Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Στους 10 οι θάνατοι από τη γρίπη - Από 39 έως 87 ετών τα θύματα - Κανένας δεν είχε εμβολιαστεί

Κανένα από τα θύματα δεν είχε κάνει το αντιγριππικό εμβόλιο, ενώ οι ηλικίες τους κυμαίνονται από 39 έως 87 έτη, με μέση ηλικία τα 63,4 έτη.

IATRONET

Ένας ακόμη νεκρός προστέθηκε στα θύματα της εποχικής γρίπης, τα οποία ανέρχονται πλέον σε δέκα.

Η δραστηριότητα του ιού εμφανίζεται αυξανόμενη και οι επισκέψεις σε γιατρό σημειώνουν περαιτέρω αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Όπως δείχνει το παρακάτω γράφημα, έξι στις 100 επισκέψεις αφορούν ασθενείς με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής (μπούκωμα, βήχα, φτάρνισμα).

Τα παραπάνω επισημαίνονται στην τακτική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, από τις 5 έως τις 11 Φεβρουαρίου, στάλθηκαν στα εργαστήρια 191 κλινικά δείγματα, από τα οποία τα 53 (27,7%) βγήκαν θετικά για γρίπη.

Από τα θετικά, τα 12 αφορούσαν ιό γρίπης τύπου Α και τα 41 τύπου Β. Από την πρώτη ομάδα, τα τρία ανήκαν στον υπότυπο Α (Η3Ν2) και τα επτά στον πανδημικό Α (Η1Ν1)pdm09.

Από την αρχή της περιόδου, έχουν καταγραφεί 43 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 42 νοσηλεύτηκαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Από τους ασθενείς αυτούς, εμβολιασμένοι ήταν μόλις τέσσερις (10%).

Πρόκειται για 26 άνδρες και 16 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 3 έως 81 έτη, μέση ηλικία 55 έτη. Τα 21 από τα κρούσματα αυτά οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και τα 21 στον ιό γρίπης τύπου Β.

Θάνατοι

Από τους δέκα θανάτους που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας, οι εννέα αφορούν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στην εντατική. Κανένας δεν είχε κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο, ενώ οι ηλικίες τους κυμαίνονται από 39 έως 87 έτη, με μέση ηλικία τα 63,4 έτη.

Με βάση τα παραπάνω, οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνουν πως η χώρα παραμένει σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης και συνιστούν αντιγριπικό εμβολιασμό, ως τον καλύτερο τρόπο προφύλαξης από τη γρίπη.

Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου