Ο δείκτης μετράει τις μεταβολές του γενικού επιπέδου τιμών των αγαθών και υπηρεσιών που συνθέτουν το "καλάθι του καταναλωτή".
Αντίστροφη από τη γενικότερη τάση είχαν τον περασμένο μήνα οι τιμές των υπηρεσιών Υγείας.
Την ώρα που ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωνε τον Ιανουάριο μείωση 0,2%, ο χώρος της Υγείας εμφάνιζε αυξημένες τιμές κατά 0,3% εξαιτίας των φαρμακευτικών προϊόντων.
Αυτό προκύπτει – μεταξύ άλλων – από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα οποία μετρούν τις πληρωμές των καταναλωτών και παρατίθενται πιο κάτω.
Προκαλούν, δε, προβληματισμό, καθώς η κυβέρνηση υποτίθεται πως μειώνει συστηματικά τις τιμές των φαρμάκων. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για τα μη συνταγογραφούμενα, τα οποία ακριβαίνουν σταθερά το τελευταίο διάστημα...
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή καταρτίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ και χρησιμοποιείται για τη μέτρηση των μεταβολών του γενικού επιπέδου των τιμών των αγαθών και υπηρεσιών που συνθέτουν το "καλάθι του καταναλωτή".
Στο παρελθόν οι αναθεωρήσεις του δείκτη βασίζονταν στις Έρευνες Οικογενειακών Προϋπολογισμών (ΕΟΠ), οι οποίες διεξάγονταν ανά πενταετία και καθόριζαν τις σταθμίσεις του.
Από τον Ιανουάριο του 2014, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υπολογίζεται ως ένας αλυσωτός δείκτης, ο οποίος για τους 12 μήνες κάθε έτους έχει ως βάση τον Δεκέμβριο του προηγουμένου έτους.
Έτσι, κατά τον Ιανουάριο του 2018, παρουσίασε μείωση 1,6% σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο, έναντι μείωσης 0,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Μειώσεις
Η μείωση προήλθε τον περασμένο μήνα κυρίως από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών:
Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:
24,8% στην Ένδυση και υπόδηση, λόγω των γενικών χειμερινών εκπτώσεων.
1,4% στα διαρκή αγαθά - είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω των γενικών χειμερινών εκπτώσεων. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.
1% στις μεταφορές, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη).
Αυξήσεις
Το ίδιο διάστημα, υπήρξαν αυξήσεις των δεικτών κατά:
0,5% στη διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε μοσχάρι, πουλερικά, νωπά ψάρια, ελαιόλαδο, νωπά λαχανικά, πατάτες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στο αρνί και κατσίκι.
0,5% στα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
0,3% στην Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα.
0,4% στα 'Αλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.
Ετήσια
Το δωδεκάμηνο Ιανουάριος 2017 – Ιανουάριος 2018, ο γενικός δείκτης μειώθηκε κατά 0,2%.
Αυτό οφείλεται στις μειώσεις κατά 1,2% στη διατροφή, 2% στην ένδυση και υπόδηση, 1,2% στη στέγαση και 2,1% στα διαρκή αγαθά.
Το διάστημα αυτό παρατηρείται μείωση κατά 0,8% των τιμών στην Υγεία, η οποία αποδίδεται κυρίως σε μειώσεις τιμών σε φαρμακευτικά προϊόντα, παραϊατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες.
Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα νοσοκομεία και κλινικές.
Επιπλέον Πληροφορίες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου