Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Ο3ΝΓΕ: ΓΙΑ ΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΚΕΠΑ - ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΠΕΙΓΟΝ

2018-02-22 | Π.Παπανικολάου

Σε πολλά δημόσια νοσοκομεία διοικήσεις και αρμόδιοι/ες διοικητικών υπηρεσιών τις τελευταίες μέρες επαναφέρουν απαράδεκτες αιτιάσεις σύμφωνα με τις οποίες η σύνταξη πιστοποιητικών ΚΕΠΑ αποτελεί… ατομική συναλλαγή ( ! ) γιατρού – ασθενούς και το νοσοκομείο ως οργανισμός δεν πρέπει να έχει καμία εμπλοκή με αυτήν ( !! ). Μάλιστα επικαλούνται σχετικά κάποιες αμφιλεγόμενες διατάξεις περί σύνταξης ιατρικών πιστοποιητικών στον νέο κώδικα ιατρικής δεοντολογίας οι οποίες έχουν προκύψει από το γνωστό σύμπλεγμα διαπλοκής κυβέρνησης – παράταξης ΝΔ – παράταξης ΣΥΡΙΖΑ στο ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Η συμπλήρωση αυτού του πιστοποιητικού (εισηγητικού φακέλου για ΚΕΠΑ) από γιατρό δημόσιου νοσοκομείου χωρίς να έχει μεσολαβήσει σχετική αίτηση από τον ασθενή προς το νοσοκομείο (και πολύ περισσότερο αν ο ασθενής δεν έχει νοσηλευθεί πρόσφατα ή/και εξεταστεί επίσημα και διαπιστωμένα στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία) είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ. Υπάρχουν σε εκκρεμότητα σχετικές διώξεις ενάντια σε νοσοκομειακούς γιατρούς από τους αρμόδιους ΚΕΠΑ και ΕΟΠΥΥ.

Η διοικητική υπηρεσία του νοσοκομείου αυτονόητα υποχρεούται όχι μόνο να δέχεται τις αιτήσεις αλλά να δρομολογεί την έκδοση του πιστοποιητικού (όπως με όλα τα πιστοποιητικά). Ο/η γιατρός εξετάζει τον ασθενή στα Τακτικά Ιατρεία και καταγράφει στο βιβλίο Τακτικών Ιατρείων ή/και στην καρτέλα Τακτικών Ιατρείων όπου υπάρχει τέτοια. Γενικά ο/η γιατρός στα Τακτικά Ιατρεία καταγράφει ΜΟΝΟ στα επίσημα σχετικά αρχεία εξέτασης του νοσοκομείου. Στα πιστοποιητικά κάθε είδους που συμπληρώνει η διοικητική υπηρεσία, ο/η γιατρός ελέγχει αν η αναγραφόμενη ιατρική εκτίμηση έχει αντιγραφεί σωστά από τις επίσημες καταγραφές του νοσοκομείου (βιβλίο Τακτικών Ιατρείων ή/και Καρτέλα Ασθενούς) και υπογράφει. ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ δεν είναι αρμοδιότητα του γιατρού. Και φυσικά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ αρμοδιότητα του γιατρού η εξακρίβωση της αλήθειας των στοιχείων ταυτότητας του ασθενούς που αναγράφονται στην πρώτη σελίδα του εντύπου των ΚΕΠΑ, γι αυτό ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΣΦΡΑΓΙΖΟΥΜΕ στην πρώτη σελίδα του εντύπου αλλά μόνο στις μέσα σελίδες όπου αναγράφεται το καθαρά ιατρικό μέρος.


Ο γιατρός του ΕΣΥ δεν είναι «παραπέμπων» τον ασθενή στα ΚΕΠΑ αλλά απλά «εξετάσας». Εξετάζει (όπως υποχρεούται) ευσυνείδητα στα Τακτικά Ιατρεία όλους τους ασθενείς τα ραντεβού των οποίων καθορονται από την υπηρεσία. Μετά την εξέταση, είναι δικαίωμα του ασθενούς (με επίσημη γραπτή του αίτηση) να ζητήσει το οποιοδήποτε πιστοποιητικό εξέτασης από το νοσοκομείο, αυτού για τα ΚΕΠΑ συμπεριλαμβανομένου. Γι αυτό πρέπει να διαγράφεται από την πρώτη σελίδα η λέξη «παραπέμπων» και να αντικαθίσταται από την λέξη «εξετάσας».

Πάνος Παπανικολάου, ΓΓ ΟΕΝΓΕ

22/2/2018

1 σχόλιο:

  1. Η ΠΑΡΆΝΟΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΊΟ. ΜΆΛΛΟΝ Ο ΚΟς ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΆΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΈΧΕΙ ΕΚΔΏΣΕΙ ΟΎΤΕ ΕΝΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΚΕΠΑ.
    ΚΑΤ ΑΡΧΑΣ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΊΝΕΤΑΙ ΚΑΤΕΥΘΕΊΑΝ ΣΤΟΝ ΙΑΤΡΌ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΡΩΣΤΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΠΕΊΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΑΝΙΚΟ. ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΜΠΛΗΡΩΤΑ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΤΟΥ ΚΕΠΑ,ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ ΑΝΑΡΜΟΔΙΟΣ,ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΡΩΣΤΟ. ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ Ο ΙΑΤΡΟΣ Ο ΙΔΙΟΣ.
    Ο ΔΥΣΤΥΧΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΛΕΞΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ ΜΕ ΠΛΗΘΟΣ ΕΛΛΕΙΠΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ .ΑΛΛΗΛΟΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΚΥΡΙΩΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΦΡΟΝΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΑΧΡΗΣΤΩΝ ,ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΑΝΑ ΕΤΟΣ ΠΑΝΑΚΡΙΒΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΥΧΝΑ ΕΠΙΒΛΑΒΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΡΩΣΤΟ (ΑΞΟΝΙΚΕΣ,ΣΠΙΝΘΗΡΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΚΛΠ).ΕΧΕΙ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΕΝΑ ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ ΜΕΤΑΞΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΤΣΙ ΕΞΕΤΑΣΑΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΩΝ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΦΟΥ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ Κου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ , ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΞΥΠΥΡΕΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ. ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΝΤΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ Η ΜΟΝΗ ΤΟΥΣ ΕΜΠΛΟΚΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΟ ΓΝΗΣΙΟ ΤΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ.
    ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή