Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

"Βόμβα" ληξιπρόθεσμων χρεών 3,1 δισ. στα Ταμεία

Του Δημήτρη Κατσαγάνη - Capital.gr

Άλλο ένα ...πακέτο μέτρων συνολικά στο ασφαλιστικό σύστημα θα χρειαζόνταν για να καταβληθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ασφαλιστικών οργανισμών (συνταξιοδοτικά ταμεία, ΕΟΠΥΥ, κλπ). 

Και αυτό γιατί όπως αποκάλυψε χθες το δελτίο εκτέλεσης του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης (προϋπολογισμός κράτους αλλά και Νομικών Προσώπων, Ασφαλιστικών Οργανισμών και Δήμων) για το α΄εξάμηνο του 2016, τα χρέη του ΕΟΠΥΥ και των συνταξιοδοτικών ταμείων έφτασαν τον περασμένο Ιούνιο το επίπεδο -ρεκόρ των 3,1 δισ. ευρώ

Μ΄άλλα λόγια οι ασφαλιστικοί οργανισμοί χρωστούν σήμερα -ως επί τω πλείστον – στους ίδιους τους ασφαλισμένους τους, τον ιδιωτικό τομέα της υγείας και άλλους προμηθευτές τόσα όσα πρέπει να εξοικονομήσει το Δημόσιο (κράτος και συνταξιοδοτικά ταμεία) από τις περικοπές στις συντάξεις και τις αυξήσεις εισφορών τα επόμενα... 3-4 χρόνια , σύμφωνα με όσα προβλέπει η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αποτιμώντας το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του νόμου Κατρούγκαλου που ψηφίστηκε στις 8.5.2016. 

Εξάλλου, το έλλειμμα των τριών μεγαλύτερων συνταξιοδοτικών ταμείων της χώρας (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΕΑ) το οποίο επιχειρεί να αντιμετωπίζει ο νόμος Κατρούγκαλου με τις παρεμβάσεις που προβλέπονται από φέτος μέχρι το 2019 αγγίζει τα 3,5 δισ. ευρώ, με το έλλειμμα του ΙΚΑ να φτάνει φέτος στα 2,1 δισ. ευρώ, το έλλειμμα του ΟΑΕΕ να φτάνει τα 670 εκατ. ευρώ και το έλλειμμα του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) ανέρχεται στα 700 εκατ. ευρώ. 
Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους των ασφαλιστικών οργανισμών ανήκει στον ΕΟΠΥΥ και ανέρχεται στα 1,831 δισ. ευρώ και ακολουθεί το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων (σ.σ. φορέας καταβολής εφάπαξ στους συνταξιούχους του Δημοσίου) το οποίο χρωστά 726 εκατ. ευρώ σε 30.000 συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους.

Από τον Ιανουάριο του 2015, οπότε ανέλαβε την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Ταμείων έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, δεδομένου ότι εκτινάχτηκαν από τα 1,887 δισ. ευρώ στα 3,146 δισ. ευρώ (σ.σ. αύξηση 1,259 δισ. ευρώ).

Γιατί εκτινάχθηκαν τα χρέη των ταμείων και του ΕΟΠΥΥ

Ένας από τους βασικότερους λόγους για την εκτίναξη των ληξιπροθέσμων χρεών του ΕΟΠΥΥ από τα 1,225 δισ. ευρώ (Ιανουάριος 2015) στα 1,831 δισ. ευρώ (Ιούνιος 2016) είναι η συσσώρευση χρεών των συνταξιοδοτικών ταμείων προς των ΕΟΠΥΥ. 

Η συσσώρευση αυτή συνέβη λόγω του ότι τα συνταξιοδοτικά ταμεία παρακρατούν μέρος των εισφορών που εισπράττουν υπέρ της ιατρο-φαρμακευτικής περίθαλψης τόσο από τους οικονομικά ενεργούς ασφαλισμένους, όσο και από τους συνταξιούχους προκειμένου να καταβάλλουν έγκαιρα τις συντάξεις. 

Την περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου 2015 – Μαρτίου 2016 τα χρέη των ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ αυξήθηκαν κατά 1,225 δισ. ευρώ. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία δημοσίευσε πρόσφατα η Πανελλαδική Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), τα χρέη που συσσώρευσε κάθε ταμείο την περίοδο Ιανουαρίου 2015 -Μαρτίου 2016 έχουν ως εξής: 

• ΙΚΑ : 588 εκατ. ευρώ
• ΤΑΥΤΕΚΩ : 45 εκατ. ευρώ 
• ΟΑΕΕ : 515 εκατ. ευρώ 
• ΟΓΑ : 77 εκατ. ευρώ 

Η εκτίναξη των ληξιπροθέσμων οφειλών του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων (εφάπαξ Δημοσίου) από τα 363 εκατ. ευρώ (Ιανουάριος 2015) στα 726 εκατ. ευρώ οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ επεδίωκε -κόντρα στις πιέσεις των δανειστών- να αποτρέψει και ύστερα να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες τις οποίες θα έφερνε στα εφάπαξ η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που ίσχυε από το 2014. Ωστόσο, βάσει του νόμου Κατρούγκαλου προκύπτουν τελικά όχι μόνο μειώσεις 20% στα εφάπαξ του Δημοσίου, αλλά στο μεσοδιάστημα (δηλ. μεταξύ Ιανουαρίου 2015 -Ιουνίου 2016) διπλασιάστηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΤΠΔΥ. 

Δεν φτάνουν τα 1,6 δισ. ευρώ για να κλείσουν οι "τρύπες"

Ο Πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε στις 27 Ιουλίου πως η κυβέρνηση θα διαθέσει μέχρι τον Ιούνιο του 2017 κοντά στα 1,6 δισ. ευρώ για την καταβολή βεβαιωμένων υποχρεώσεων των ταμείων για εφάπαξ και συντάξεις. 

Αυτό θα καταστεί δυνατό λόγω της εκταμίευσης της δόσης μετά τη θετική ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης του προγράμματος. Ωστόσο, η μείωση των ληξιπροθέσμων χρεών των ασφαλιστικών οργανισμών κατά 1,7 δισ. ευρώ τους επόμενους 11-12 μήνες, δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα. 
Ελλείψει πόρων από ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες μόλις και μετά βίας ανακάμπτουν, αλλά και από φορολογικά έσοδα,δεδομένου ότι πέφτουν συνεχώς (από τα οποία καλύπτεται η κρατική χρηματοδότηση προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς), τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα αυξηθούν και πάλι, εκτιμούν ειδικοί της οικονομικής ασφάλισης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου