Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2018

Ήρθε το τέλος των έντυπων συνταγών;


Αποτέλεσμα εικόνας για άυλη συνταγή φαρμάκου

By: Ιοκάστη Αλειφεροπούλου 
Virus

“Συναγερμό” σήμανε για τους φαρμακοποιούς η πληροφορία πως η Αριστοτέλους προωθεί διάταξη για τη θεσμοθέτηση των άυλων συνταγών, στο σχέδιο νόμου για τη φαρμακευτική κάνναβη. Το προσχέδιο κατατέθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου για επεξεργασία στις Επιτροπές της Βουλής και την περασμένη Πέμπτη εισήχθη για συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.


Έκπληκτος ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) καθώς δεν έχει ενημέρωση, ζητά να υπάρξει εμπεριστατωμένος και αναλυτικός διάλογος με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας πριν από την κατάθεση σχετικής τροπολογίας.

“Επειδή το θέμα είναι σοβαρό και αφορά την καθημερινή λειτουργία του φαρμακείου αλλά και γενικότερα της φαρμακευτικής περίθαλψης και διακίνησης του φαρμάκου , θεωρούμε απαραίτητο η όποια ρύθμιση αποφασιστεί να διασφαλίζει στον μέγιστο βαθμό τα απαραίτητα εχέγγυα στην ορθή λειτουργία της συνταγογράφησης και της εκτέλεσης συνταγών” αναφέρει χαρακτηριστικά.


Προφανώς τυχόν εφαρμογή της άυλης συνταγής προϋποθέτει την προμήθεια USB Token και τη δημιουργία ψηφιακών πιστοποιητικών από όλους τους φαρμακοποιούς. Μία αλλαγή η οποία υπαγορεύεται, εξάλλου, από το νέο κανονισμό προστασίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων (GDPR).

Σχετική επαναπρόσκληση προς τους επαγγελματίες υγείας είχε απευθύνει η ΗΔΙΚΑ λίγες μόλις ημέρες μετά από την κατάθεση του νομοσχεδίου για την ιατρική κάνναβη.


Ο φαρμακευτικός κλάδος, πάντως, επιφυλάσσεται προς το παρόν για την εφαρμογή του μέτρου για το οποίο έχει ζητήσει διευκρινήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου