Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Χανιά | Προσέλευση «ρεκόρ» στους οικογενειακούς γιατρούς – Σταμάτησαν προσωρινά οι εγγραφές στις ΤΟΜΥ

Σχεδόν 6.000 πολίτες έχουν εγγραφεί στους οικογενειακούς γιατρούς των δύο τοπικών μονάδων υγείας (ΤΟΜΥ) και και του κέντρου υγείας στα Χανιά μέσα στον πρώτο μήνα λειτουργίας των νέων δομών. Η προσέλευση ξεπέρασε το αναμενόμενο, με αποτέλεσμα οι εγγραφές να έχουν σταματήσει προσωρινά μέχρι να γίνει η ηλεκτρονική ταξινόμηση των φακέλων και η τομεοποίησή τους ώστε να αξιοποιηθεί στο έπακρο το πλαφόν των 2.500 ατόμων που υπάρχει ανά γιατρό.

Παράλληλα, σύμφωνα με την διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης (ΥΠΕ) μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να λειτουργήσει και τρίτη ΤΟΜΥ στα Χανιά εξυπηρετώντας ακόμα 2.500 πολίτες ενώ ο συνολικός σχεδιασμός προβλέπει πέντε ΤΟΜΥ με τέσσερις γενικούς γιατρούς έκαστη (γενικούς γιατρούς ή παθολόγους) και έναν παιδίατρο. Η πλήρης λειτουργία του συστήματος πρωτοβάθμιας υγείας θα επιτρέψει στη συνέχεια και την γεωγραφική κατανομή του πληθυσμού.

«Η ανταπόκριση του κόσμου που είναι τόσο μεγάλη, δείχνει την τεράστια ανάγκη που υπήρχε για κάλυψη σε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας του πληθυσμού στον αστικό ιστό των Χανίων, κόντρα σε όσους αμφισβητούσαν την χρησιμότητα των δομών αυτών» σχολίασε στο zarpanews.gr η υποδιοικήτρια της 7ης ΥΠΕ, Ελένη Γιακουμάκη. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έχουν εγγραφεί συνολικά 5.751 άτομα, από τα οποία 1.947 στην 1η ΤΟΜΥ, 2.094 στην 2η και 1.510 στο Κέντρο Υγείας. «Και μιλάμε για εγγραφή που δεν γίνεται απλώς με ένα τηλεφώνημα αλλά απαιτεί φυσική παρουσία και μια σειρά δικαιολογητικών» σημειώνει η κα Γιακουμάκη.

Δεν υπάρχουν γιατροί

Πάντως, αξιοσημείωτο είναι το μειωμένο ενδιαφέρον των γιατρών για τις θέσεις, οι οποίες είχαν προκηρυχθεί αλλά δεν καλύφθηκαν. Πρόκειται για μόνιμες θέσεις πλήρους απασχόλησης, για γενικούς γιατρούς και παθολόγους, ειδικότητες στις οποίες -όπως φαίνεται- υπάρχει έλλειψη. «Στο διάστημα που μεσολάβησε έχουν πάρει ειδικότητα πολλοί νέοι γιατροί, οπότε θα προχωρήσουμε άμεσα σε επαναπροκήρυξη των θέσεων» σημειώνει η κα Γιακουμάκη.

Για την επανέναρξη των εγγραφών στους οικογενειακούς γιατρούς θα υπάρξει ενημέρωση προς τους πολίτες ενώ οι εγγραφές στους παιδιάτρους συνεχίζονται κανονικά.

zarpanews.gr

14 σχόλια:

  1. Μα δεν αμφισβήτησε κανείς κυρία Γιακουμάκη την χρησιμότητα των δομών αυτών ούτε την ανταπόκριση του κόσμου για δωρεάν περίθαλψη ... αυτό που έγινε αντικείμενο αμφισβήτησης ήταν η αμοιβή του ιατρού με λιγότερο από 1€ ανά ασθενή..Και αν κάποιοι ομοϊδεάτες σας αντικρούουν με το επιχείρημα ότι δεν πάνε όλοι οι πολίτες στον ιατρό ,λυπάμαι αλλά μάλλον ζουν σε άλλο κόσμο..!όλοι πηγαίνουν από δυο και τρεις φορές έκαστος αρκεί να είναι τζάμπα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άλλη μια μεγάλη επιτυχία του ΥΥΚΑ . Ασταμάτητες οι εγγραφές! Άμα δεν έχεις τι άλλο να πεις ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι εχουν παρει παρα.....πολλοι ειδικοτητα βλημα!!!Η .....επιτυχια σας σιγουρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ποια είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας για τους οικογενειακούς γιατρούς;
    Αν γίνουν για παράδειγμα εκλογές τον Οκτώβριο θα συνεχίσει να ισχύει το ίδιο σύστημα με τις τόμυ ή θα το αλλάξουν;
    Όποιος ξέρει ας απαντήσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΟΤΙ ΠΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ.ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ.Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΟΜΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ Η ΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ.ΟΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΤΩΡΑ.

      Διαγραφή
    2. Αν τα χρηματα ειναι συγκεκριμενα τοτε οι κρατικες ΤΟΜΥ που κοστιζουν πιο πολυ απο τους ιδιωτες θα πρεπει να κλεισουν. Οι θεσμοι θελουν πρωτοβαθμια οχι προσωρινες με ΕΣΠΑ και με αχρηστο προσωπικο κρατικες δομες.

      Διαγραφή
    3. Μπραβο χαφιεδακο μας 7.47, τσακο 72 σεντς τωρα! ΣΥΡΙΖΑ!

      Διαγραφή
  5. Απαντήσεις
    1. 10.500 ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΤΙΣ 5 ΤΟΜΥ + ΤΟ ΠΡΩΗΝ ΙΚΑ + ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ + ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ + ΚΑΠΗ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ.

      Διαγραφή
    2. Η τομυ που λειτουργει μεσα στα Χανια εχει ....2 γιατρούς και την ανοιξαν με τυμπανοκρουσίες. Δε νομιζω ότι ιδρωσε το αυτι του ιδιωτικου τομέα.

      Διαγραφή
    3. Θα γινει οτι με 70 το πολυ γυφΤΟΜΥ πανελληνιως θα ζει και θα βασιλευει ο ΙΤ !

      Διαγραφή
  6. Κ.Γιακουμακη/Ξανθοεγκαθετακη, να σαι σιγουροι οτι οι ρωσοποντιακ , οι ανευ ειδικοτητας και οι ζητουλες θα σου ετοιμασουν φακελαρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πωπωπωπωπω.....επιτυχιαρα! Αρπα και εσυ 72 σεντς απο τα κεντρικα του ΣΥΡΙΖΑ Γιακουμακη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή