Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Εφαρμογές e-υγείας και από ιδιώτες παρόχους - Το υπουργείο Υγείας διεκδικεί την ΗΔΙΚΑ


Healthmag.gr

Οι νέες εφαρμογές στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

Άνοιγμα στον ιδιωτικό τομέα πληροφορικής, έκανε χθες ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, διεκδικώντας παράλληλα για μια ακόμη φορά την μεταβίβαση της εποπτείας της ΗΔΙΚΑ στο υπουργείο Υγείας από το υπουργείο Εργασίας στο οποίο υπάγεται σήμερα.

Ο κ. Μπασκόζος μιλώντας στο συνέδριο Health IT “Σύγχρονες Υπηρεσίες Υγείας με επίκεντρο τον Ασθενή: Καλές Πρακτικές Πληροφορικής & Διαλειτουργικότητας” που συνεχίζει και σήμερα τις εργασίες του στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, εστίασε στο καθεστώς λειτουργίας της ΗΔΙΚΑ, αναφέροντας ότι υπάρχει ένα παράδοξο: Η ΗΔΙΚΑ είναι ο κύριος φορέας που υλοποιεί έργα πληροφορικής στην υγεία, εξοικονομώντας σημαντικά ποσά υπέρ του δημοσίου, ωστόσο ο φορέας αυτός υπάγεται μόνο στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, χωρίς να υπάρχει νομικά η δυνατότητα άσκησης εποπτείας και από το υπουργείο Υγείας. Και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Εάν θέλουμε να προχωρήσει αυτό το σημαντικό έργο που επιτελεί η ΗΔΙΚΑ και που αφορά όλους τους πολίτες, θα πρέπει να αλλάξει το καθεστώς «υιοθεσίας» της», τόνισε ο Γ.Γ. και απηύθυνε έκκληση να βρεθεί λύση στο θέμα μεταξύ των υπουργείων.

Παράλληλα, έκανε σαφές ότι δεν θα αποτελέσει μόνο η ΗΔΙΚΑ το software house για τα υπό υλοποίηση έργα, αλλά απαιτείται η συνεργασία του ιδιωτικού τομέα, στην οποία προσβλέπει το υπουργείο. Επεσήμανε μάλιστα, ότι υπάρχει θετική διάθεση από τον ιδιωτικό τομέα και θεωρεί δεδομένο ότι θα επιτευχθεί στο τέλος αυτή η συνεργασία, προς όφελος των πολιτών, αλλά και όλων των λειτουργών υγείας που θα κάνουν χρήση των πληροφοριακών συστημάτων, και αυτό παρά τις αντιρρήσεις και την αρχική κωλυσιεργία που ακολούθησαν ορισμένοι φορείς.

Πρόσθεσε, ότι για να επιτύχει το όλο εγχείρημα απαιτείται η συναίνεση και η ενεργή υποστήριξη των λειτουργών υγείας της χώρας και πρόσθεσε ότι και οι δύο πλευρές (υπουργείο και φορείς υγείας) πρέπει να κάνουν αυτό που πρέπει, γιατί το νέο σύστημα θα βοηθήσει όλους και θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια των λειτουργών υγείας. 

Ο Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας αναφέρθηκε στις προσπάθειες για ηλεκτρονική συνταγογράφηση,τονίζοντας ότι αυτές δεν πρέπει να περιοριστούν στην εξοικονόμηση πόρων, όσο σημαντικός και αν είναι αυτός ο στόχος. Αξία θα έχει τον νέο σύστημα μόνο εάν βελτιώσει τη ζωή των ασθενών και των λειτουργών υγείας, αφήνοντας μια σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον.

Ο ΓΓ τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού των τμημάτων και διευθύνσεων πληροφορικής των νοσοκομείων, την ευθύνη αυτών που καταχωρούν στοιχεία και την ανάγκη άρσης των γραφειοκρατικών εμποδίων και των λογικών καθυστέρησης στο υπουργείο και τα νοσοκομεία.

Επίσης υπογράμμισε την ανάγκη του εθνικού πλαισίου διαλειτουργικότητας και την ανάγκη να επικοινωνούν μεταξύ τους τα πληροφοριακά συστήματα στο σύστημα υγείας.

Τέλος, ο κ. Μπασκόζος έκανε ειδική αναφορά στην προστασία προσωπικών δεδομένων των πολιτών, η οποία αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας και δεσμεύτηκε ότι τα μέτρα που θα ληφθούν θα πάρουν υπόψη τις ανησυχίες των φορέων των υγειονομικών.


Από την πλευρά της ΗΔΙΚΑ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Τάσος Τάγαρης, σημείωσε πως η ΗΔΙΚΑ είναι ο κρατικός μη κερδοσκοπικός φορέας για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, που είναι εκ του νόμου αρμόδιος να υλοποιεί τα έργα πληροφορικής όλων των ΦΚΑ και πρόνοιας και διαθέτει ευέλικτη μορφή καθώς πρόκειται για ανώνυμη εταιρία. Παράλληλα, αποτελεί το μοναδικό software house του Ελληνικού Κράτους για το χώρο της Ασφάλισης – Πρόνοιας και της Υγείας.

Αναφερόμενος στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ο κ. Τάγαρης παρουσίασε τις νέες υπηρεσίες που παρέχοται, με την ενσωμάτωση ειδοποιήσεων & ελέγχων συνταγογράφησης μέσω SMS ή e-mail στον ασφαλισμένο για την επιβεβαίωση της εκτέλεσης της συνταγής, και τη χρήση USB Token για ασφαλή πρόσβαση στο σύστημα από τους παρόχους υγείας.

Μελλοντικά εξετάζεται και η χρήση ψηφιακών πιστοποιητικών για ψηφιακή υπογραφή συνταγών και παραπεμπτικών, η χρήση 2 διαφορετικών καναλιών για επιβεβαίωση ότι ο πολίτης είναι παρών στη διαδικασία 
Αυτή την περίοδο όπως ανέφερε, γίνεται επεξεργασία για εφαρμογή «Άυλης Συνταγής και Παραπεμπτικού»

Στο άμεσο μέλλον προβλέπονται νέες υπηρεσίες και για τις Διαγνωστικές εξετάσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν την εκτέλεση του παραπεμπτικού στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση η οποία θα επιτρέψει: 

Ολική - Μερική εκτέλεση παραπεμπτικού
Γνώση του γιατρού σχετικά με την τύχη των εξετάσεων που έγραψε 
Ακύρωση του παραπεμπτικού από τον γιατρό
Έλεγχο επανάληψης εξετάσεων που έχουν ήδη εκτελεστεί (έλεγχος δαπάνης)
Ενημέρωση του ΣΗΣ με τα αποτελέσματα των εξετάσεων σε πραγματικό χρόνο:
Απλουστεύει τη χρήση και διευκολύνει το πραγματικό «κλείδωμα» των ΘΠΣ
Μειώνει τα λάθη εισαγωγής δεδομένων από τους χρήστες (ΘΠΣ)
Διευκολύνει τον θεράποντα Ιατρό στην παρακολούθηση του ασθενούς
Εμπλουτίζει τον ιατρικό φάκελο του πολίτη, με τη συμπλήρωση των δεδομένων εξετάσεων (προσβάσιμα άμεσα από οπουδήποτε)

Το συνέδριο Health IT, διοργανώνεται από το Health Daily, υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και με τη συνεργασία της ΗΔΙΚΑ, του ΕΣΠΥ, του Hl7 και του ΙΤΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου