Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου
Με το παλαιό και όχι με το νέο σύστημα θα αξιολογηθούν τελικώς οι γιατροί του δημοσίου συστήματος υγείας.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Healthreport.gr», η κυβέρνηση αποφάσισε να αποσύρει τη ρύθμιση βάση της οποίας, όσοι γιατροί είναι ΠΕ δημοσίου, έπρεπε να περάσουν από τη «μέγγενη» της αξιολόγησης όπως και οι υπόλοιποι υπάλληλοι.
Ήδη όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η 1η Υγειονομική Περιφέρεια της Αττικήςέχει πάρει πίσω τα έγγραφα, που είχε αποστείλει στους γιατρούς του ΠΕΔΥ, προκειμένου να αξιοποιηθεί τελικώς η κλασική διαδικασία της κρίσης, που προβλέπει την βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη του Ιατρικού προσωπικού, με βάση τα έτη εργασίας κ.λ.π.Διαβάστε ΕΔΩ τι λένε οι γιατροί του ΠΕΔΥ: «Γιατροί ΠΕΔΥ: Απεργοσπαστική διαδικασία η αξιολόγηση για τους γιατρούς! Τι προτρέπουν τους συναδέλφους τους».
Έτσι οι γιατροί του ΠΕΔΥ αλλά και όσοι εργάζονται σε Κέντρα Υγείας και εμπίπτουν στην ίδια κατηγορία (ΠΕ δημοσίου), θα κριθούν με βάση τα κριτήρια που ισχύουν εδώ και χρόνια.
Αντίστοιχη ανάκληση της εφαρμογής αξιολόγησης αναμένεται να κάνουν και οι υπόλοιπες Υγειονομικές Περιφέρειες, αναφέρουν πληροφορίες.
Να σημειωθεί ότι, όσοι γιατροί αμείβονται με ειδικό μισθολόγιο δεν αξιολογούνται με τον τελευταίο νόμο που αφορά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.
Πάντως δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αποσύρθηκε άρον άρον η ρύθμιση τουλάχιστον για τον ιατρικό κόσμο. Ακόμη και γιατροί που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ και συνδικαλιστικά έχουν εκλεγεί και με την κυβερνώσα παράταξη, δήλωναν ανοικτά τις αντιρρήσεις τους κατά της αξιολόγησης.
Μάλιστα όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, τις τελευταίες ημέρες οι διαμαρτυρίεςπρος την Κουμουνδούρου «έδιναν και έπαιρναν». Διαβάστε ΕΔΩ: Βράζουν οι γιατροί για την αξιολόγηση μετά την ψήφιση της τροπολογίας Γεροβασίλη! Δείτε το έγγραφο της αξιολόγησης
Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι το Δίκτυο Αυτόνομων Σχημάτων Υγείας της ΑΔΕΔΥ που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, τάχθηκε ευθέως κατά της τροπολογίας βάση της οποίας θα αποκλείονται αυτομάτως από τις επόμενες κρίσεις οι προϊστάμενοι που δε λαμβάνουν μέρος στην αξιολόγηση.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ ΑΡΜΑ της ΑΔΕΔΥ με την εν λόγω τροπολογία, «ενταφιάζεται» η διαδικασία Αξιολόγησης στο Δημόσιο, καθώς αναιρούνται στην πράξη οι θετικές πλευρές του νόμου και παράλληλα ενσωματώνονται τιμωρητικές και εκβιαστικές λογικές σε αυτό.
Θύελλα αντιδράσεων
Στο μεταξύ όμως τα έγγραφα που είχαν σταλεί στους γιατρούς για να αξιολογηθούν, είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον κλάδο.
Μεταξύ των κριτηρίων που είχαν τεθεί και ουσιαστικά δεν μπορούσαν να απαντηθούν από τους γιατρούς του ΠΕΔΥ και των Κέντρων Υγείας, αφορούσαν το επιστημονικό και ερευνητικό έργο, τη στιγμή βέβαια που στις Μονάδες Υγείας είναι μάλλον αδύνατο να γίνει ερευνητική εργασία.
Όμως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του ΕΣΥ διατηρούν τις αντιστάσεις τους στην αξιολόγηση, καθώς θεωρούν ότι δεν τηρείται μια αξιοκρατική διαδικασία.
Γι’ αυτό και τα ποσοστά άρνησης συμμετοχής στην αξιολόγηση σύμφωνα με την τροπολογία της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη, άγγιξαν σε πολλά νοσοκομεία ακόμη και το 97%.
«Δεν είμαστε αντίθετοι στην αξιολόγηση γενικά. Απλά στην προκειμένη περίπτωση αξιοποιούνται κριτήρια ου δεν ευνοούν την αξιοκρατία. Όπως για παράδειγμα η προσωπική συνέντευξη που λαμβάνεται υπ’ όψιν κατά 35%.
Πρόκειται για μέτρο που θα ευνοήσει την κομματοκρατία και την ανθρωποφαγία αφού ο κάθε αξιολογητής θα μπορεί να βαθμολογεί με βάση τις συμπάθειες ή τις αντιπάθειές του» σημειώνει στο «Healthreport.gr»,» ο Αρ.Δάγλας της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Νοσηλευτικής Ομοσπονδίας τους ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ).
Εκτιμά μάλιστα πως το δίλημμα που ετέθη από την κυβέρνηση ότι όποιος προϊστάμενος δεν προχωρήσει στην αξιολόγηση των υφισταμένων του κινδυνεύει να μην κριθεί και άρα να αναβαθμιστεί και ο ίδιος, θα εκπέσει τελικώς στα δικαστήρια.
Οι εργαζόμενοι πάντως θεωρούν ως ένα βασικό αγκάθι του νέου συστήματος αξιολόγησης τη δυνατότητα που δίνεται να ανοίξει διάπλατα η πόρτα σε αθρόα κινητικότητα αλλά ακόμη και σε απολύσεις.
Ο Γιάννης Λαζαρίδης μέλος της εκτελεστικής γραμματείας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία σημειώνει ότι αν κριθούμε ως κακοί υπάλληλοι και λάβουμε σε δύο αξιολογήσεις κακή βαθμολογία μπορεί ακόμη και να απολυθούμε. Ταυτόχρονα με το νέο σύστημα της αξιολόγησης ανοίγει η πόρτα για κύματα κινητικότητας».
Για την αξιολόγηση των προισταμένων απο τους υφιστάμενους ούτε λέξη...
ΑπάντησηΔιαγραφή