Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Σήμερα "κρίνεται" η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα



Του Γ. Αγγέλη - Capital.gr

Οι διαφορές μεταξύ των "πολιτικών" ευρωπαϊκών εκτιμήσεων και των στενά "οικονομικών" του ΔΝΤ μπαίνουν σήμερα προς συζήτηση στην ατζέντα του Συμβουλίου του ΔΝΤ. Τουλάχιστον όσον αφορά την Ελλάδα.

Το Ταμείο θα προσαρμόσει τα κριτήριά του για τη συμμετοχή του σε προγράμματα διάσωσης χωρών που συμμετέχουν σε μία νομισματική ένωση όπως η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. 

Οι μεγάλες αλλαγές που αφορούν στον τρόπο δράσης, αλλά και τα κριτήρια συμμετοχής σε παρεμβάσεις διάσωσης αφορούν πάνω απ' όλα στην προτεραιότητα του Ταμείου έναντι των όποιων άλλων συμμετέχουν στην παρέμβαση. 

Με άλλα λόγια το Ταμείο κρίνει ότι η συμμετοχή του σε ένα πρόγραμμα διάσωσης μπορεί να υλοποιηθεί μόνο εφόσον οι συμμετέχοντες συμφωνούν στο να ακολουθήσουν τις δικές του υποδείξεις τόσο στη μέθοδο όσο και στα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν.

Τα "συμπεράσματα” αυτά είναι το αποτέλεσμα της μελέτης που έχει γίνει και έχει κατατεθεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου με βάση τις εμπειρίες της συμμετοχής του στα προγράμματα διάσωσης στην Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα.

Η μελέτη ενσωματώνει όλα τα συμπεράσματα από τις λάθος εκτιμήσεις και επιλογές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. 

Η μελέτη έχει βάλει στο μικροσκόπιο τα πάντα, από τους λάθος πολλαπλασιαστές για την ύφεση και την καθυστερημένη (λόγω πιέσεων ευρωζώνης) αναδιάρθρωση του χρέους για την προστασία των ευρωπαϊκών τραπεζών από το ελληνικό χρέος, μέχρι τις "μεσοβέζικες” συμβιβαστικές αποφάσεις που αφορούν στον τρόπο εφαρμογής των αποφάσεων και έχουν επηρεασθεί από τις εσωτερικές πολιτικές ανάγκες των χωρών δανειστών και όχι τη μεθοδική διάσωση της ενδιαφερόμενης χώρας.

Η συζήτηση σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, θα οριστικοποιήσει τις κατευθύνσεις που θα ακολουθεί το ταμείο από τούδε και στο εξής, αλλά δεν θα ανατρέπει τις συμφωνίες που έχει μέχρι στιγμής κάνει με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς.

Η πρόθεση αυτή του Ταμείου, είναι γνωστή εδώ και μερικούς μήνες στους ευρωπαϊκούς Θεσμούς. 

Όπως αναφέρεται όμως από στελέχη της Κομισιόν αφήνει περιθώρια "μεταβατικής" εφαρμογής των νέων κατευθύνσεων και ειδικά στο θέμα της προτεραιότητας των εκτιμήσεων του Ταμείου για την Ελλάδα έναντι εκείνων της Ευρωζώνης που όπως είναι γνωστό διαφέρουν με τις εκτιμήσεις του Ταμείου.

Οι διαφορές αφορούν αφενός τις εκτιμήσεις για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας λόγω των υψηλών απαιτήσεων για πρωτογενή πλεονάσματα και αφετέρου την αποτελεσματικότητα των μέτρων της περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους. 

Η περιβόητη – κατ' όνομα – "γαλλική πρόταση” που έχει κατατεθεί από το περασμένο καλοκαίρι, όπως είχε επισημανθεί από το Capital.gr, έχει στόχο να παρακάμψει αυτή την "ασυμβατότητα” μεταξύ των εκτιμήσεων της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, εισάγοντας μία συνάρτηση ανάμεσα στα δύο αυτά, ώστε όταν οι ευρωπαϊκές εκτιμήσεις υλοποιούνται ή δεν υλοποιούνται, ανάλογα να αυξάνονται ή να μειώνονται οι παρεμβάσεις που έχει "συστήσει” το ΔΝΤ.

Ο μηχανισμός αυτός έχει αρχίσει να "δουλεύεται” από τον ESM με τη συνεργασία και εποπτεία του EWG, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει αποδώσει αυτά που το ΔΝΤ θα θεωρούσε επαρκείς εξασφαλίσεις για την δική του θέση...

Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της συγκεκριμένης μελέτης βάζει τους "νέους” όρους με τους οποίους το Ταμείο εδραιώνει την "πρωτοκαθεδρία” του στις αποφάσεις που αφορούν τη συμμετοχή του σε προγράμματα διάσωσης σε χώρες συμμετέχουν σε νομισματική ένωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου