Σάββατο, 27 Αυγούστου 2016

Νομοθετική επιτάχυνση από Σεπτέμβριο σχεδιάζει η Αριστοτέλους


Προμήθειες, Ψυχική Υγεία και, φυσικά, Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας συνιστούν τους τρεις βασικούς τομείς για τους οποίους το Υπουργείο Υγείας πρόκειται να φέρει νομοσχέδια στη Βουλή.

Βέβαια, για αυτά τα νομοσχέδια φαίνεται να ετοιμάζεται εδώ και καιρό η Αριστοτέλους, αποδεικνύοντας πως πρόκειται για τρεις από τους πιο δαιδαλώδεις τομείς της Υγείας, όπως είχε γράψει το Virus στα τέλη Ιουνίου (εδώ).

«Το φθινόπωρο θα έχουμε μια μεγαλύτερη συχνότητα νομοθετικών πρωτοβουλιών από πλευράς του Υπουργείου», σημείωσε ο Ανδρέας Ξανθός, διευκρινίζοντας πως πρόθεση της Αριστοτέλους είναι να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους τα 3 αυτά σχέδια νόμου, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του Virus.

Πιο κοντά φαίνεται πως βρίσκεται η νομοθετική ρύθμιση για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών Ψυχική Υγείας. Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό το Σχέδιο βρίσκεται ήδη στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή.

Πάντως, Ψυχική Υγεία, ΠΦΥ και Προμήθειες αποτελούν πολιτική προτεραιότητα και παρεμβάσεις καίριας σημασίας για την κυβέρνηση.

Ωστόσο, δεν είναι οι μοναδικές. Η Αριστοτέλους να διερευνά θεσμικές αλλαγές και για άλλα επιμέρους ζητήματα, στον ευρύτερο χώρο του φαρμάκου.

Η πρώτη δέσμη μέτρων αναμένεται να παρουσιαστεί το Σεπτέμβριο και θα περιλαμβάνει ένα πλέγμα ρυθμίσεων γύρω από τη Φαρμακευτική Πολιτική.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, στόχος είναι ο εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης, μέσω του ελέγχου της ζήτησης, αλλά και η σταδιακή άρση των επιβαρύνσεων των πολιτών, αλλά και η ενίσχυση της διαπραγματευτικής δυνατότητας της Αριστοτέλους για την επίτευξη καλύτερων τιμών για τις ακριβές θεραπείες.

Μεταξύ αυτών των ρυθμίσεων αναμένονται να βρίσκονται και εκείνες που σχετίζονται με τη μνημονιακή δέσμευση της μείωσης του claw back, κατά τουλάχιστον 30%, για τα έτη 2017 και 2018. Οδηγός για αυτές τις αλλαγές εκτιμάται ότι θα αποτελέσει το σχέδιο 7 σημείων που φέρεται να έχει υποβάλλει στον Υπουργό Υγείας, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σ. Μπερσίμης (εδώ).

«Ο τομέας του φαρμάκου είναι στοχοποιημένος και υπό αυστηρή δημοσιονομική επιτήρηση από πλευράς των δανειστών», παραδέχθηκε ο κ. Ξανθός, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι χρειάζονται τεκμηριωμένες και συμφωνημένες κινήσεις και επανέλαβε ότι στόχος του Υπουργείου είναι η διασφάλιση της πρόσβασης στις θεραπείες και η μείωση της επιβάρυνσης των πολιτών.

Στις αλλαγές που ετοιμάζεται να φέρει η Αριστοτέλους, βέβαια, είναι και η ολοκλήρωση ενός πληροφοριακού συστήματος για το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας , το οποίο θα περιλαμβάνει ένα εθνικό μητρώο εθελοντών αιμοδοτών και θα επιτρέπει την ιχνηλασιμότητα του αίματος, από το δότη στο λήπτη, προσφέροντας στο Κέντρο τη δυνατότητα να γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο τις ανάγκες και τις ελλείψεις και να παρεμβαίνει.

2 σχόλια:

  1. Επειδή βλέπω πολλούς συναδέλφους να ανησυχούν για το μέλλον , σας λέω μην αγχώνεστε με τις φαιδρές ΤΟΜΥ την ΠΦΥ και τις άλλες ......ονειρώξεις των Πολάκη/Ξανθού, με ......αγγούρια δεν στήνονται δομές Υγείας τον 21ο αιώνα στην Ευρώπη . Θα κάνουν καμιά δεκαριά ιατρεία με τους γνωστούς .....πίσω δουλειά και σε έφαγα των κάποτε ΙΚΑ, με .......50χρονες νοσοκόμες που θα βαριούνται να κουνηθούν και με εξοπλισμό ο γιατρός από τα......Jumbo ! Θα μπλέξουν σε ατελείωτες δικαστικές διαμάχες με όλους όσους μετακινήσουν αλλά και με τα νοσοκομεία/μονάδες που θα αποψιλώσουν, θα τους την πέσει η Αντιπολίτευση, θα τους πάει με τις πέτρες ο κόσμος που θα αδυνατεί να εξυπηρετηθεί εκτός αν ο Πολάκης περνάει περαστικός για.....αιμοληψίες ! Κοινώς η ......σχεδιάρα είναι θνησιγενής και γεμάτη αντιφάσεις πχ θα κάνουν ιατρεία της.....γειτονιάς (δηλαδή θέλουν .....τετραψήφιο αριθμό κτιρίων και αντίστοιχο εξοπλισμό !!!!!!) αλλά λένε θα διατηρήσουν και τα (αποψιλωμένα !!!) ΠΕΔΥ που θεωρητικά κάλυπταν τον ίδιο πληθυσμό με την ίδια αποστολή !!!!! Σαν να είμαστε το .......Σουλτανάτο του Μπρουνέι και νάχουμε λεφτά για .....πέταμα ! Αυτό που θα κάνουν θα είναι καμιά 20-30 ιατρεία , με πολύ διαφήμηση (Πολάκηδες με τα ακουστικά να εξετάζουν ......κλπ !) και τελικά με πολύ .....ντομάτα όταν όλοι καταλάβουν ότι η Κυβέρνηση απλώς ......παίζει τους γιατρούς !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρωτη νομοθετικη παρεμβαση η απολυτη ελευθερια στις μεταμοσχευσεις εγκεφαλου .Αποτελει απολυτη αναγκη πολλων κυβερν. στελεχων

    ΑπάντησηΔιαγραφή