Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Παράταση για “λίγους και τυχερούς” επικουρικούς


Καλά μαντάτα επεφύλασσε η σημερινή ημέρα για μέρος των επικουρικών εργαζόμενων στο ΕΣΥ.

Αποτέλεσμα εικόνας για επικουρικός ιατρόςΜε έγγραφο του Υπουργού Υγείας που έφθασε στις διοικήσεις των νοσοκομείων παρατείνεται η θητεία περίπου 400 επικουρικών ιατρών. Πρόκειται για τους γιατρούς εκείνους που αμείβονται μέσω ΕΣΠΑ και των οποίων η θητεία έληγε το αμέσως επόμενο διάστημα. Σύμφωνα, λοιπόν, με το έγγραφο του Ανδρέα Ξανθού για αυτούς τους περίπου 400 ιατρούς η θητεία τους παρατείνεται αυτοδίκαια έως και την 31/1/2019, παραμένοντας στις θέσεις τους για έναν χρόνο επιπλέον.

Η ανάσα, έστω και μικρή, είναι σημαντική και για τα νοσοκομεία Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Νοσοκομείου της Καλαμάτας, όπου 10 γιατροί θα παραμείνουν στις θέσεις τους έως τις αρχές του 2019. Επτά εξ αυτών θα χρειαζόταν να φύγουν σε περίπου 1,5 μήνα. Δυστυχώς, η παράταση αυτή αφορά μόνο την εν λόγω ομάδα επικουρικών ιατρών και όχι το λοιπό επικουρικό προσωπικό, για το οποίο δρομολογείται η προκήρυξη ισάριθμων μόνιμων θέσεων, έχοντας στόχο την υλοποίηση της έως τον Ιούνιο.

Οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών, όμως, συνεχίζουν να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το μέλλον του συνόλου των επικουρικών εργαζομενων (2100 ιατροί και περίπου 500 εργαζόμενοι άλλων κατηγοριών), καθώς βάσει της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκρινε μη νόμιμες τις συμβάσεις όλων των επικουρικών εργαζομένων, θα πρέπει να φύγουν από τα νοσοκομεία.


Σύμφωνα δε, με όσα φέρονται να συζητήθηκαν στη συνάντηση του κ. Ξανθού με την ΕΙΝΑΠ, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αναγνωρίζει τον ορατό κίνδυνο απόλυσης των επικουρικών ιατρών, αλλά ο Υπουργός φέρεται να ανέδειξε, ως αντιστάθμισμα, τις μόνιμες θέσεις που θα προκηρυχθούν έως τις αρχές του καλοκαιριού, τις οποιες υπολόγισε περίπου σε 800. Βέβαια, οι 400 θα αφορούν στις δομές της ΠΦΥ. Διάφοροι τρόπου φαίνεται πως συζητούνται για τη διάσωση των επικουρικών, εξετάζοντας ακόμη και τη μεταφορά κονδυλίων από κωδικό σε κωδικό στο εκάστοτε νοσοκομείο, όπου αυτά είναι φυσικά διαθέσιμα.

Επιπλέον, όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ, σε ό,τι αφορά την απόλυση 400 νοσηλευτών που ίχαν προσληφθεί μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και υπηρετούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Μονάδες Θεραπείας Νεογνών, ο κ. Ξανθός φέρεται να είπε ότι η αντικατάστασή τους θα είναι ισόποση από επικουρικούς εργαζόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου