμηδενίζεται με τη βοήθεια της τηλεϊατρικής.

Μπορεί το παράδειγμα να μην είναι αληθινό, ωστόσο καταδεικνύει τις δυνατότητες που έχει το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής, το οποίο ενεργοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο σε νησιά του Αιγαίου από τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου και ήδη μέχρι σήμερα έχει εξυπηρετήσει 250 ασθενείς. Το Δίκτυο περιλαμβάνει 30 σταθμούς τηλεϊατρικής γιατρού-ασθενή, σε απομακρυσμένα Κέντρα Υγείας νησιών του Αιγαίου, από τα Κύθηρα έως το Καστελλόριζο και από τη Λήμνο έως τις Οινούσσες και 13 σταθμούς γιατρού-συμβούλου σε νοσοκομεία (Ρόδο, Σάμο, Χίο, Μυτιλήνη, Σύρο, Ασκληπιείο Βούλας, Τζάνειο, Θριάσιο, Κρατικό Νίκαιας, Μεταξά, Αττικόν και ΨΝΑ).

Το σύστημα προσφέρει τη δυνατότητα για πολλαπλούς ιατρικούς ελέγχους και άμεση απόκριση από εξειδικευμένο γιατρό με βάση την κλινική και εργαστηριακή εικόνα του εξεταζομένου μέσω τηλεδιάσκεψης. Ο κάθε σταθμός γιατρού-ασθενούς είναι συνδεδεμένος με συσκευές κλινικών μετρήσεων, όπως θερμόμετρο, πιεσόμετρο, οξύμετρο, στηθοσκόπιο, ωτοσκόπιο, οφθαλμοσκόπιο, δερματοσκόπιο, καρδιογράφο, κ.ά. Οι ενδείξεις των μετρήσεων μεταφέρονται σε πραγματικό χρόνο στον σταθμό του γιατρού-συμβούλου. Στο «κέντρο» του κάθε σταθμού είναι μία κάμερα υπερυψηλής ευκρίνειας και μία παρόμοιας ποιότητας οθόνη από την οποία ο εξεταζόμενος και ο γιατρός βλέπουν ο ένας τον άλλο σε φυσικό μέγεθος, ώστε να προσομοιώνεται η φυσική παρουσία του εξειδικευμένου γιατρού του νοσοκομείου στον χώρο όπου βρίσκεται ο ασθενής.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην «Κ» ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Νίκος Παπαευσταθίου, «προς το παρόν το σύστημα χρησιμοποιείται μόνο για τακτικά περιστατικά. Στόχος είναι στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί και σε έκτακτα. Δηλαδή να τοποθετηθεί ένας σταθμός στο γραφείο των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, προκειμένου οι «ιπτάμενοι» γιατροί να διαπιστώνουν ιδίοις όμμασι την κρισιμότητα των περιστατικών που καλούνται να διακομίσουν», σημειώνει. Η τηλεϊατρική χρησιμοποιείται και για «τηλεκπαίδευση» του προσωπικού των μονάδων και του πληθυσμού σε θέματα πρόληψης υγείας, καθώς και για την υλοποίηση προγραμμάτων προαγωγής υγείας. Είναι ενδεικτικό ότι τον προηγούμενο μήνα, 88 παιδιά σε Χίο, Οινούσσες και Φούρνους εξετάστηκαν από ομάδα οδοντιάτρων που βρίσκονταν στον σταθμό του Κρατικού Νίκαιας. Συνολικά, από τον Φεβρουάριο έχουν γίνει 1.000 «κλήσεις» τηλεϊατρικής, εκ των οποίων οι 250 ήταν για εξετάσεις ασθενών –στόχος είναι να ξεπερνούν τις 1.000 τον μήνα– και οι υπόλοιπες για προγράμματα εκπαίδευσης και προαγωγής υγείας.

Την εποπτεία του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής έχει το ΕΚΕΠΥ, που έχει εντάξει το έργο στο e-ΕΚΕΠΥ, μία προσπάθεια εκσυγχρονισμού των συστημάτων άμεσης ανταπόκρισης του ΕΣΥ με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Αυτό αποτελείται από επιμέρους προγράμματα: Ενα εξ αυτών είναι το «Φιλόλαος», που «τρέχει» ήδη πιλοτικά και αφορά την ηλεκτρονική διασύνδεση με τα νοσοκομεία για την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο στοιχείων, όπως αριθμό νοσηλευομένων ανά κλινική, κενές κλίνες, εξιτήρια κ.ά. Στο e-ΕΚΕΠΥ εντάσσεται και σύστημα τηλεδιάσκεψης που έχει εγκατασταθεί στο υπουργείο Υγείας, στις έδρες των Υγειονομικών Περιφερειών, ΕΚΑΒ, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΑΕΜΥΥ και νοσοκομεία αναφοράς για την περίπτωση εκτάκτων αναγκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου