Την άμεση λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών στην Ελλάδα, με καθιέρωση ειδικής ιατρικής συνταγής, ανακοίνωσε σε συνέντευξή του ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος.
Onmed.gr
O κ. Μπασκόζος παραχώρησε συνέντευξη στο Πρακτορείο 104,9 FM και στην εκπομπή «104,9 Μυστικά Υγείας», με αφορμή την ίδρυση γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αθήνα, μετά τη συμφωνία που υπεγράφη στη Γενεύη στις 17 Ιανουαρίου, μεταξύ του ιδίου και της διευθύντριας του Περιφερειακού Γραφείου του ΠΟΥ για την Ευρώπη, δρ. Zsuzsanna Jakab.
Αναφέρει ότι τον Μάιο αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του γραφείου, η οποία και θα σηματοδοτηθεί με την επίσκεψη, στη συνέχεια, του γενικού διευθυντή του οργανισμού Tedros Adhanom Ghebreyesus. Ο κ. Μπασκόζος, μιλάει για τις προμετωπίδες αυτού του γραφείου και αναφέρει πως υπάρχει η βούληση να αποτελέσουν και προμετωπίδες της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της υγείας.
Επισημαίνει ότι η συμφωνία για ίδρυση γραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα, είναι ψηφισμένη εδώ και δέκα χρόνια, ωστόσο αυτό το γραφείο ποτέ δεν είχε δημιουργηθεί, «είτε για λόγους οικονομικούς είτε για λόγους γραφειοκρατίας». Παρά τις προσπάθειες αναβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας, ο κ. Μπασκόζος παραδέχεται ευθαρσώς τις παθογένειες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το σύστημα υγείας που διαθέτει η Ελλάδα, είναι πολύ ιδιωτικοποιημένο, με μεγάλες πληρωμές από την τσέπη του κόσμου, και με έλλειψη ουσιαστικά οργανωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας».
Ωστόσο όπως τονίζει, με τη δημιουργία του γραφείου του ΠΟΥ «πάει να γίνει το πείραμα της μετάβασης από ένα νοσοκομειοκεντρικό - ιατροκεντρικό σύστημα, σε ένα σύστημα με έμφαση στη πρόληψη και στην αγωγή υγείας».
Ο γγ Δημόσιας Υγείας σχολιάζοντας την άποψη μερίδας του κόσμου, ότι η κυβέρνηση φροντίζει περισσότερο τους αλλοδαπούς από τους Έλληνες, αναφέρει ότι κάτι τέτοιο είναι τεράστιο λάθος: «Για μένα δεν μπορεί να υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε ξένους, γηγενείς, αλλοδαπούς στο θέμα της υγείας. Είναι καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα και θα το παρέχουμε σε όλους».
Παράλληλα, αναφερόμενος στο θέμα της γρίπης, τονίζει ότι φέτος η εμβολιαστική κάλυψη διπλασιάστηκε σε σχέση με πέρσι και ότι η καμπάνια εμβολιασμών έχει αποδώσει εντυπωσιακά. «Τα εμβόλια έχουν διατεθεί όλα και ήταν πολύ περισσότερα από αυτά που είχαμε πάρει πέρσι».
Αναφορικά με το αντιεμβολιαστικό κίνημα και την εμβολιαστική κάλυψη για τη γρίπη, ο κ. Μπασκόζος λέει χαρακτηριστικά:
«Είναι αλήθεια ότι φέτος είχαμε εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα, όσον αφορά την εμβολιαστική κάλυψη για τη γρίπη. Σχεδόν διπλασιάστηκαν τα ποσοστά εμβολιασμού, και του γενικού πληθυσμού, και του νοσηλευτικού. Άρα φέτος έχουμε πάει πολύ καλύτερα από άλλες χρονιές. Και όσον αφορά την ετήσια επιδημία της γρίπης φαίνεται ότι πάμε πολύ καλά. Ένα μήνα ακόμα υπομονή να δούμε τα αποτελέσματα. Εάν πάμε τόσο καλά όσο πάμε τώρα, θα είναι μία μεγάλη επιτυχία, ειδικά για τους πολίτες, που δεν θα έχουν ταλαιπωρηθεί και δεν θα έχουμε χάσει συνανθρώπους μας. Η καμπάνια εμβολιασμών έχει αποδώσει εντυπωσιακά. Τα εμβόλια έχουν διατεθεί όλα και ήταν πολύ περισσότερα από αυτά που είχαμε πάρει πέρσι».
Ερωτηθείς αν ο κόσμος επηρεάζεται από την καμπάνια για την ανάγκη εμβολιασμού, επισημαίνει: «Ο κόσμος επηρεάζεται και από την πραγματικότητα. Γιατί όταν βλέπει ότι όσοι δεν είχαν εμβολιαστεί παθαίνουν ιλαρά και η ιλαρά είναι ταλαιπωρία και ήδη έχουμε χάσει 3 ανθρώπους, νομίζω ότι δεν χρειάζεται να πω πολλές κουβέντες εγώ, για να καταλάβει ο κόσμος. Εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε. Αυτοί που πρέπει, την ώρα που πρέπει, με τον τρόπο που πρέπει».
Αναφορικά με την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, ο κ. Μπασκόζος τονίζει: «Εμείς ζητάμε τη συνεργασία του ΠΟΥ για αυτό το θέμα (σ.σ. την ανθεκτικότητα των μικροβίων στα αντιβιοτικά). Την έχουμε τη συνεργασία, αλλά παίρνουμε και πάρα πολλές πρωτοβουλίες κι από μόνοι μας. Κατά σύμπτωση είχα νωρίτερα σύσκεψη για τη μικροβιακή αντοχή, με τη νεοσύστατη επιστημονική εταιρεία ενιαίας υγείας One Health, που ασχολείται με αυτό το θέμα. Η κατάσταση δεν είναι τραγική. Δεν είμαστε σε καλή θέση σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, αλλά δεν είμαστε και στη χειρότερη. Πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα και είμαστε αποφασισμένοι να τα πάρουμε.
Κάτι που μπορώ να σας εξαγγείλω από τώρα είναι ότι θα πάρουμε μέτρα για την αλόγιστη διάθεση των αντιβιοτικών. Θα πάρουμε μέτρα, ώστε τα αντιβιοτικά να δίνονται μόνο με ιατρική συνταγή, και μάλιστα με ένα τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι και φυλασσόμενη αυτή η συνταγή. (Σ.Σ συνταγή που θα διατηρείται υποχρεωτικά από τον φαρμακοποιό για ένα διάστημα προκειμένου να μπορεί να ελέγχεται πού έδωσε το αντιβιοτικό).
Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, γιατί οδηγεί σε αντίσταση των μικροοργανισμών, και τελικά οδηγεί σε λοιμώξεις που θα μπορούσαμε να τις θεραπεύουμε πολύ πιο εύκολα. Ταλαιπωρούνται, ακόμα και πεθαίνουν άνθρωποι, ενώ θα ήταν πολύ εύκολο να θεραπευθούν. Θα πάρουμε πολύ συγκεκριμένα μέτρα, κατά της μικροβιακής αντοχής. Ενεργοποιούμε τις επιτροπές νοσοκομειακών λοιμώξεων, ετοιμάζουμε το εθνικό σχέδιο δράσης για την μικροβιακή αντοχή, ετοιμάζουμε την διυπουργική συνεργασία. Είναι θέμα και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του υπουργείου Περιβάλλοντος, διότι δυστυχώς η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών στα ζώα και το πέρασμα αυτών των αντιβιοτικών στο περιβάλλον, στο νερό, και σε αυτά που τρώμε, επηρεάζει».
Ερωτηθείς τέλος, πότε υπολογίζει να εφαρμοστεί η ιατρική συνταγή, απαντά: «Ελπίζω πάρα πολύ σύντομα. Η δική μου βούληση και εισήγηση είναι να γίνει πάρα πολύ σύντομα».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου