Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

Οι φαρμακοποιοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις δυσκολίες στην προμήθεια εμβολίων

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA

Η γραφειοκρατία δημιουργεί προβλήματα στον εμβολιασμό του πληθυσμού, ταλαιπωρώντας τους πολίτες και τους φαρμακοποιούς. Τα προβλήματα αφορούν τόσο τα εμβόλια της ιλαράς ενώ βρισκόμαστε στο στάδιο επιδημικής έξαρσης, αλλά και τα αντιγριπικά εμβόλια την ώρα που η περίοδος του αντιγριπικού εμβολιασμού.

Διαβάστε παρακάτω τι αναφέρουν από τον ΠΦΣ:

Όσον αφορά τα εμβόλια της ιλαράς , παρά το γεγονός ότι έγινε έκτακτη εισαγωγή λόγω της έξαρσης που παρατηρείται, οι πολίτες αναγκάζονται να τα πληρώνουν από την τσέπη τους γιατί δεν αναγνωρίζονται από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ,επειδή έχουν διαφορετικό barcode από αυτόν που αναγνωρίζει το σύστημα.

Για τα αντιγριπικά εμβόλια το πρόβλημα παρουσιάζεται γιατί το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θεωρεί τα δυο τετραδύναμα εμβόλια που κυκλοφορούν στην αγορά διαφορετικά , ενώ έχουν ακριβώς την ίδια σύνθεση.
Δεν καλύπτεται ο πληθυσμός

Το αποτέλεσμα είναι να μην καλύπτεται ο πληθυσμός άμεσα σε περίπτωση έλλειψης του ενός εμβολίου και να μην δυνατότητα αντικατάστασης του από το άλλο όμοιο.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει ενημερώσει τον ΕΟΦ για το θέμα ο οποίος συνηγορεί σε αυτό, αλλά δυστυχώς η επίλυση του κολλάει στην γραφειοκρατία.

Είμαστε βέβαιοι ότι με την δημοσιοποίηση του θέματος θα αντιμετωπισθούν τα προβλήματα αλλά εύλογα διερωτάται κάποιος αν αυτή είναι η ορθή πρακτική για την επίλυση των θεμάτων που άπτονται της προστασίας της Δημόσιας Υγείας

1 σχόλιο:

  1. Οτι δεν υπάρχει εμβόλιο ενηλίκων Td ή και κοκκύτη κανείς δεν ενδιαφέρεται... Τέτανος, σπάνια ασθένεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή