Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Προς δημοσιονομικό σοκ: Αντισυνταγματικές από το ΣτΕ οι μειώσεις μισθών στους γιατρούς

Σε περίπτωση πλήρους εφαρμογής των αποφάσεων στο σύνολο των νοσοκομειακών γιατρών, το κόστος θα φθάσει περίπου στα 200 εκατομμύρια ευρώ.

IATRONET

Νέα δεδομένα δημιουργεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις μνημονιακές μειώσεις στους μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών.

Σύμφωνα με το προεδρείο της Ομοσπονδίας τους (ΟΕΝΓΕ), εκδόθηκε τη Δευτέρα η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, με την οποία κρίνονται αντισυνταγματικές οι μισθολογικές μειώσεις των γιατρών (νόμος 4093/12).

Με την ίδια απόφαση, ακυρώνονται οι μισθοδοτικές καταστάσεις των γιατρών που προσέφυγαν.

Η ΟΕΝΓΕ αναμένει το κείμενο της απόφασης, προκειμένου να εκτιμήσει το περιεχόμενό του και να αποφασίσει τις περαιτέρω ενέργειες.

Ζητεί την αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από όλες τις μνημονιακές περικοπές.

Η Ομοσπονδία προκήρυξε για την Πέμπτη στάση εργασίας (11.30 πμ μέχρι τη λήξη της βάρδιας) και παράσταση διαμαρτυρίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 12.30 το μεσημέρι.

Η Ένωση νοσοκομειακών γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ) ανακοίνωσε πως αναμένει τις οδηγίες του νομικού της συμβούλου, προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη της για τις περαιτέρω ενέργειες.

Πριν από δύο χρόνια, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές που είχαν γίνει αναδρομικά, από τον Αύγουστο του 2012, στους μισθούς και στις συντάξεις των γιατρών του ΕΣΥ.

Προσφυγή

Η απόφαση είχε εκδοθεί έπειτα από προσφυγή συνταξιούχου γιατρού, ο οποίος είχε ακολουθήσει το ίδιο νομικό μονοπάτι με εκείνο των ένστολων.

Στο σκεπτικό της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφερόταν τότε πως οι περικοπές είχαν γίνει με καθαρά αριθμητικά κριτήρια, χωρίς να εξεταστούν οι επιπτώσεις, εάν δηλαδή απομένουν αποδοχές επαρκείς για την αντιμετώπιση του κόστους αξιοπρεπούς διαβίωσης και ανάλογες της αποστολής των ιατρών.

Εκτιμάται πως σε περίπτωση πλήρους εφαρμογής των αποφάσεων στο σύνολο των νοσοκομειακών γιατρών, το κόστος θα φθάσει περίπου στα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Δημ.Κ.

3 σχόλια:

  1. Να τα πάρουν απο τη Novartis και να τα δώσουν στους ιατρους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αυτα αφορουν τους διευθυντες του ΕΣΥ απο οτι καταλαβαινω , για τους υπολοιπους ιατρους ΕΣΥ των χαμηλοτερων βαθμιδων τι γινεται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή