Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν τα απογευματινά ιατρεία

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Υπό στενή παρακολούθηση θέτει το υπουργείο Υγείας τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Με εγκύκλιο που απέστειλε χθες στις διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης ζητεί από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ να καταγράφουν σχολαστικά όλα τα στοιχεία που αφορούν την ολοήμερη λειτουργία τους, με στόχο να ελέγχεται εάν τηρούνται οι περιορισμοί που υπάρχουν ως προς το πότε και –κυρίως– πόσα περιστατικά μπορούν να δέχονται το απόγευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η έκδοση της εγκυκλίου ήρθε σε συνέχεια πορισμάτων του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) με τα αποτελέσματα ελέγχων σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα οποία μεταξύ άλλων κατέδειξαν ετεροβαρή κατανομή εξετάσεων και ιατρικών πράξεων σε συγκεκριμένες ειδικότητες που γίνονταν κατά την απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων σε σχέση με την τακτική πρωινή λειτουργία. Αποτέλεσμα αυτής της ετεροβαρούς κατανομής είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι αμοιβές του προσωπικού για την εργασία τους κατά την απογευματινή λειτουργία υπερέβαιναν κατά πολύ τις τακτικές τους αποδοχές. Ενδεικτικοί είναι οι έλεγχοι στο Νοσοκομείο Αττικόν, οι οποίοι κατέδειξαν ότι οι εξετάσεις που διενεργούνταν στο ακτινολογικό τμήμα κατά την απογευματινή λειτουργία υπερέβαιναν αυτές της πρωινής λειτουργίας, καθώς και του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών, όπου επίσης καταγράφηκε άνιση κατανομή ιατρικών πράξεων. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο νοσοκομείο οι αποδοχές του προσωπικού σε κάποιες περιπτώσεις από τα απογευματινά ιατρεία ήταν υπερδιπλάσιες από τον βασικό μισθό.

Με αυτά τα δεδομένα, στη χθεσινή εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, επισημαίνεται ότι «θα πρέπει να ακολουθείται ο κανόνας της ομαλής κατανομής όλων των ιατρικών πράξεων μεταξύ της τακτικής και της ολοήμερης λειτουργίας (σ.σ. απογευματινά ιατρεία), δηλαδή δεν θα πρέπει να παρατηρείται, καταφανώς, η διενέργεια ενός πολύ μεγαλύτερου αριθμού συγκεκριμένων ιατρικών πράξεων –π.χ. υψηλού κόστους– κατά την ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου σε σχέση με την τακτική λειτουργία».

Υπενθυμίζεται ότι τα απογευματινά ιατρεία αρχικά θεσμοθετήθηκαν το 2001 επί υπουργίας Αλέκου Παπαδόπουλου ως ένας τρόπος αύξησης των εσόδων των γιατρών του ΕΣΥ. Το 2010, επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου μετατράπηκαν σε «ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων», καθώς προστέθηκε σε αυτά και η δυνατότητα διενέργειας διαγνωστικών και επεμβατικών πράξεων. Τα πρώτα χρόνια της κρίσης μειώθηκε ο αριθμός των πολιτών που κατέφευγαν σε αυτά, αλλά επανέκαμψαν μετά το 2014, όταν επί υπουργίας Αδ. Γεωργιάδη μειώθηκε το κόστος των επισκέψεων. Ενδεικτικές της «ανοδικής τάσης» των τελευταίων ετών είναι οι επιδόσεις της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής: το 2016 τα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων ευθύνης της δέχθηκαν 202.458 επισκέψεις, έναντι 189.345 το 2015 και 174.334 το 2014. Τις περισσότερες «απογευματινές» επισκέψεις πολιτών δέχθηκαν τα ειδικά νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, το Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων «Ανδρέας Συγγρός» δέχθηκε 23.773 επισκέψεις, το ΚΑΤ 23.537 επισκέψεις και το «Ελενα Βενιζέλου» 18.241 επισκέψεις. Από τα γενικά νοσοκομεία, τις περισσότερες επισκέψεις στα απογευματινά ιατρεία δέχθηκε το «Γ. Γεννηματάς» (18.241). Πέρυσι στα νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας διενεργήθηκαν 41.320 εξετάσεις κατά την ολοήμερη λειτουργία (έναντι 40.440 το 2015) και σε αυτά της 6ης ΥΠΕ Δυτικής Ελλάδας 52.053 (έναντι 50.622 το 2015).

4 σχόλια:

  1. ΤΟ ΘΈΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΩΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ (ΒΛΕΠΕ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΩΝ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΥΠΕΡΗΧΟΥΣ) ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΚΤΕΛΩΝΤΑΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΕ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΕΝ ΩΡΑ ΕΦΗΜΕΡΙΑΣ, ΟΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΕΠΑΡΧΙΑΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ,ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΕΣ, ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΔΙΚΟ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΛΙΝΙΚΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΑΜΟΙΒΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΥ Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΟ 80% ΣΥΝΟΛΙΚΑ.
    Ο ΝΟΜΟΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΑΜΟΙΒΗ 30% ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΟΥΣ ΚΛΠ. ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΣΟΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΤΑ ΠΟΣΑ ΑΥΤΑ ΑΝ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΣΕ ΠΡΩΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ.
    ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΙΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ,ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΤΥΧΕΡΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ (ΤΥΧΑΙΑ ?) ΓΙΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ,ΕΧΟΥΝ ΣΑΦΩΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΤΥΧΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΩΙΝΩΝ.
    ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΙΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΚΛΙΝΙΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΑΜΟΙΒΟΝΤΑΙ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΩΣ ΠΟΛΥ ΛΙΓΩΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΜΙΑ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ.
    Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ ΜΕ ΑΠΛΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ.
    ΟΙ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΟΙ ΘΑ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΛΙΝΙΚΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ,ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΝΟ ΙΑΤΡΕΙΟ.
    ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΤΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΣΤΟ 10% ΟΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΥΤΟΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΤΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτά τα τερτίπια πρέπει να καταργηθούν. Μισοβέζικές λύσεις για να αυξηθεί το εισόδημα των γιατρών και ακόμη δεν βρίσκουν τρόπο πως θα φορολογούνται.
    Ισχύει το ενός κακού μύρια έπονται.Αφού έκαναν το γιατρό δημόσιο υπάλληλο μόνιμο, με μισθό διαρκώς μειούμενο και αφού τα φακελάκια οργίαζαν ,μετά σοφίστικαν τα απογευματινά ιατρεία. Και μετά την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων για να παίρνουν το κάτι τίς τους και οι εργαστηριακοί,επικαλούμενοι τα έσοδα του νοσοκομείου ως επιχείρηση. Σε αυτή τη περίπτωση οι εργαστηριακοί θα έπρεπε να αμοίβονται μόνο σαν υπερωριακή απασχόληση.Κανείς δεν τους επιλέγει σαν επιστήμονες από τους ασθενείς παρά μόνο το νοσοκομείο που τους έχει υπαλλήλους.
    Αυτά λοιπόν τα τραγελάφικά θα πρέπει να καταργηθούν. Θα πρέπει οι γιατροί να έχουν το δικαίωμα του ιδιωτικού ιατρείου στον δικό τους χώρο και να αμοίβονται και να φορολογούνται όπως οι άλλοι ιδιώτες. Στα νοσοκομεία να εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι ασθενείς θέλουν και ερχονται στα απογευματινά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων γιατι βρισκουν εκει τους καλύτερους γιατρούς. Τίποτα δεν ειναι τυχαίο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΤΟ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΙΟΡΙΣΤΙΚΕ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ καποιου ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΟ ΔΕ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ αυτόματα και ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ, ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΙΔΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ...δε μας χρυσώνει τη καραμέλα της προπαγάνδας του κομματοδημοσιου των βολεμενων, αντε!

      Διαγραφή