Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Στον... αέρα τα 14 από τα 15 προαπαιτούμενα



Της Δήμητρας Καδδά - Capital.gr

Μόνο 1 από τις 15 δράσεις που συνδέονται με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ είναι έτοιμη: η έγκριση από την Γενική Συνέλευση της ΔΕΗτης πώλησης τουλάχιστον του 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή.

Τα υπόλοιπα 14 προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου είναι στον... δρόμο. Και τούτο όταν οι θεσμοί είχαν "συστήσει" να ολοκληρωθούν τα πάντα από τον Ιούλιο-Αύγουστο, για να ξεκινήσει έγκαιρα η κυβέρνηση την προετοιμασία του 2ου πακέτου προαπαιτούμενων, πολύ μεγαλύτερης δυσκολίας που συνδέονται με την 2η αξιολόγηση (σ.σ. εργασιακό, κόκκινα δάνεια, Μεσοπρόθεσμο κλπ).

Πηγές της ελληνικής κυβέρνησης μιλούν για δράσεις που σε μεγάλο βαθμό είναι έτοιμες και αυτό που χρειάζεται είναι η απόφαση να ξεκινήσει η τυπική φάση της εφαρμογής/θέσπισης.

Ωστόσο, ο χρόνος περνά, ο βαθμός δυσκολίας έχει φανεί σε πεδία όπως τα ΔΣ των τραπεζών (που πήραν πάντως άτυπη παράταση), αλλά και του νέου "Υπερταμείου", ενώ η πρώτη αποτίμηση... ζυγώνει.

Ο πρώτος απολογισμός θα γίνει την προσεχή Δευτέρα στις Βρυξέλλες κατά την σύνοδο του EWG αλλά και στο πλαίσιο των υπουργικών ραντεβού με τους επιτρόπους Μοσκοβισί και Κρέτσου. Και ο απολογισμός αυτός πλέον θα περιλαμβάνει και ένα ακόμη πεδίο, αυτό της δίωξης του κ. Γεωργίου.

Οσο για την αξιολόγηση, σε δύο εβδομάδες περίπου οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα για να συντάξουν την έκθεση συμμόρφωσης.

Τα μέτωπα/προαπαιτούμενα για τα 2,8 δισ. ευρώ όπως ορίστηκαν στην συμφωνία του Ιουνίου είναι 15:

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

1. Εναρμόνιση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης με την κατάργηση του κατώτερου συντελεστή εισφορών για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων (της δυνατότητας ασφάλισης στον ΟΓΑ για μικροεπαγγελματίες σε δήμους μικρότερους των 2.000 κατοίκων), κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που επιτρέπουν την καταβολή χαμηλότερων εισφορών για τον κλάδο υγείας (πχ δικηγόρων, ιατρών, μηχανικών κλπ) και την αναθεώρηση προς τα κάτω της έκπτωσης στην καταβολή εισφορών για την αναγνώριση πλασματικών περιόδων ασφάλισης.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ

2. Αξιολόγηση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών από το ΤΧΣ (το μέτρο έχει λάβει άτυπη παράταση για τον Οκτώβριο).

ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

3. Επικύρωση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο της συμφωνίας για το Ελληνικό.

4. Μέτρα και νομοθεσία, εφόσον αυτό απαιτείται, για την ενίσχυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας σύμφωνα με τις συστάσεις των ενδιαφερόμενων μερών και των εμπειρογνωμόνων.

5. Συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών για τους υποψηφίους του Εποπτικού Συμβουλίου του Υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, που θα είναι υπεύθυνο για την επιλογή του διοικητικού συμβουλίου (σ.σ. σύμφωνα με πληροφορίες η λίστα υποψηφίων βρίσκεται στο τελικό στάδιο).

6. Μεταφορά στο νέο Ταμείο της δεύτερης ομάδας ΔΕΚΟ.

7. Εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ για τη μακροπρόθεσμη (35 έτη) παραχώρηση της Εγνατίας Οδού Α.Ε. και τριών κάθετων αξόνων.

8. Μεταφορά των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ (στόχος ήταν μέχρι το τέλος του Ιουλίου) και ολοκλήρωση των παρεμβάσεων που σχετίζονται με τη συντήρηση του δικτύου σιδηροδρομικής υποδομής.

ΑΓΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

9. Επανεξέταση του σχεδίου απελευθέρωσης της αγοράς του φυσικού αερίου και των συνθηκών πρόσβασης των εναλλακτικών προμηθευτών.

10. Μεταφορά στην εθνική νομοθεσία του πλαισίου της Ε.Ε. για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

11. Τροποποίηση νομοθεσίας για το ειδικό τέλος ΕΤΜΕΑΡ μέσω του οποίου αποπληρώνονται οι ΑΠΕ με σεβασμό των υφιστάμενων συμβάσεων, σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με στόχο την εξάλειψη του ελλείμματος στον λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ.

12. Ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σχετικά με τα τιμολόγια Υψηλής Τάσης με την υπογραφή των αντίστοιχων συμβάσεων.

13. (ΕΓΙΝΕ) Έγκριση από την Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ της πώλησης τουλάχιστον του 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

14. Λήψη μέτρων για την παροχή επαρκών πόρων, ώστε η νέα Αρχή Δημοσίων Εσόδων να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

15. Διορισμός συμβουλίου διοίκησης της νέας Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου