Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

ΕΦΚΑ: Το χρονοδιάγραμμα της εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών


Αποτέλεσμα εικόνας για εφκα


Μετά την αβεβαιότητα των προηγούμενων μηνών, ήρθε η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας στις αρχές της περασμένης εβδομάδας για να θέσει τα χρονικά όρια, βάσει των οποίων θα πραγματοποιηθεί η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών για 1,4 εκατ μη μισθωτούς ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ (ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες).


Η περίοδος από τον Μάρτιο έως και τον Σεπτέμβριο της τρέχουσας χρονιάς είναι κομβικής σημασίας για την παραπάνω «δεξαμενή» ασφαλισμένων, καθώς με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα κληθούν είτε να καταβάλλουν επιπλέον ποσά ασφαλιστικών εισφορών, είτε να εισπράξουν τη διαφορά που ενδεχομένως να προκύψει. Οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι πρόκειται να διαχωριστούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες: Ανάλογα εάν το εισόδημα του 2016 ήταν μεγαλύτερο ή μικρότερο από εκείνο του 2015, θα διακρίνονται εφεξής ανάμεσα σε εκείνους που θα έχουν χρεωστικό ή πιστωτικό υπόλοιπο. Θα υπάρξουν προφανώς και περιπτώσεις ασφαλισμένων με μηδενικό υπόλοιπο, όμως θεωρητικά θα είναι πολύ λίγες και δεν επηρεάζονται σε καμία περίπτωση από τις μετατροπές στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών που θα ισχύσουν φέτος. Ας δούμε λοιπόν το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας εκκαθάρισης:

Μάρτιος: Ολοκληρώνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας η εκκαθάριση των εισφορών του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία των ετήσιων εισοδημάτων των ασφαλισμένων, που προέρχονται από το 2016.

Απρίλιος: Είναι ο πρώτος μήνας που ξεκινάει η καταβολή των πέντε ισόποσων δόσεων καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για όσους έχουν χρεωστικό υπόλοιπο, δηλαδή για εκείνους που το εισόδημά τους το 2016 ήταν υψηλότερο από εκείνο του 2015. Επίσης, ο Απρίλιος είναι ο πρώτος από τους δύο μήνες που έχει δώσει περιθώριο το υπουργείο Εργασίας για να επιστραφούν ποσά ασφαλιστικών εισφορών στους δικαιούχους, για τους οποίους διαπιστώθηκε πιστωτικό υπόλοιπο. Αφορά όλους εκείνους οι οποίοι δήλωσαν στη φορολογική τους δήλωση, εισόδημα για το 2016 μικρότερο σε σχέση με εκείνο του 2015.

Μάιος: Έως τα μέσα Μαϊου πρέπει να έχουν επιδοθεί τα ειδοποιητήρια με τις εισφορές του μηνός Απριλίου, στα οποία θα αναγράφεται το συνολικό ποσό καταβολής. Σε αυτό εκτός από τις τρέχουσες εισφορές θα περιλαμβάνεται και η πρώτη δόση για όσους έχουν χρεωστικό υπόλοιπο. Παράλληλα τον ίδιο μήνα λήγει το περιθώριο που έχει δοθεί το υπουργείο Εργασίας για να επιστραφούν ποσά στους δικαιούχους που έχουν πιστωτικό υπόλοιπο.

Ιούνιος: Αναρτώνται τα ειδοποιητήρια του Μαϊου, βάσει των οποίων πρέπει να καταβληθεί η δεύτερη δόση του για όσους έχουν χρεωστικό υπόλοιπο. Ταυτόχρονα θα πρέπει να καταβληθούν και οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές του Μαϊου.

Ιούλιος: Αναρτώνται τα ειδοποιητήρια του Ιουνίου, για να καταβληθεί η τρίτη δόση όσων έχουν χρεωστικό υπόλοιπο. Επίσης, πρέπει να καταβληθούν και οι τρέχουσες εισφορές του Ιουνίου.

Αύγουστος: Αναρτώνται στον ΕΦΚΑ τα ειδοποιητήρια του μηνός Ιουλίου, που περιλαμβάνουν τις τρέχουσες εισφορές και την τέταρτη δόση για όσους έχουν χρεωστικό υπόλοιπο.

Σεπτέμβριος: Αναρτώνται στον ΕΦΚΑ τα ειδοποιητήρια του μηνός Αυγούστου, που περιλαμβάνουν τις τρέχουσες εισφορές και την πέμπτη και τελευταία δόση για όσους έχουν χρεωστικό υπόλοιπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου