Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Φέρτε γιατρούς στα γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ της Αχαΐας - Κινδυνεύουν παιδιά!

Αρκετοί αγώνες στα πρωταθλήματα υποδομών της ΕΠΣΑ και της ΕΣΚΑΗ γίνονται χωρίς παρουσία ιατρού...

https://www.patrasevents.gr/

Πολλοί γονείς γνωρίζοντας τα οφέλη που δίνει ο αθλητισμός στην ανάπτυξη ενός παιδιού, έχουν στρέψει τα παιδιά στους στο να ασχοληθούν με αυτόν, γράφοντας τα σε σωματεία και σε συλλόγους.

Δύο από τις βασικές επιλογές που αρέσουν στα περισσότερα παιδιά, κυρίως στα αγόρια, είναι το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, που έχοντας μεγαλύτερη οργάνωση ως ενώσεις είναι σε θέση να διοργανώσουν πρωταθλήματα υποδομών, τζούνιορ, παιδικών και εφήβων.

Οι ομάδες των σωματείων στελεχώνονται από μικρά παιδιά που συνήθως είναι του δημοτικού και του γυμνασίου, και συμμετέχουν στα αντίστοιχα πρωταθλήματα, παίζοντας κάθε Σαββατοκύριακο με τις αντίπαλες ομάδες.

Υπεύθυνες για αυτά τα πρωταθλήματα είναι οι αντίστοιχες Ενώσεις, η ΕΠΣΑ σε ότι αφορά το ποδόσφαιρο και η ΕΣΚΑ σε ότι έχει να κάνει με το μπάσκετ. Το ζήτημα όμως που ανησυχεί τους γονείς είναι ότι και στα δύο πρωταθλήματα, τόσο στο ποδόσφαιρο, όσο και στο μπάσκετ, αρκετοί αγώνες γίνονται χωρίς να υπάρχουν ιατροί στα γήπεδα.

Αυτό σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή τα παιδιά αυτά που έρχονται σε επαφή μεταξύ τους κινδυνεύει η ζωή τους, σε περίπτωση που τραυματιστούν. Οι τραυματισμοί στα γήπεδα, ειδικότερα σε αυτές τις ηλικίες όπου το πάθος περισσεύει, είναι συχνοί, ενώ δεν είναι λίγες φορές που οι θεατές έχουν τύχει σε περιστατικά γυρίσματα γλώσσας, όπου χρειάζεται ένας άνθρωπος που να ξέρει για να επαναφέρει τον αθλητή.
Τι κάνουν οι υπεύθυνοι και η πολιτεία;

Σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο κανονισμός υπεύθυνοι για την παρουσία ιατρού στα γήπεδα είναι η γηπεδούχος ομάδα, αφού η διοργανώτρια αρχή δεν μπορεί να πληρώσει το αντίτιμο. Υπάρχουν ομάδες που έχουν την δυνατότητα να έχουν μαζί τους πάντοτε γιατρό (βλέπε Έσπερος ή Προμηθέας στο μπάσκετ), τόσο στα εκτός, όσο και στα εντός έδρας παιχνίδια.

Υπάρχουν όμως και αρκετές ομάδες που ούτε στο δικό τους γήπεδο μπορούν να έχουν γιατρό, αφού οι οικονομικές δυνατότητες τους είναι περιορισμένες. Έτσι, δεκάδες παιδιά που παίρνουν μέρος στα πρωταθλήματα αυτά μένουν ακάλυπτα ιατρικά.

Ωστόσο, κάτι δεν πρέπει να γίνει και άμεσα με το όλο θέμα; Απαιτείται παρέμβαση της πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και των αθλητικών φορέων προτού είναι αργά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου