Αν και υπάρχει ένα ασφαλές, αποτελεσματικό και φτηνό εμβόλιο, η ιλαρά παραμένει κυρίαρχη αιτία θανάτου στα παιδιά παγκοσμίως...
IATRONET
Πριν από δύο χρόνια άρχισε να χτυπάει το καμπανάκι για την ιλαρά στην Ευρώπη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Από τις αρχές του 2017, η γειτονική μας Ρουμανία και Ιταλία άρχισαν να καταγράφουν μια μεγάλη αύξηση κρουσμάτων. Τον Μάρτιο, οι αρχές της Ρουμανίας είχαν δηλώσει περισσότερες από 3.400 περιπτώσεις και 17 θανάτους από τον Ιανουάριο του 2016.
Η Ιταλία εμφάνισε απότομη αύξηση των κρουσμάτων τις πρώτες εβδομάδες του 2017, με 238 αναφερθείσες μέχρι τώρα περιπτώσεις από τον Ιανουάριο του 2017.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής Κωνστανίνο Νταλούκα, δεδομένης της εξαιρετικά μεγάλης μεταδοτικότητας της ιλαράς και της εύκολης και μεγάλης μετακίνησης των ανθρώπων στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ήταν θέμα χρόνου να εμφανιστεί και στην χώρα μας.
Σε υπό δημοσίευση άρθρο του στο περιοδικό του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ), εστιάζει σε μία σειρά από ερωτήματα σχετικά με την έξαρση της ιλαράς:
Μπορούσαμε να έχουμε λάβει μέτρα ή να έχουμε λειτουργήσει διαφορετικά ώστε να αποτρέψουμε την εμφάνιση και την ταχεία εξάπλωση των κρουσμάτων, ή αυτό ήταν αναπόφευκτο; Και αν μπορούσαμε τι ακριβώς δεν κάναμε σωστά και έγκαιρα;
Δυστυχώς, στην παρούσα περίοδο δεν λειτουργήσαμε με στόχο την πρόληψη. Λειτουργήσαμε πυροσβεστικά και αφού τα κρούσματα άρχισαν να εμφανίζονται στην χώρα μας.
Η χώρα μας, ωστόσο, έχει ένα εξαιρετικό εμβολιαστικό πρόγραμμα και σε γενικές γραμμές υπάρχει πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών.
Και αφού το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών είναι τόσο καλό, και αφού οι εμβολιασμοί υποστηρίζονται και προωθούνται, γιατί φτάσαμε να έχουμε 200 κρούσματα ιλαράς στην χώρας μας;
Γιατί δεν φτάνει μόνο να έχεις ένα καλό πρόγραμμα εμβολιασμών. Πρέπει να το στηρίζεις, να το παρακολουθείς και να το ελέγχεις ταυτόχρονα για την αποτελεσματικότητά του. Οφείλεις να γνωρίζεις αν υπάρχουν ανεμβολίαστοι, ποιοι είναι και για ποιο λόγο δεν εμβολιάζονται. Αυτά φαίνεται ότι αποτέλεσαν την κυριότερη αιτία εμφάνισης των κρουσμάτων ιλαράς στην χώρα μας.
Πρόληψη
Τι έπρεπε λοιπόν να έχουμε κάνει εδώ και χρόνια όσον αφορά την πρόληψη των νοσημάτων αυτών, που προλαμβάνονται με εμβολιασμό;
Προληπτικά, έπρεπε εδώ και χρόνια να έχουμε – μεταξύ άλλων – στοχοποιήσει τον πληθυσμό που ήταν ανεμβολίαστος ή μερικά εμβολιασμένος, με σκοπό να τον εμβολιάσουμε πολύ πριν εμφανιστούν τα κρούσματα στην χώρα μας, ή έστω όταν μάθαμε ότι η ιλαρά έχει φουντώσει σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
Έπρεπε, επίσης, να έχουμε συνειδητοποιήσει ότι σε πραγματικό χρόνο υπάρχει ένα ποσοστό γονέων, που αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, ή αναβάλουν τον εμβολιασμό για αργότερα, από φόβο και παραπληροφόρηση ότι τα εμβόλια προκαλούν βλάβες στην υγεία των παιδιών τους, και αυτό αφορούσε περισσότερο το εμβόλιο της ιλαράς.
Ενημερωτικές εκστρατείες έπρεπε να έχουν γίνει και για τους ενηλίκους, με την επισήμανση ότι τα εμβόλια συνεχίζονται εφ όρου ζωής και κάποια που γίνονται σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Εμβολιασμοί
Αναφερόμενος στα μέτρα που ελήφθησαν μετά την εμφάνιση των κρουσμάτων, ο κ. Νταλούκας σημειώνει ότι το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) μετά τα 100 περίπου κρούσματα ιλαράς έστειλε συνεργείο και εμβολιάζει Ρομά:
“Πολύ καλά έκανε, αλλά κατόπιν εορτής. Τι εμπόδισε άραγε να γίνει αυτή η ενέργεια, όχι τώρα που προέκυψαν τα κρούσματα αλλά όταν άρχισε η ιλαρά να εμφανίζεται σε ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή ένα με δύο χρόνια πριν, ή έστω από την αρχή του 2017”;
Ο πρόεδρος των ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων υπογραμμίζει αναφορά ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ):
“Είμαστε πολύ ανήσυχοι γιατί αν και υπάρχει ένα ασφαλές, αποτελεσματικό και φτηνό εμβόλιο, η ιλαρά παραμένει κυρίαρχη αιτία θανάτου στα παιδιά παγκοσμίως, και δυστυχώς η Ευρώπη δεν γλύτωσε”.
Δημ.Κ.
Να λοιπόν μια καταπληκτική λύση για τη μείωση των δαπανών υγείας! Να πεθάνουμε όλοι από ιλαρά! Προτείνω εκτός από τη διαρκή ενίσχυση του αντιεμβολιαστικού κινήματος η κυβέρνηση να συνεχίσει να χαρατσώνει τις φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να μην φέρνουν εμβόλια! αν μάλιστα δώσει και επιπλέον κίνητρα στους φαρμακοποιούς να δίνουν όλο και περισσότερα αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή δεν θα γλυτώσει κανείς...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι ο γιατρος συναδελφε να τρωει 15' στην συνταγογραφηση για να μην εχει χρονο για κλινικη εξεταση ! Να το σιγουρεψουμε.....100% !
Διαγραφή