Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Έρχονται οι Τοπικές Μονάδες Υγείας σε κάθε γειτονιά! Πως θα εξυπηρετούνται οι ασθενείς. Όλο το σχέδιο

Δευτέρα 22 Αύγουστος 2016

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Σβήνουν και γράφουν στο υπουργείο Υγείας το νέο σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας το οποίο έρχεται να δημιουργήσει τις νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Δείτε αποκλειστικά το νέο σχέδιο για τις ΤΟΜΥ

Το σχέδιο είναι σχεδόν έτοιμο αλλά υπολείπονται ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με τον συντονισμό των νέων Μονάδων, αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr.

Άλλωστε με βάση το σχεδιασμό, σε κάθε γειτονιά θα δημιουργηθούν Τοπικές Μονάδες Υγείας που θα εξυπηρετούν τους πολίτες κατά τόπους και θα συνδέονται με τις κεντρικές μονάδες του ΠΕΔΥ που ήδη υπάρχουν.

Το HealthReport.gr παρουσιάζει αποκλειστικά όλο το σχέδιο για τις νέες ΤΟΜΥ, πως θα λειτουργούν, πως θα στελεχωθούν και πότε θα τεθούν σε λειτουργία.

Συγκεκριμένα με βάση το σχέδιο που έχει ετοιμασθεί από το υπουργείο Υγείας, ο βασικός πυλώνας του νέου συστήματος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αφορά στην ανάπτυξη ενός εθνικού δικτύου Τοπικών Μονάδων Υγείας (Το.Μ.Υ.), στελεχωμένες με διεπιστημονικές ομάδες (ιατροί, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί κ.α.) και οι οποίες θα αποτελούν την πρώτη βαθμίδα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Το δίκτυο αυτό, με την αποκέντρωση των δομών, θα δραστηριοποιείται ενεργά μέσα στη κοινότητα και τις γειτονιές.


Το σκεφτικό για τη δημιουργία των ΤΟΜΥ, σύμφωνα με το σχέδιο που έχει στα χέρια του το HealthReport.gr, είναι ότι οι μικρές ομάδες γνωρίζουν καλύτερα τις κοινότητές τους και αναγνωρίζονται από αυτές, αλλά είναι και αρκετά σταθερές για να εδραιώσουν μια σχέση διαρκείας ώστε να μπορούν να αντιμετωπισθούν καλύτερα τα προβλήματα Υγείας του πληθυσμού σε βάθος χρόνου.

Παρά τη δημιουργία των ΤΟΜΥ, τα γνωστά ΠΕΔΥ και Κέντρα Υγείας δε θα καταργηθούν φυσικά.
Όπως προβλέπεται στο σχεδιασμό, οι «υπάρχουσες δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης(ΠΕΔΥ-ΚΥ) θα αποτελέσουν τις μονάδες αναφοράς του εκάστοτε τομέα, δηλαδή την εξειδικευμένη και διαγνωστική βαθμίδα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (δεύτερη βαθμίδα), θα ενισχυθούν και θα ενιαιοποιηθούν λειτουργικά» όπως αναφέρεται στο σχέδιο.


Η Το.Μ.Υ. θα αποτελεί τη βασική μονάδα στην παροχή υπηρεσιών υγείας σε άτομα και οικογένειες και ο πυρήνας του νέου συστήματος υγείας.
Οι ΤΟΜΥ θα πρέπει να συνεργάζονται εντός του τομέα τους και θα ενισχύονται και από τις άλλες μονάδες που θα είναι οι δομές αναφοράς. Δηλαδή τις μονάδες ειδικευμένης περιπατητικής φροντίδας και τα νοσοκομεία.

Οι μονάδες έχουν την ευθύνη – με την εποπτεία της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας – για την παροχή προσβάσιμης, κατάλληλης, αποτελεσματικής, αποδοτικής και ποιοτικής ανθρωποκεντρικής φροντίδας.

«Οι ομάδες λειτουργούν με δυναμικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, το οποίο ιδανικά διαμένει στην κοινότητα που εξυπηρετεί ή κοντά. Τέτοιου είδουςμονάδες είναι πιο πιθανό να επιτύχουν συνέχεια στην φροντίδα και μια στενή σχέση με την κοινότητα» σημειώνεται στο σχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Η κάθε μονάδα ξεχωριστά (ΤΟΜΥ), διεξάγει επίσης ετήσια επίσημη αυτο-αξιολόγηση, με τις άλλες μονάδες στο δίκτυο του τομέα, καθώς και με τις περιφερειακές υγειονομικές αρχές και γνωστοποιεί τα αποτελέσματα στην κοινότητα.

Η ΤΟ.Μ.Υ. επίσης εξασφαλίζει πρόσβαση τις καθημερινές μεταξύ 8πμ και 8μμ. και σύμφωνα με τα γεωγραφικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής, την εποχή, το εύρος του καταλόγου και τη διαμόρφωση των ομάδων, οι ώρες λειτουργίας μπορεί να υπόκεινται σε μείωση ή διεύρυνση.

Στο επίπεδο του τομέα, διοργανώνεται τηλεφωνική διαλογή, δηλαδή συμβουλευτικό κέντρο ή συνεργασία ώστε να εξασφαλίσει 24ωρη εκτός ωραρίου φροντίδα ή ανακατεύθυνση του ασθενή και να βοηθάει έτσι στη διαχείριση και του κόστους αλλά και του φόρτου εργασίας.

Επίσης όσον αφορά τις κοινές ασθένειες, οι ΤΟΜΥ παρέχουν υπηρεσίες τουλάχιστον ισάξιες με αυτές που παρέχονται από τους εξειδικευμένους στα νοσοκομεία.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται από την διεπιστημονική ομάδα στην ΤΟΜΥ αφορούν άτομα και οικογένειες, πληθυσμό και κοινότητα, φυσικό και δομημένο περιβάλλον:

Άτομα και οικογένειες
-Συστηματική παρακολούθηση της υγείας
-Κλινική αντιμετώπιση – διαχείριση περιστατικών (επειγόντων, εκτάκτων, χρόνιων προβλημάτων υγείας, ψυχικής υγείας σε διασύνδεση με τις αντίστοιχες δομές, αναπτυξιακών διαταραχών)
-Κοινωνική φροντίδα
-Φροντίδα κατ’ οίκον
-Εκτίμηση και διαχείριση κινδύνου νοσημάτων και καταστάσεων υψηλού επιπολασμού
-Φυσική αποκατάσταση και κοινωνική επανένταξη
-Αγωγή υγείας
–Υγεία μητέρας και παιδιού (νεογνική, παιδική και εφηβική υγεία)

Πληθυσμός και κοινότητα
-Εκτίμηση των αναγκών υγείας της κοινότητας
-Σχεδιασμός και εφαρμογή προγραμμάτων (πρόληψης νοσημάτων, προαγωγής της υγείας)

Φυσικό και δομημένο περιβάλλον
-Εκτίμηση και παρέμβαση σχετικά με τις συνθήκες υγιεινής διαβίωσης στο σπίτι, τη γειτονιά, την εργασία, το σχολείο.

Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσιάζει το HealthReport.gr, στις κατά τόπους ΤΟΜΥθα εγγράφονται οι ασθενείς σε καταλόγους και κάθε μονάδα θα είναι υπεύθυνη για την Υγεία των πολιτών που «διαχειρίζεται».

11 σχόλια:

  1. Μια ακόμη σοβιετικού τύπου γραφειοκρατία που δεν λαμβάνει υπόψιν της τις προτιμήσεις των ασθενών ,που μπορεί κάλιστα να μην ......γουστάρουν τους.......γιατρούς της γειτονιάς και δεν έχουν ούτε σεντ για να υποστηρίξουν (α ξέχασα υπάρχουν και τα λεφτά των γιατρών του ΕΟΠΥΥ που απλά δεν θα δίνονται !)!Όλα αυτά, όταν το ΕΣΥ καταρρέει και ο κόσμος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί ούτε στοιχειωδώς στα νοσοκομεία ! Άλλη μια εξαγγελία ......Φαραωνικής κλίμακας που ανακοινώνεται από τα.....νούμερα του ΥΠΥΓ ενώ όλα τριγύρω τους γκρεμίζονται ! Όλοι απέναντι αποφασιστικά συνάδελφοι για το καλό του κλάδου και των πολιτών !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έλεος πλέον με τις βλακείες των Ξάνθου και Πολάκη...Μα που βρισκόμαστε??? Στην Κούβα ή στην Βενεζουέλα???..Αυτά είναι τα σχέδια για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη???... Το βγαλμένο από τις ναφθαλίνες σχέδιο με τους Οικογενειακούς γιατρούς Σοβιετικού Τύπου??? Όπου εφαρμόστηκε έφερε, όχι απλά πισωγύρισμα στην Υγεία,αλλά την πλήρη εξαθλίωση της περίθλαψης...Ετοιμαστείτε λοιπόν για αντκαρκινικα φάρμακα από δηλητήρια σκορπιων αλά Κούβα, γκαζόζα για αντιμετώπιση της υπογλυκαιμίας αλα Βενεζουέλα, φραπελιές και ξεματιάσματα....ΕΛΕΟΣ ΠΛΕΟΝ!!..ΦΤΑΝΕΙ, ΠΟΝΑΝΕ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΜΑΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να υποθέσω ότι έδρα των ΤΟΜΥ θα είναι τα ήδη υπάρχοντα ιδιωτικά ιατρεία των παρόχων στα οποία θα απασχολούνται οι γιατροί πλήρως και αποκλειστικώς και συνάμα θα στεγάζονται οι νοσηλεύτριες, μαίες και λοιπό προσωπικό;Μήπως οι ιδιώτες πάροχοι κληθούν να ενταχθούν στις ΤΟΜΥ και τέρμα οι συμβάσεις; Αν γνωρίζει κάποιος κάτι ας μας πληροφορήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η υπόθεση σου είναι σωστή και αντανακλά τα όνειρα θερινής νυκτός των ιθυνόντων... Μια ευχή κάνω... Να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό η ανοησία, να διαπιστωθεί το συντομότερο το μέγεθος της αποτυχίας, μήπως και ασχοληθεί στην συνέχεια κανένας σοβαρός άνθρωπος με το τι είδους υγεία θα φτιαχτεί τελικά σε αυτόν τον τόπο, να ξέρουμε και οι υπόλοιποι τι θα κάνουμε...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πιο δεξια κε ξανθε-πλατινέ, πιο δεξιααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΟΦΕΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ.ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΠΕΡΝΟΥΝ ΕΞΑΜΗΝΕΣ ΣΗΝΤΑΓΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΕΒΑΛΕ ΤΗΝ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΛΙΓΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΚΛΑΨΕ ΧΑΡΑΛΑΜΠΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΟΙ Ε ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΟΙ.ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΕΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΕΞ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΓΛΙΑΣ.ΕΔΩ Η ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΕΩΚΟΠΗΜΕΝΗ.
    ΚΑΙ ΔΕ ΜΟΥ ΛΕΤΕ ΚΑΤΙ ΑΠΛΟ,ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΙΜΑΤΟΣ ΜΙΑ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ Ή ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ...να υποθέσω ότι τα λειτουργικά έξοδα των ΤΟΜΥ θα προκύψουν από το κλείσιμο των ΜΥ του ΠΕΔΥ, που δεν υπάρχει σάλιο. Όσο για προσλήψεις νοσηλευτών, γιατρών και γενικού προσωπικού, καθώς και οι αμοιβές τους... ας μην σχολιάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΤΑ ΤΟMY ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ..ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ..ΚΑΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ!! ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ.. ΤΖΑΜΠΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΝΑ ΧΡΩΣΤΑΝΕ (βλ REBETE CLAW BACK)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι γιατροί, που θα μπούνε στις ΤΟΜΥ θα μπουν με προίκα τα ιατρεία τους για τα οποία θα πληρώνουν τα λειτουργικά έξοδα. Σε αντάλλαγμα θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης έναντι φυσικά αντιμισθίας, που θα οριστεί από το υπουργείο. Άντε να τους δίνουν και κάποια ψίχουλα επιπλέον για το γιατρείο, όπως έδινε παλιά το ΙΚΑ στους γιατρούς του, που δέχονταν τους ασφαλισμένους στο ιατρείο τους. Όποιος νομίζει ότι θα παρέχει την στέγη το υπουργείο και ότι οι γιατροί θα προσληφθούν μόνο με το στηθοσκόπιό τους κάνει λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή