Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Το τέλος των ψευδαισθήσεων

Του Κωνσταντίνου Γ. Παπαθανασίου - Capital.gr

Το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε μια χώρα σε ανάπτυξη. Μια χώρα σε δύσκολη κατάσταση, αλλά σε δρόμο ανάπτυξης. Κάνοντας άθλια και ισοπεδωτική αντιπολίτευση κατάφερε να πείσει μερίδα της κοινωνίας ότι "θα σκίσει τα μνημόνια, θα καταργήσει τις περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικές ενισχύσεις και θα συγκρουστεί μετωπικά με τους δανειστές, ώστε να τους εξαναγκάσει (sic) σε άτακτη υποχώρηση". Τελικά, ένεκα των ιδεοληψιών των στελεχών του, της αμάθειας και της παντελούς άγνοιας στη διοίκηση του Κράτους, έφτασε να υπογράψει και να εφαρμόσει δύο Μνημόνια. Εξακολουθεί, όμως, να κυβερνά μαζί με τον μοιραίο κυβερνητικό του εταίρο, λόγω πολιτικού θράσους και άκρατης εξουσιομανίας. 

Το τελευταίο (αχρείαστο) 4ο Μνημόνιο έφερε μέτρα ύψους 2,87 δισ. ευρώ από περικοπές σε συντάξεις και αυξήσεις σε εισφορές. Ο τελικός λογαριασμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο Ασφαλιστικό – Συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ, την ώρα που πρώτο και δεύτερο μνημόνιο μαζί δεν ξεπερνούσαν τα 7,5 δισ.!

Το Ασφαλιστικό σύστημα θα παραμένει ανοιχτό όσο προσπαθούν να το διαχειριστούν με νομοσχέδια – εκτρώματα, τύπου Κατρούγκαλου. Ενώ υποτίθεται ότι έβαλαν στόχο εξοικονόμησης 1,8 δισ. από τις περικοπές στις συντάξεις (1% ΑΕΠ) παίρνουν μέτρα κοντά στα 2,9 δισ.! 

Η κυβέρνηση, παρουσιάζει ως δήθεν οριακές τις μειώσεις στις συντάξεις και ότι αυτές αφορούν μια μικρή ομάδα, ενώ στην πραγματικότητα πλήττεται η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων. Για δε τους νέους συνταξιούχους οι απολαβές τους θυμίζουν βοηθήματα … σοβιετικών "δημοκρατιών".

Όλες οι συντάξεις, κύριες και επικουρικές, θα περικοπούν έως και 18%, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων για αυτούς που δεν έχουν προσωπική διαφορά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα κατακρεούργησης κάθε προσδοκίας ανάπτυξης από τις νέες ρυθμίσεις στο 4ο Μνημόνιο είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες. Αλλάζοντας τη βάση υπολογισμού των εισφορών η κυβέρνηση βάζει "καπέλο" έως και 61% στις ήδη εξαντλητικές εισφορές του νόμου Κατρούγκαλου. 

Την ίδια στιγμή, και ενώ οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες υποστήριζαν ότι οι νέες "μειωμένες" (κατ’ αυτούς) εισφορές θα αυξήσουν την εισπραξιμότητα, αυτή χειροτερεύει κάθε μήνα. 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα κρατάει τη χώρα σε ύφεση για πολλά χρόνια, σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν ο Πρωθυπουργός και οι χειροκροτητές του. Το πρώτο τρίμηνο του 2017, το ΑΕΠ υποχώρησε μισή μονάδα σε σχέση με πέρυσι. Οι προβλέψεις για ανάπτυξη από 2,7% υποχώρησαν στο 1,8% (δηλ. χαμένο εισόδημα σχεδόν 1,7 δισ.).

Η δυστυχία είναι ότι το ναυάγιο για τους συνταξιούχους, η διάψευση των προσδοκιών τους και η αποκάλυψη της ανικανότητας των κυβερνώντων, όχι να επιλύσουν τα προβλήματα, αλλά ούτε να πράξουν τα αυτονόητα, είναι ουσιαστικά η αποτύπωση του δράματος της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας: Έμαθε να διαβιώνει πάνω από τις πραγματικές της δυνατότητες, στήριξε το βιοτικό της επίπεδο σε δανεικά και όταν ήρθε η ώρα της κρίσης, αδύναμη και χωρίς στέρεες υποδομές, επέλεξε να εμπιστευθεί ότι πιο οπισθοδρομικό και αλλοπρόσαλλο είχε γεννήσει η μισαλλοδοξία και η οργή για τις παλαιότερες επιλογές της. Νόμισαν, όσοι εμπιστεύθηκαν ή ανέχθηκαν τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ότι η άνοδός τους στην εξουσία θα λύσει τα χρόνια προβλήματα της χώρας, θα επαναφέρει μισθούς και συντάξεις σε προ κρίσης επίπεδα και θα συνεχίσει η λεηλασία του Κράτους από συνδικαλιστές, εργατοπατέρες κλπ, κοροϊδεύοντας συγχρόνως τους δανειστές μας. 

Τα αποτελέσματα τα ζούμε καθημερινά. Μοναδικό θετικό απ’ όλα αυτά η γνώση, πού τόσο ακριβά πληρώνουμε όλοι μας, προκειμένου να μάθουμε επιτέλους να ζούμε χωρίς αυταπάτες. Το τέλος των ψευδαισθήσεων μιας ολόκληρης κοινωνίας, η συντριβή της δημαγωγίας και του λαϊκισμού, ως πολιτικής έκφρασης, η επαναξιολόγηση των αξιών της ελληνικής φυλής και η αυτογνωσία (αγαθό σε έλλειψη για μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας), θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να κάνει το θαύμα του ο δημιουργικός Έλληνας. Ίσως η περίοδος της μεγαλύτερης πολιτικής εξαπάτησης στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας να γίνει και η απαρχή ριζικής αλλαγής στην πολιτική σκέψη και συμπεριφορά των ίδιων των πολιτών της. 

* Ο Κωνσταντίνος Γ. Παπαθανασίου είναι Οικονομολόγος

6 σχόλια:

  1. Ειναι ......οικονομολογος η ......περιπτερας? Εχω βρισει απειρες φορες τον ΞανθοΜαδουρο, τον Μπαταχτσιμη, τον Γεωργακοπουλεσκου , χθες μολις σχολιαζα με αφορμη τις δηλωσεις Τσιπρα για τον Ιδιωτικο Τομεα οτι ειναι απιστευτο οτι αδυνατουν να διακρινουν τα ιδιωτικα συμφεροντα απο τον βιοπαλαιστη ιδιωτη γιατρο! Αλλα να ειμαστε δικαιοι ! Την χωρα την κατεστρεψαν ΝΔ/ΠΑΣΟΚ, παραδιδοντας στον ΣΥΡΙΖΑ μη βιωσιμο Χρεος 177% του ΑΕΠ, 25% πτωση του ΑΕΠ σε......5 χρονια, 27% ανεργια, εκατονταδες χιλιαδες νεους μεταναστες και χιλιαδες επιχειρησεις στο εξωτερικο ! Αυτην την......αναπτυξη παρελαβε ο Τσιπρας ΑΝ θελουμε να ειμαστε δικαιοι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς... Γιατί ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ακολουθούσαν επί χρόνια την ίδια ανεύθυνη και αποτυχημένη πολιτική, που ο πανέξυπνος λαός μας αποφάσισε να συνεχιστεί από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όταν είδε ότι οι προηγούμενοι δεν μπορούσαν πλέον να την υπηρετήσουν... Γιατί ο λαός μας είναι άμοιρος ευθυνών...; Τι είναι αυτό που δεν μπορούμε να καταλάβουμε...; Τόσο δύσκολο είναι να κατανοήσουμε ότι η οπαδική θεώρηση της πολιτικής ισοδυναμεί με ανοησία και η έλλειψη οικονομικής παιδείας σε συνδυασμό με την απλουστευτική λαϊκίστικη προσέγγισή της ευθύνονται για τα περισσότερα δεινά μας...; Σκέψου, αγαπητέ, ότι στη δημοκρατία την ίδια βαρύτητα έχει η γνώμη του γνώστη και των περισσότερων που δεν γνωρίζουν... Είναι θέμα κοινωνικής ωριμότητας, που δεν έχουμε... Το χειρότερο, όμως, είναι ότι αγνοούμε την άγνοιά μας και συνεχίζουμε να φερόμαστε αλαζονικά, ωσάν να ξέρουμε τα πάντα... Αυτή είναι η δυστυχία του λαού μας και η κάθαρση ταυτόχρονα...! Όσο θα συνεχίζουμε να αγνοούμε τα αυτονόητα για τον υπόλοιπο κόσμο, θα τρώμε ξύλο... πολύ ξύλο φίλε μου...!!!

      Διαγραφή
    2. Και τι έκανε αυτός γι' αυτό??? Την υπερήφανη διαπραγμάτευση? Μας έδωσε μία κλωτσιά και πέσαμε στα σκ...ά...

      Διαγραφή
    3. 3 άνθρωποι 3 διαφορετικές προσεγγίσεις , για να καταλάβουμε πόσο δύσκολο είναι τελικά...
      Εγω ξερω ενα πραγμα , οταν κατι δεν παει καλα φταιμε ολοι. Πρεπει να καταργηθει το χρημα και να γινει 100% πλαστικό για κάποια χρόνια εως ότου αποκτήσουμε δίκαιη φορολογική συνείδηση, ρίξουμε τους φόρους και επανέλθουμε στην φυσιολογική οικονομία , πρέπει να μειώσουμε το δημόσιο και να γίνει περισσότερο ηλεκτρονικό και άμεσο.... ίσως γίνει έτσι μια αρχή νέας κουλτούρας και αγαπήσουμε πάλι την χώρα μας !!!!

      Διαγραφή
    4. Ο λαος ναι φταιει πανω απο ολα αλλα δεν θα διαστρεβλωνουμε τα γεγονοτα οπως ο αρθρογραφος! Ξερουμε τι παρελαβε ο ΣΥΡΙΖΑ! Μπορει να τα πηγε καλυτερα η χειροτερα αλλα την κριση την δημιουργησαν οι προηγουμενοι και παρεδωδαν κρανιου τοπο !

      Διαγραφή
  2. Αντίθετα με τον ανωνύμο εγώ επωνύμως θα σχολιάσω. Ο βασικός υπεύθυνος της κατάστασης είναι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ . Ο ΣΥΡΙΖΑ που έδωσε ελπίδες αλλαγής ρότας συμβιβάστηκε και ακολούθησε την πεπατημένη των μνημονίων και της λιτότητας. Σε βάθος χρόνου η είσοδος της χώρας στην Ευροζώνη του ευρώ είναι η πηγή της κακοδαιμονίας με τον εύκολο δανεισμό δημόσιο και ιδιωτικό με αποτέλεσμα την δημιουργία χρεών που κάποια στιγμή αυτοί που δάνεισαν να ζητήσουν τα δανεικά πίσω. Ο Δανεισμός που έγινε δεν πήγε σε επενδύσεις με αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγή πλούτου στην χώρα. Εκείνο λοιπόν που χρειάζεται η χώρα δεν είναι αλλαγή των διαχειριστών των μνημονίων και της λιτότητας που απορρέει από αυτά αλλά η αλλαγή πολιτικής, εθνικό νόμισμα και απελευθέρωση της χώρας από την μέγγενη της ευρωζώνης. Στάση πληρωμής του δανείου , αξιοποίηση των πορισμάτων της επιτροπής αλήθειας Δημοσίου χρέους και επαναδιαπραγμάτευση των δανείων. Είναι αυτονόητο ότι με εθνικό νόμισμα θα χρηματοδοτηθεί η πρωτογενής και δευτερογενής παραγωγή και η αγορά ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίες και να μειωθεί η ανεργία. Δύσκολο ? Ναι αλλά όχι ανέφικτο Πολιτική βούληση και πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν την απελευθέρωση της Ελλάδας χρειάζεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή