Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

“Στα μαχαίρια” Διοίκηση και εργαζόμενοι στο ΚΕΕΛΠΝΟ


Έξαλλους έχουν κάνει τους εργαζόμενους στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων οι δηλώσεις του νέου Διοικητή του φορέα σε γνωστή εφημερίδα, θεωρώντας ότι με αυτές θίγεται το διαχρονικά σημαντικό έργο τους.

Μιλώντας για τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ και στα σχέδια θεσμικού εκσυγχρονισμού του, ο Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ αναφέρει μεταξύ άλλων πως «…το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. θα πρέπει να βγει έξω, να πάει στον κόσμο και όχι με ωράρια υπαλλήλων του δημοσίου…», ενώ σε άλλο σημείο σημειώνει ότι «…το θέμα της πρόληψης είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, εκεί το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν είναι τόσο καλό…».

Τα λεγόμενα του Προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ όπως ήταν φυσικό προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των εργαζομένων, οι οποίοι άλλωστε έχουν ξανασυγκρουστεί μαζί του τόσο για εργασιακά ζητήματα όσο και για τον επιστημονικό χαρακτήρα του Φορέα (εδώ).

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου του κυρίου Ρόζενμπεργκ, διατυπώθηκαν πρόχειρα, εν τη ρύμη του λόγου και χωρίς πρόθεση να θιγεί το διαχρονικά σημαντικό έργο των Εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, η δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων εις βάρος των Εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι απαραίτητο να αποφεύγεται, όχι μόνο προς όφελος των Εργαζομένων αλλά και του ίδιου του Οργανισμού» σχολιάζει οΠρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Σταμάτης Πουλής.

«Οι εργαζόμενοι του ΚΕΕΛΠΝΟ έχουμε παράξει πλούσιο και πολυποίκιλο έργο για το οποίο είμαστε υπερήφανοι και το οποίο φυσικά και υπερασπιζόμαστε» προσθέτει.

Οι πιο σημαντικές πτυχές αυτού του έργου, συνοψίζονται στις ακόλουθες Δράσεις Πρόληψης και αντιμετώπισης Οξέων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας, με βάση το αρχείο της τελευταίας 5ετίας που διατηρεί το Σωματείο Εργαζομένων:

Έχουν υλοποιηθεί προγράμματα δρόμου (street-work) κατά τις μεταμεσονύχτιες ώρες με ομάδα στόχο τους εκδιδόμενους άντρες όπου σε 225 εξορμήσεις έχουν προσεγγιστεί 7892 άτομα.

Έχουν υλοποιηθεί προγράμματα μείωσης βλάβης με ομάδα – στόχο τους ΧΕΝ στο κέντρο της Αθήνας, τόσο με Κινητές Μονάδες όσο και με Ομάδες Περιπατητικής Παρέμβασης όπου έχουν διανεμηθεί δωρεάν πάνω από 380.000 σύριγγες, 125.000 προφυλακτικά και 190.000 οροί/μαντηλάκια, ενώ τα προγράμματα αυτά συνδυάζονται με την προαγωγή της εξέτασης και της πρώιμης διάγνωσης.

Έχουν υλοποιηθεί πάνω από 185 εκστρατείες ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού, ενώ ειδικά για μαθητές και φοιτητές έχουν υλοποιηθεί πάνω από 400 ενημερωτικές παρεμβάσεις σε Σχολεία και Σχολές που απευθύνθηκαν σε 145.000 άτομα.

Ο Συμβουλευτικός Σταθμός και η Τηλεφωνική Γραμμή για το HIV μόνο κατά την τελευταία 5ετία έχουν δεχτεί πάνω από 16.000 κλήσεις και έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 6.500 συνεδρίες.

Έχουν υλοποιηθεί δράσεις Προάσπισης της Υγείας Μετακινούμενων πληθυσμών στις οποίες έχει πραγματοποιηθεί κλινική εξέταση σε πάνω από 30.000 άτομα, εμβολιασμοί σε πάνω από 1.000 άτομα και ακτινολογική διαγνωστική εξέταση για φυματίωση σε πάνω από 2.500 άτομα.

Έχουν υλοποιηθεί πολλαπλές παρεμβάσεις σε επίπεδο κοινότητας σε περίοδο κρίσης, ενώ σε συστηματική βάση πραγματοποιείται συνοδεία περιστατικών σε υπηρεσίες καθώς και επισκέψεις κατ οίκον.

Παράλληλα, σε κάθε έκτακτο συμβάν που απαιτεί την κινητοποίηση υγειονομικών υπηρεσιών (ενδεικτικά μόνο αναφέρονται η επιτήρηση της γρίπης Η1Ν1 και του ιού του Δυτικού Νείλου, η αεροπορική τραγωδία Helios, οι πυρκαγιές στο Νομό Ηλείας, ο σεισμός στην Κεφαλλονιά, η αποστολή κινητής μονάδας στην εμπόλεμη Λιβύη) άμεση είναι η αποστολή κλιμακίων από υπαλλήλους του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους καθόλη την διάρκεια της εβδομάδας και χωρίς να γνωρίζουν ωράριο.

«Η συμμετοχή των Εργαζομένων χαρακτηρίζεται πάντα από ενθουσιασμό και υπευθυνότητα, γεγονός που αποδεικνύεται, μεταξύ άλλων, και από την εκτός τυπικού ωραρίου διενέργεια των Δράσεων – καθημερινές με ωράρια 5-10μμ και 8μμ-2πμ, Σαββατοκύριακα και Αργίες» σημειώνει ο κος Πουλής. «Μέλημα όλων θα πρέπει να είναι η περαιτέρω ενίσχυση των εργαλείων και διαδικασιών που διαθέτουμε, ώστε στηριζόμενοι σε όσα σημαντικά έχουμε χτίσει να ανταποκριθούμε ακόμα πιο αποτελεσματικά στις ανάγκες της Κοινωνίας και τις προκλήσεις του αύριο» καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου