Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Σκάνδαλο μεγατόνων στο ΚΕΕΛΠΝΟ: Εξώδικο από εταιρία για 1.717.339 ευρώ


Σχετική εικόνα

Γιάννης Χρηστάκος

Η εταιρεία φύλαξης απαιτεί εδώ και τώρα την πληρωμή υπηρεσιών που της ανέθεσε (χωρίς σύμβαση) ο Πολάκης

Διαστάσεις σκανδάλου εκατομμυρίων ευρώ, με απειλές για προσφυγή στη Δικαιοσύνη και τιμολόγια που γράφουν «με εντολή αναπληρωτή υπουργού» λαμβάνει πλέον η υπόθεση υπηρεσιών φύλαξης του ΚΕΕΛΠΝΟ από την εταιρεία ΤΡΙΠΛ-ΕΣ.

Νέα τιμολόγια-ντοκουμέντα, που αποκάλυψε η «Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», συνολικού ύψους 1.717.339 ευρώ, αποδεικνύουν ότι ο χορός εκατομμυρίων συνεχίζεται, με τον αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη όχι μόνο να μην προστατεύει τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, αλλά και να εμφανίζεται στα τιμολόγια να δίνει εντολές(!) -χωρίς να έχει αρμοδιότητα- για παροχή υπηρεσιών φύλαξης σε κτίριο του ΕΟΠΥΥ με κόστος άνω των 95.000 ευρώ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας εμφανίζεται πολλαπλά εκτεθειμένος στη συγκεκριμένη υπόθεση, κυρίως μετά τα όσα είπε στη Βουλή για την εταιρεία ΤΡΙΠΛ-ΕΣ, αλλά και την ανακοίνωση που είχε εκδώσει τον περασμένο Μάρτιο, όταν η «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου» ξεκίνησε τις αποκαλύψεις για όλα όσα συμβαίνουν στο ΚΕΕΛΠΝΟ υπό τις οδηγίες του διορισμένου προέδρου του, κ. Θεόφιλου Ρόζενμπεργκ.

Οι αποκαλύψεις για τις παρανομίες που συντελούνται έχουν πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας, με αποτέλεσμα όλους αυτούς τους μήνες να βρίσκονται υπό διερεύνηση στη Δικαιοσύνη, με τους Πολάκη και Ρόζενμπεργκ να μην μπορούν πλέον να πληρώσουν την εταιρεία σεκιούριτι. Ετσι η ΤΡΙΠΛ-ΕΣ στρέφεται τώρα κατά του ΚΕΕΛΠΝΟ, ζητώντας μάλιστα εκ των υστέρων να συναφθεί σύμβαση(!) για να αναγνωριστούν και να πληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Το εξώδικο που απέστειλε η εταιρεία ΤΡΙΠΛ-ΕΣ προς το ΚΕΕΛΠΝΟ και που αποκαλύπτει σήμερα η «Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» έχει ημερομηνία 18 Οκτωβρίου 2017. Το περιεχόμενό του είναι μνημειώδες, αφού έτσι μπορεί κανείς να συνθέσει το χρονικό της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος που έχει συντελεστεί και μάλιστα «με εντολή» του εξυγιαντή της Υγείας κ. Παύλου Πολάκη.

Επίσης αποδεικνύεται τώρα ο λόγος της μεγάλης του αγωνίας να φέρει στη Βουλή μέσα στον Αύγουστο μία τροπολογία για να μπορέσει να πληρώσει την εταιρεία φύλαξης πριν εκείνη φτάσει στο σημείο να απειλεί με εξώδικο, αφού, όπως γράφει σε αυτό «σε συνέχεια των από 30 Αυγούστου 2017 και από 13 Σεπτεμβρίου 2017 εξωδίκων δηλώσεών μας προς εσάς, στις οποίες δεν απαντήσατε και ούτε καταβάλατε τα προς εμάς οφειλόμενα, σας δηλώνουμε για τελευταία φορά ότι τον λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη».

Τι έχει λοιπόν συμβεί; Μετά τις αποκαλύψεις της «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» τον περασμένο Μάρτιο, ο σύλλογος εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ (με αφορμή παράνομες, όπως καταγγέλθηκαν, πράξεις της εταιρείας φύλαξης) έκανε ασφαλιστικά μέτρα κατά της διοίκησης και τα κέρδισε.

Η προσωρινή δικαστική απόφαση (18 Ιουλίου 2017) έλεγε ρητά ότι πρέπει η εταιρεία να αποβληθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ και διέτασσε το ΔΣ να αποταθεί στην Ελληνική Αστυνομία για τη φύλαξη των χώρων. Παράλληλα, η εταιρεία αυτή δεν είχε -και δεν έχει ως σήμερα- ουδεμία σύμβαση με τον οργανισμό, διότι πολύ απλά θα έπρεπε να έχει προηγηθεί διαγωνισμός, που επίσης δεν έγινε ποτέ. Ετσι, ενώ πληρώθηκαν τιμολόγια για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, στη συνέχεια, όταν όλα βγήκαν στο φως, τα πράγματα πήραν δραματική τροπή.

Στις 3 Αυγούστου, με την εταιρεία να έχει κόψει ήδη δεκάδες τιμολόγια και καθώς είχαν ήδη αρχίσει οι πιέσεις προς τους Πολάκη - Ρόζενμπεργκ, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επιχείρησε να νομιμοποιήσει τις πληρωμές αυτές με τροπολογία στη Βουλή. Ομως, το θέμα ήταν ήδη γνωστό από την «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» και ύστερα από έντονη αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, η τροπολογία απεσύρθη όχι από τον Π. Πολάκη αλλά από τον υπουργό Υγείας Π. Ξανθό. Λίγες μέρες μετά, στις 30 Αυγούστου, έρχεται το πρώτο εξώδικο από την εταιρεία ΤΡΙΠΛ-ΕΣ προς το ΚΕΕΛΠΝΟ, αφού προφανώς είδαν ότι η τροπολογία με την οποία θα πληρωνόταν δεν πέρασε.

Οι πιέσεις κλιμακώνονται και η εταιρεία συνεχίζει να διεκδικεί χρηματικά ποσά, καθώς γνώριζε ότι ο ίδιος ο Π. Πολάκης έδινε εντολές να παρέχουν και «έξτρα» υπηρεσίες φύλαξης!

Για τον λόγο αυτό, η εταιρεία φροντίζει σε κάποια τιμολόγιά της, από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούλιο, να γράφει ως αιτιολογία: «EXTRA - ΦΥΛΑΞΗ ΦΡΟΥΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ (ΕΚΕΠΥ) Λ. ΚΗΦΙΣΙΑΣ 188 ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ». Δηλαδή, η εταιρεία φέρεται να «καρφώνει» τον υπουργό για τις εντολές που λαμβάνει, αφού δεν έχει καμία κατοχύρωση μέσω σύμβασης με το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Το δεύτερο εξώδικο έρχεται στις 13 Σεπτεμβρίου, δύο εβδομάδες μετά το πρώτο. Ομως, Πολάκης και Ρόζενμπεργκ έχουν σταματήσει να πληρώνουν αφού όλα βγαίνουν στο φως και στις 2/10/2017 ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ δίνει εντολή να πληρωθούν μόλις 143.769 ευρώ από τα σχεδόν 1.700.000 ερώ που ζητεί η εταιρεία ΤΡΙΠΛ-ΕΣ.

Προφανώς, με τον φόβο των νέων αποκαλύψεων και μπροστά στη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει με την εταιρεία σεκιούριτι που μέχρι τις αρχές του έτους προστάτευε ως κόρη οφθαλμού, ο Θ. Ρόζενμπεργκ έκοψε ένα ποσό που θα μπορούσε να αντιστοιχεί στον ΦΠΑ μέρους των τιμολογίων.

Οι υπεύθυνοι της εταιρείας μάλλον περίμεναν μεγαλύτερα ποσά και γι’ αυτό λίγες μέρες μετά, στις 16 Οκτωβρίου, στέλνουν το τρίτο κατά σειρά εξώδικο, με το οποίο πια απειλούν ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, επισυνάπτοντας και τα 119 τιμολόγια που έχουν κοπεί.

Στο εξώδικο αυτό η εταιρεία γράφει ότι «σας δηλώνουμε για τελευταία φορά ότι τον λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα αρνείστε αδικαιολογήτως να εξοφλήσετε τις προς εμάς ληξιπρόθεσμες και απαιτητές οφειλές σας, παρά τις ρητές και επανειλημμένες διαβεβαιώσεις σας ότι τις αναγνωρίζετε ως τέτοιες και ότι δεν τίθεται ζήτημα πληρωμής μας, με αποτέλεσμα να προκαλείται τεράστια βλάβη σε εμάς». Δηλαδή, εδώ και η εταιρεία ομολογεί κυνικά ότι παρέχει τις υπηρεσίες της με «διαβεβαιώσεις»!

Το αποκαλυπτικό όμως στην αγωγή είναι ότι η εταιρεία που δεν έχει καμία σύμβαση με το ΚΕΕΛΠΝΟ και παρόλο που υπάρχει δικαστική απόφαση απομάκρυνσής της από τον οργανισμό, ζητεί το ποσό των 1.717.339 ευρώ και την αναγνώριση των οφειλών «κατ’ άρθρο 361 του Αστικού Κώδικα». Πρόκειται για το άρθρο που περιγράφει την ελευθερία των συμβάσεων στο Ενοχικό Δίκαιο! Δηλαδή η ΤΡΙΠΛ-ΕΣ ζητεί από έναν οργανισμό που συμπεριλαμβάνεται στο δημόσιο λογιστικό με την υποχρέωση να διενεργεί διαγωνισμούς για τη σύναψη τέτοιων συμβάσεων, να προβεί εκ των υστέρων σε «έγκυρη σύναψη δικονομικής αποδεικτικής σύμβασης του ύψους, της αιτίας και του ληξιπρόθεσμου και απαιτητού κάθε μίας από τις εν λόγω οφειλές».

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τον κ. Πολάκη, που αδυνατεί να βρει λύση για να κόψει τον γόρδιο δεσμό…

Η «αλυσίδα» των συγκλονιστικών αποκαλύψεων

Οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις της «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» για το ΚΕΕΛΠΝΟ και την εταιρεία φύλαξης ΤΡΙΠΛ-ΕΣ, μαζί με τις καταγγελίες για εκβιασμούς υπαλλήλων, εξαφάνιση ευαίσθητων αρχείων του Οργανισμού αλλά και παρακολουθήσεις στα γραφεία, ξεκίνησαν από τον περασμένο Μάρτιο. Στις 28/3 η εφημερίδα αποκάλυψε ότι η εταιρεία αυτή, χωρίς καν να έχει σύμβαση, έκοβε τιμολόγια και για «φύλαξη στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας» με κόστος 7.500 ευρώ μηνιαίως. Την επομένη, το υπουργείο Υγείας με ανακοίνωσή του τόνιζε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία παρέχει τις υπηρεσίες της στο ΚΕΕΛΠΝΟ από το 2011 και ότι το ετήσιο κόστος επί υπουργίας Αδωνη Γεωργιάδη ήταν υπέρογκο, στο 1.270.540 ευρώ.

Πράγματι, η εταιρεία αυτή παρείχε τις υπηρεσίες της από το 2011 (αργότερα κρίθηκαν και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υψηλές), αλλά είχε σύμβαση έως τις 30 Ιουνίου του 2012. Η σύμβαση αυτή έκτοτε παρατεινόταν ετησίως μέχρι την υπουργία Ξανθού - Πολάκη. Η ανακοίνωση του υπουργείου έλεγε ακόμα ότι η κυβέρνηση έχει τη «βούληση» να συνάψει ατομικές συμβάσεις εργασίας απευθείας με τους υπαλλήλους της εταιρείας για «την εξοικονόμηση πόρων», αλλά προσέκρουσε σε απόφαση του ΣτΕ.

Περιέργως, στην ΤΡΙΠΛ-ΕΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ όχι μόνο συνέχισαν χωρίς σύμβαση, αλλά το ποσό, που επί Γεωργιάδη ήταν υπέρογκο, εκτινάχθηκε στα 3.500.000 ευρώ το 2016.

Μετά τις αποκαλύψεις, το θέμα πήγε στη Βουλή, όπου ο Π. Πολάκης προσπάθησε ανεπιτυχώς να πληρώσει την εταιρεία με τροπολογία που έφερε μέσα στον Αύγουστο. Ακολούθησε νέο αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Κυριακάτικης ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» στις 10 Σεπτεμβρίου, όπου ο σύλλογος εργαζομένων με αναφορά του στην εισαγγελέα Διαφθοράς κατήγγειλε μέχρι και βιντεοσκοπήσεις και παρακολουθήσεις από τη συγκεκριμένη εταιρεία, όπως επίσης και διευκόλυνση ώστε να εξαφανιστούν αρχεία και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

* Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη «Ελευθερία του Τύπου», στις 28/10/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου