Άννα Παπαδομαρκάκη - Healthmag
Χρειάζεται άμεση αύξηση των δαπανών για φάρμακα καθώς πλήττονται ασθενείς και επιχειρήσεις
Επιτακτική είναι η ανάγκη αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης, καθώς δεν επαρκεί για την κάλυψη των ασθενών, επισημαίνει η φαρμακευτική βιομηχανία, ιδίως με την συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018.
Η επισήμανση ήρθε τόσο από τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ Πασχάλη Αποστολίδη, όσο και από τον πρόεδρο της ΠΕΦ Θεόδωρο Τρύφων, κατά την πρωινή συνεδρίαση του συνεδρίου Healthworld 2017 του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, αλλά και από τον πρόεδρο της Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιριών του Επιμελητηρίου Μάκη Παπαταξιάρχη κατά την απογευματινή συνεδρίαση.
Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ Αποστολίδης, στην ομιλία του υπογράμμισε ότι η φαρμακευτική δαπάνη καθορίσθηκε αυθαίρετα από τους Θεσμούς, και ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να δοθεί πράσινο φως από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για αύξηση της δημόσιας εξωνοσοκομειακής δαπάνης από 1,945 σε 2,3 δις ευρώ. Πρόσθεσε ότι για τον υπολογισμό της δαπάνης θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν διάφορα κριτήρια και όχι μόνο το ΑΕΠ.
Σε ότι αφορά το clawback ο κ. Αποστολίδης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "στο τέλος του τρέχοντος έτους έχουμε να πληρώσουμε και clawback rebate επομένως είμαστε και κλαμένοι και δαρμένοι" και πρόσθεσε "είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, καθώς υποφέρει και η βιομηχανία αλλά και ο ασθενής".
Ο κ. Αποστολίδης έκανε λόγο για το τελευταίο μέτρο της εφαρμογής πρόσθετου τέλους 25% αναδρομικά από τις αρχές του έτους, για τα νέα φάρμακα που εισήχθησαν στη λίστα συνταγογράφησης των ασφαλιστικών οργανισμών και υπογράμμισε ότι το μέτρο αυτό, ανατρέπει κάθε λογική δικαίου, καλής επιχειρηματικής τακτικής, ισορροπίες, ενώ εξαντλεί τη βιωσιμότητα των εταιρειών και θέτει σε αποεπένδυση το κράτος".
Τόσο ο ΣΦΕΕ, όσο και η ΠΕΦ έχουν προτείνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που περιλαμβάνουν εφαρμογή της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, πλήρη και υποχρεωτική λειτουργία των Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων, κίνητρα για αύξηση χρήσης γενοσήμων, αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για εμβόλια και παράγωγα αίματος από τη φαρμακευτική δαπάνη.
Από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων, επισημαίνοντας ότι o προϋπολογισμός δεν είναι επαρκής, τόνισε ότι οι προτάσεις έχουν κατατεθεί, οι συμφωνίες έχουν καταλήξει όμως λίγα έχουν υλοποιηθεί. Δεν έχει συγκρατηθεί η δαπάνη και έχουμε οδηγηθεί σε οριζόντια μέτρα.
Με το τελευταίο μέτρο της επιβολής 25% τέλους εισόδου στη λίστα, απειλούνται ευθέως οι επιχειρήσεις, πολυεθνικές και ελληνικές, καθώς υπάρχουν και συνεργασίες μεταξύ τους, οπότε υπάρχει απόλυτη ανάγκη το πρόβλημα που δημιουργείται, να αντιμετωπιστεί εντός του 2018.
Επεσήμανε ακόμη ότι φθηνά αποτελεσματικά φάρμακα εξοντώνονται τιμολογιακά με αποτέλεσμα την υποκατάσταση, αν υπολογιστούν οι τιμές στην Ελλάδα, μετά από clawback και rebate και τεθεί και ο στόχος του ενός ευρώ ανά συσκευασία. Υπογράμμισε ότι το μέτρο αυτό οδηγεί σε Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας 0,02 ευρώ.
Σημείωσε ότι δεν έχει δει φέτος δέσμευση κονδυλίων για αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης ή εξορθολογισμό της συνταγογράφησης με περιοριστικά μέτρα.
Πρόσθεσε την ανάγκη προγραμματισμού από πλευράς του κράτους, ώστε να προϋπολογίζονται οι δαπάνες για τα φάρμακα ώστε να υπάρχει το όφελος της μειωμένης τιμής των γενοσήμωνόταν χάνεται η προστασία της πατέντας, ενώ επεσήμανε την αδικία να εγκρίνονται νέες θεραπείες και στη συνέχεια να αυστηροποιούνται τα κριτήρια με απρόβλεπτες ρυθμίσεις.
Καταλήγοντας, πρότεινε την κατάτμηση του υπέρογκου clawback, ανά κατηγορίες φαρμάκων ή θεραπευτικές κατηγορίες.
Στην αδυναμία σχεδιασμού του επιχειρείν, αναφέρθηκε ο κ. Παπαταξιάρχης, τονίζοντας ότι τους τελευταίους 50 μήνες, το θεσμικό πλαίσιο έχει αλλάξει 82 φορές. Το clawback κοστίζει το 17% της αξίας των φαρμάκων για τον ΕΟΠΥΥ και το 30% για τα νοσοκομεία.
Από τα 80 δις των παγκόσμιων επενδύσεων για κλινικές μελέτες και των 31 δισ. της Ευρώπης, τα 2,5 δισ. κατευθύνονται στο Βέλγιο, τα 80 εκ. στην Ελλάδα, τα 10 εκ. στην Κύπρο. Στην Ελλάδα η έγκριση μιας κλινικής μελέτης χρειάζεται 6,5 μήνες και στο Βέλγιο 15 ημέρες. Για κάθε 10 εκ. επένδυσης σε κλινικές μελέτες, το ΑΕΠ ενισχύεται με 22 εκ. ευρώ, και 436 θέσεις εργασίας.
Το ένα στα 4 φάρμακα στην κοινότητα και το 1 στα 3 φάρμακα στα νοσοκομεία διατίθενται δωρεάν από τη φαρμακοβιομηχανία. Η φαρμακευτική δαπάνη, δεν είναι 2 δισ. Είναι 4,5 δισ. ευρώ, που αφορούν: περίπου 2 δισ. για την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, μισό δισ για τη νοσοκομειακή, 1 δισ που καταβάλλουν οι ασθενείς ως συμμετοχή και πρόσθετες πληρωμές και άλλο ένα δισ. που καταβάλλει η φαρμακοβιομηχανία, μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών clawback και rebate.
Mόνο που φέτος, οι επιστροφές αυτές, με τις αλλαγές στους υπολογισμούς του τελευταίου (rebate), θα είναι αυξημένες κατά 140 εκ. ευρώ. Παρότι υπάρχει πίεση από τους Θεσμούς για μείωση του clawback κατά 30% - ένα μέτρο που δεν έχει θεσμοθετηθεί.
Για τον υπό συζήτηση προϋπολογισμό, ο κ Παπαταξιάρχης, υπογράμμισε ότι είναι μειωμένος κατά 25% για την υγεία, με αποτέλεσμα να υπάρχει μείωση στις παρεχόμενες υπηρεσίες για τους ασθενείς, παρά τους δυσμενείς δείκτες νοσηρότητας, βιωσιμότητας, νοσηλείας κλπ, παρά την πτώση του συστήματος υγείας της χώρας από την 26η θέση, στην 41η θέση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου