Μαρίνα Πρωτονοταρίου
Ο Οργανισμός οφείλει πάνω από 1 δισ. (με τους τόκους) σε γιατρούς και ιδιωτικές κλινικές. Τον επόμενο μήνα έρχεται «τσουνάμι» από αγωγές, για να μην παραγραφούν οι οφειλές
Η στρατηγική «δεν πληρώνω, δεν πληρώνω», την οποία ακολουθεί με θρησκευτική ευλάβεια ο ΕΟΠΥΥ, από τη μια έχει φέρει σε απόγνωση ιατρούς και ιδιοκτήτες κλινικών και από την άλλη έχει δημιουργήσει ένα «αόρατο» σε δημοσιονομική βάση χρέος, το οποίο θα βρει μπροστά του το οικονομικό επιτελείο.
Στους γιατρούς οφείλονται περί τα 650.000.000 ευρώ από το 2010 έως και το 2015, ενώ τα χρέη προς τις κλινικές για τη διετία 2012-2013 ανέρχονται στα 165.000.000 ευρώ. Και, επειδή έχουν αρχίσει οι αγωγές για να μην παραγραφούν τα οφειλόμενα, είναι ορατό το ενδεχόμενο μετά την εκδίκασή τους να βρεθεί το Δημόσιο να χρωστά (μαζί με τους τόκους) πάνω από 1 δισ. ευρώ.
Οι αγωγές έχουν ήδη γίνει από κάποιες κλινικές (όπως το «Υγεία») και αναμένεται να γίνουν από όλες, προκειμένου να μην παραγραφούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ, που κλείνουν πενταετία φέτος. Κανένας δεν ξέρει το ακριβές ύψος των συνολικών χρεών του Οργανισμού σε κλινικές, διαγνωστικά και γιατρούς, τα δεδομένα στα λογιστήρια του ΕΟΠΥΥ και των παρόχων δεν συμφωνούν και οι τεχνοκράτες του «κουαρτέτου» πιέζουν να καλυφθούν τα ληξιπρόθεσμα.
Την ίδια στιγμή, ο ΕΟΠΥΥ και ο ΕΦΚΑ δεν διαθέτουν τους πόρους να κάνουν ελέγχους, να βεβαιώσουν οφειλές και να προχωρήσουν σε συμψηφισμούς. Ετσι, αφήνουν τα χρόνια να περνούν και τις οφειλές να μεγαλώνουν. «Μας οφείλουν 500.000.000 ευρώ για το 2010 και 2011» αναφέρει η κα Αννα Μαστοράκου εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου και δεν έχουν παραγραφεί, γιατί κάνουμε οχλήσεις και τις κρατάμε ζωντανές. Πλέον, όμως, θα προχωρήσουμε σε αγωγές».
Οι άκαρπες συναντήσεις της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο και η μόνη επιλογή για τις κλινικές πια είναι οι αγωγές -που ήδη έχουν ξεκινήσει- για να αποφευχθεί η παραγραφή. Τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσουν και οι ιατρικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα, στους οποίους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Οργανισμού ξεπερνούν τα 150.000.000 από το 2012-2015 και τα 500.000.000 ευρώ για τα έτη 2010 και 2011. Οι οφειλές στις κλινικές για τα έτη 2012 και 2013 ανέρχονται σε 165.000.000 ευρώ, ενώ, αν αυτές διεκδικηθούν με αγωγές, θα πρέπει να πληρωθούν έντοκα και να φτάσουν τα 300.000.000 ευρώ. Οι αγωγές ετοιμάζονται για να κατατεθούν τον επόμενο μήνα και, αν εκδικαστούν, θεωρείται βέβαιο ότι θα κερδηθούν και θα πρέπει ο ΕΟΠΥΥ να πληρώσει.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών Γρηγόρης Σαραφιανός: «Από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ μάς λένε ότι δεν μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές του 2012 και 2013 φέτος, αλλά μας διαβεβαιώνουν ότι δεν θα παραγραφούν και ότι θα δοθεί παράταση παραγραφής με υπουργική απόφαση. Ομως, για να δοθεί παράταση παραγραφής, χρειάζεται Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία δεν πρόκειται να γίνει, οπότε το μόνο που μας μένει είναι να κινηθούμε νομικά και να διεκδικήσουμε τα οφειλόμενα στα δικαστήρια, για να μην τα χάσουμε εντελώς. Τα χρέη του 2012 και του 2013 δεν αναγράφονται πουθενά, αφού ο ΕΟΠΥΥ δεν κάνει ισολογισμό και οι παλιές υποχρεώσεις του δεν φαίνονται».
Όσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα, η Ενωση Κλινικών έλαβε διαβεβαιώσεις για εξόφληση έως προχθές, Παρασκευή, όλων των εκκρεμών ενστάσεων (κάτι που είναι ανέφικτο στην πράξη), υποσχέσεις για έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων για νοσήλια σε ΜΕΘ και πιέσεις για υπογραφή υπεύθυνων δηλώσεων συμψηφισμού οφειλών προς κλινικές με clawback για τα έτη 2014-2015.
ΒΡΟΧΗ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ
«Μας εκβιάζουν να υπογράψουμε υπεύθυνες δηλώσεις για συμψηφισμό του clawback»
Για τον συμψηφισμό οφειλών προς τις κλινικές και τους γιατρούς και τις υποχρεώσεις τους σε clawback, ο ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας ζητεί πλέον από τις κλινικές να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις, στις οποίες να αναφέρουν ότι παραιτούνται από κάθε νομική διεκδίκηση έντοκης πληρωμής της ληξιπρόθεσμης οφειλής για το 2014 και 2015, προκειμένου να προχωρήσουν σε συμψηφισμό του clawback, κάτι που, ωστόσο, δεν προτίθενται να κάνουν.
Όπως αναφέρει ο Ανδρέας Κατραπάνης, γενικός διευθυντής του «Υγεία», εκ μέρους του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών: «Ουσιαστικά, υπό την πίεση της τρόικας, προσπαθούν να μειώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές με συμψηφισμό οφειλών και οφειλομένων. Ομως, δεν μπορεί να γίνει συμψηφισμός αν τα τιμολόγια δεν ελεγχθούν και μόνο επί βεβαιωμένων οφειλών γίνεται συμψηφισμός, σύμφωνα με τον νόμο, και ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να ελέγξει τα τιμολόγια. Οπότε η μόνη λύση είναι οι υπεύθυνες δηλώσεις από τις κλινικές. Εμείς, βέβαια, δεν μπορούμε να παραιτηθούμε από όλες τις ένδικες διεκδικήσεις μας, όπως αυτή στο ΣτΕ που έχει εκδικαστεί και αναμένουμε την απόφαση, η οποία αφορά τον τρόπο τιμολόγησης μετά το 2013. Εχουμε κινηθεί νομικά και κατά του clowback και έχουμε κάνει και αγωγές για τις οφειλές του 2012-2013. Ωστόσο, μελετάμε μήπως, με μια προσεκτική διατύπωση, κάνουμε κάποιου είδους δηλώσεις».
Για το ίδιο θέμα η Αννα Μαστοράκου, μέλος του ΔΣ του ΠΙΣ και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, αναφέρει: «Μας εκβιάζουν. Μας ζητούν να παραιτηθούμε από κάθε νομική διεκδίκηση για όσα μας χρωστούν από το 2010, αν θέλουμε να μας συμψηφίσουν clawback. Αλλιώς, είμαστε αναγκασμένοι να πληρώνουμε το clawback από την τσέπη μας, κι ας μας χρωστάει ο ΕΟΠΥΥ εκατομμύρια ευρώ».
Στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι και οι πληρωμές για το 2017, αφού έχουν πληρωθεί μόνο τρεις μήνες, και τώρα ο ΕΟΠΥΥ δεσμεύτηκε να πληρώσει.
Η Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Κλινικών σημειώνει ότι από τους εννέα μήνες του 2017 έχουν πληρωθεί μόνο οι τρεις και μόνο σε όσους δεν έχουν υποβάλει ένσταση για το ύψος των υποβολών. Σε περιπτώσεις ενστάσεων, αυτές -όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς- εξετάζονται με καθυστέρηση άνω του ενός χρόνου.
Την ίδια στιγμή, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα οι κλινικές πληροφορήθηκαν το τέλος των πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, καθώς ο Οργανισμός αποφάσισε περικοπές στην αποζημίωση των νοσηλίων αναδρομικά από 1ης/1/2017.
Και όλα αυτά, τη στιγμή που η κατάσταση στον κλάδο είναι οριακή και τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν κλείσει 41 κλινικές, οδηγώντας στην ανεργία περισσότερους από 2.000 εργαζομένους και αφήνοντας πολλά χρέη στην αγορά.
Πηγή: Ελευθερία του Τύπου
Πηγή: http://www.parapolitika.gr/i
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου