Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Βατζόπουλος: Η Υγεία στην Ευρώπη και τι χάνουμε με την ψήφο μας


Αποτέλεσμα εικόνας για νοσοκομείο

| από Voria.gr

Άρθρο στη Voria.gr του Δημήτρη Βαρτζόπουλου, πρώην υφυπουργού Υγείας και πρώην προέδρου της διοικούσας επιτροπής της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη.

του Δημήτρη Βαρτζόπουλου*

Από το 1975, που ασχολούμαι με την πολιτική, δεν ενθυμούμαι, τα θέματα υγείας να έχουν "κάνει οκτάστηλα". Ακόμη και στην δημιουργία του ΕΣΥ, είτε στις απολύσεις των ιατρών του ΙΚΑ, η επιβίωσή τους στην πρώτη σελίδα ήτο εξαιρετικά βραχύβιος. Αυτό προφανώς σημαίνει, ότι η ελληνική δημοσιογραφία και φυσικά η ελληνική κοινή γνώμη δεν θεωρούν, ότι υπάρχει εν προκειμένω ιδιαιτέρα σημαντικότης. Ας δούμε λοιπόν, τι συμβαίνει στην Ευρώπη, να το συγκρίνουμε με την καθημερινότητά μας ( την οποία εδώ σκοπίμως δεν σχολιάζουμε) και να εκτιμήσουμε το ορθόν της ως άνω κρίσεως.

Εν προκειμένω θα παρουσιάσω τα τεκταινόμενα στην Κεντρική και Βόρειο Ευρώπη , το λεγόμενο "σύστημα Bismarck" εκ του γνωστού Καγκελαρίου:

Εκεί λοιπόν ο καθείς μπορεί, να διαλέξει ένα οικογενειακό του ιατρό, εκ των βασικών ειδικοτήτων, συνήθως αλλά όχι κατ´ ανάγκην παθολόγο, γυναικολόγο ή γενικής ιατρικής. Εφ´ όσον τον χρησιμοποιήσει, καταβάλλει ανά τρίμηνο ένα μικρό ποσό ως ιδία συμμετοχή. Με παραπομπή του ιατρού αυτού, η και εφ´ όσον το αποφασίσει ο ίδιος ενημερώνοντάς τον απλώς, απευθύνεται σε ιατρούς οιαδήποτε ειδικότητος, που διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο. Το σύνολον σχεδόν των ιδιωτικών ιατρείων είναι συμβεβλημένο με κρατικά, επαγγελματικά και ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία. Το σύνολον σχεδόν των ιατρικών πράξεων και εργαστηριακών εξετάσεων καλύπτεται από την ασφάλεια, η συμμετοχή του ασθενούς είναι η προαναφερθείσα τυπική.

Στα ιδιωτικά ιατρεία αυτά εργάζονται και περισσότεροι ιατροί, νοσοκόμες, παρασκευαστές κοκ. Υπάρχει τελευταία τάση δημιουργίας πολυιατρείων διαφορετικών ειδικοτήτων, πάντοτε φυσικά πλήρως συμβεβλημένων με τα Ταμεία. Η κατανομή των ειδικοτήτων ανά μονάδα πληθυσμού γίνεται από τα Ταμεία και επιτρέπει γρήγορη πρόσβαση και εξυπηρέτηση.

Τούτο ισχύει φυσικά και για την αγροτική ύπαιθρο είτε πεδινή είτε ορεινή. Καλύπτεται από αντίστοιχα ιδιωτικά ιατρεία. Η έννοια του "Κέντρου Υγείας" είναι άγνωστος. Υπάρχουν μόνον ωρισμένα υπολείμματα πολυιατρείων της τέως Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας με αυτόν τον τίτλο...

Οι ιατροί πληρώνονται από τα Ταμεία αποκλειστικώς ανάλογα με τον αριθμό των ασθενών και τις ειδικές ιατρικές πράξεις τους που είχαν και έκαναν ανά τρίμηνο. Άρα έχουν κάθε κίνητρο αφ´ ενός να κρατούν ικανοποιημένους τους πελάτες τους, για να τους δηλώσουν και το επόμενο τρίμηνο, αλλά να κάνουν και τα απολύτως μόνον απαραίτητα, για να μειώσουν το δικό τους κόστος. Κάθε Τοπική Ενωση έχει εν πολλοίς κλειστούς προϋπολογισμούς και ελέγχει την κατανομή τους μεταξύ των μελών της. Άρα οι έλεγχοι είναι τοπικοί και από επαΐοντες.

Οι ιδιώτες ιατροί εφημερεύουν ανά ειδικότητα και περιοχή με ευθύνη των τοπικών Ενώσεων τους. Η παραπομπή σε νοσοκομείο από τον ιδιώτη ιατρό είναι υποχρεωτική , εκτός προφανών επειγόντων περιπτώσεων. Τα νοσοκομεία στο σύνολό τους εφημερεύουν καθημερινώς. Η έννοια της εκ περιτροπής εφημερίας είναι άγνωστος. Ως εκ των ως άνω , δηλαδή των υποχρεωτικών παραπεμπτικών και της καθολικής εφημερίας, η έννοια της αναμονής στα επείγοντα, πλην φυσικών καταστροφών ή μαζικών ατυχημάτων, είναι άγνωστος.

Η παραπομπή για προγραμματισμένη νοσηλεία γίνεται από τον ιδιώτη ιατρό, που φροντίζει νε εξυπηρετείται γρήγορα και καλά ο πελάτης του. Όλες οι πράξεις εντός του νοσοκομείου καλύπτονται από τα ταμεία. Ο διευθυντής κάθε κλινικής έχει στην διάθεσή του ωρισμένα " ιδιωτικά κρεββάτια" για τα οποία και αμείβεται ξεχωριστά. Σε αυτά νοσηλεύονται όσοι καλύπτονται από θέσεις Α των κρατικών ταμείων η έχουν αντίστοιχες ιδιωτικές. Εξ ιδίων πληρώνουν μόνον οι ξένοι...

Τα νοσοκομεία ανήκουν σε διαφόρους φορείς ( εκκλησία, δήμοι, πανεπιστήμια κοκ). Διοικούνται από αυτούς. Τα προσωπικό είναι ιδιωτικού δικαίου. Τα τελευταία χρόνια η διοίκηση προσλαμβάνει ιδιωτικές εταιρείες διαχείρισης, όλου του ιδρύματος είτε ωρισμένων κλινικών, που φροντίζουν, να υπάρχει η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του πελάτου, αύξηση της αναζήτησης του συγκεκριμένου νοσοκομείου είτε κλινικής, με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Εκτός αυτών: Οι εκεί κρατικές ασφάλειες έχουν, όπως και εδώ βέβαια, ένα προνοιακό κομμάτι. Με την διαφορά όμως , ότι εκεί είναι πραγματικό . Επί ολικής ανικανότητος δηλαδή , του γήρατος μη εξαιρουμένου, καλύπτουν την παραμονή σε αξιοπρεπέστατα ειδικά ιδρύματα.

Οι συγκρίσεις δικές σας...

* Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος είναι πρώην υφυπουργός Υγείας και πρώην πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη.

4 σχόλια:

  1. Αυτά καλό είναι να τα διαβάσουν οι ......διαταραγμένοι .......Πολάκηδες ! Από εκεί και πέρα έχω μια απορία !Γιατί δεν τα υλοποιήσατε κ. Βατζόπουλε ? Δεν κυβερνήσατε ? Ή θίγονταν συμφέροντα και ......δεν βαριέσαι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολυ ομορφα και σωστα αυτα που γραφει ο κ.Βαρτζοπουλος.Μονο που δεν μας λεει τι εκανε ο ιδιος οταν ηταν υφυπουργος του Σαμαρα.Γιατι δεν εφαρμωσε το μοντελο της Γερμανιας στην χωρα μας,αλλα επετρεψε τον Γεωργιαδη να αλωνιζει και οχι μονο στο χωρο της υγειας.Η υποκρισια στο μεγακειο της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνω κυριοι προλαλησαντες στο γιατι δεν τα εκανε, πιο γρηγορα ισως να προσθεσω...
    Προς αυτη την κατευθυνση δεν πηγαιναν?
    Αλλα μαλλον δεν το καταλαβατε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή